Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|22 jun, 2016|Pressmaterial

Paris koras till årets globala klimatstad 2016

Paris har av en internationell jury utsetts till internationell klimatstad – Global Earth Hour Capital 2016 – i WWFs stadsutmaning. Staden prisas för sina ambitiösa klimatåtgärder, sin långsiktiga vision och vilja att samarbeta och dela kunskap med städer, näringsliv och civilsamhälle runt om i världen.

- Medan världen förbereder för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som engagerar befolkningen och som visar vägen för många av världens växande storstäder. De är välförtjänta vinnare, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för Earth Hour City Challenge på WWF.

Bland 18 finalister gjorde Paris intryck på den internationella juryn med innovativa åtgärder och ett framgångsrikt arbete för att föra samman både städer och stadsinvånare på vägen mot ökad hållbarhet.

Paris var värd för förra årets klimatmöte och har skapat en modell för hållbar stadsutveckling som andra städer kan återanvända. Staden har även startat en centralt styrd ”klimatbyrå” som ska öka tillgången på miljöbilar och kollektivtrafik och utveckla omvandlingen av avfall till bränsle. Därtill har rutiner skapats för att säkra upp att stadsutvecklingen både tar hänsyn till invånarnas behov och stadens hållbarhetsmål.

Totalt deltog 125 städer från 21 länder i årets globala stadsutmaning. Umeå var årets svenska klimatstad och finalist i den globala finalen. Umeå fick ett särskilt omnämnande av juryn som imponerades av omfattningen av genomförda klimatåtgärder; allt ifrån strategiska satsningar på sol, vind och alternativa bränslen till att utbilda och involvera medborgarna i omställningsarbetet.

Tidigare globala vinnare har varit städer som Seoul, Vancouver och Kapstaden.

Om Årets Klimatstad - Earth Hour City Challenge 2016

Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF 2010 för att uppmuntra städer att bli förebilder inom hållbar stadsutveckling. Deltagarna rapporterar in klimatdata – utsläpp, åtaganden och åtgärder till en global plattform. En internationell expertjury bedömer hur ambitiöst, innovativt och trovärdigt städernas arbete med att ta fram hållbara lösningar på invånarnas behov av bl a energi, boende och transporter och samtidigt driva på omställningen till en framtid med 100 procent förnybar och hållbar energi. I år deltog 125 städer från 21 länder. Årets svenska klimatstad 2016 blev Umeå. Förra årets svenska klimatstad blev Göteborg och global vinnare blev Seoul, Sydkorea.

För högupplösta bilder:

www.wwf.se/ehcc2016

För mer information, kontakta:

-Carina Borgström Hansson, globalt ansvarig för WWF Earth Hour City Challenge,  070-885 51 85, carina.borgstrom-hansson@wwf.se

- Barbara Evaeus, globalt kommunikationsansvarig för WWFs Earth Hour City Challenge, 070-39 39 030, barbara.eveaus@wwf.se 

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se