Gå till huvudinnehållet
Grönsaker på träbakgrund
Hållbarhet

Hur får jag råd att leva hållbart?

Priserna stiger och plånboken urholkas. Vi är många som letar extrapriser. Hur gör man om man ändå vill handla ekologiskt och hållbart?
– Det behöver verkligen inte vara dyrare att leva inom planetens gränser, säger Anna Richert, WWFs matexpert och delar med sig av sina bästa tips.

TEXT: MARTINA STRAND NYHLIN

Inflation, höjda räntor och galopperande priser – det är dyrt att leva och vi är många som har mindre att röra oss med. Vilket bland annat märks på försäljningen av ekologiska livsmedel. Visserligen har prisgapet mellan ekologiskt och konventionellt odlade matvaror minskat. Men ekologiskt är fortfarande generellt sett dyrare, vilket gör att allt fler väljer bort ekologiska livsmedel när marginalerna krymper.

Så hur ska man då tänka om man vill göra så bra val som möjligt för planeten, men måste hålla i plånboken? WWFs matexpert Anna Richert tycker man ska börja i andra änden om man vill spara pengar.

– Minska på matsvinnet! Idag slängs det ungefär 34 kilo mat och dryck om året per person. Detta matsvinn kostar väldigt mycket pengar, säger hon, och fortsätter:

– Med respekt för att många nu har svårt att få ihop budgeten är det ändå bra att vi börjar värdesätta maten mer, säger Anna Richert.

Anna tipsar om att vi lätt minskar matsvinnet genom att lägga upp mindre portioner och istället ta om, genom att alltid ta tillvara på rester och planera matlagningen så att matvaror inte ligger och blir dåliga i kylen.

I dyrtider är det också en stor fördel att följa säsongen -det gör både plånbok och miljö en tjänst.

– I stället för att köpa dyr paprika under tider på året då den måste transporteras långt, bör vi äta livsmedel när de finns tillgängliga i säsong, säger Anna Richert.

Det är också en god idé att titta efter matvaror som är på väg att gå ut. Kött kan vara rejält mycket billigare när det bara har några dagar kvar tills bäst före-datum.

– Det känns bra att köpa det som ändå ska slängas, men faktiskt håller god kvalitet, säger Anna Richert.

Både planeten och plånboken vinner dessutom på att vi äter mindre, men bättre kött. WWFs köttguide ger tydliga råd om hållbara val av kött och finns att ladda ner på WWFs hemsida.  Att minska köttkonsumtionen, skifta till vegetariskt protein, bli flexitarian eller vegetarian är också bra för både ekonomi och miljö. Och den ultimata råvaran för den som vill äta billigt och nyttigt är baljväxten.

– Varje student vet att baljväxter är det billigaste protein man kan äta, säger Anna Richert.

När det gäller konsumtion i övrigt tycker Anna Richert att man alltid ska sikta på att köpa få men bra saker, helst second hand, och lära sig laga det som går sönder. Ett annat tips är att dela på prylar.

– Det finns alla möjligheter att dela på verktyg och sådant man använder väldigt sällan. Och kanske blir det lättare att få med sig grannarna på detta nu när alla har lite ansträngd ekonomi!

Ladda ner WWFs Matguiden på Appstore eller Googleplay

Här kan du också läsa om WWFs matguider:

wwf.se/vegoguiden
wwf.se/kottguiden
wwf.se/fiskguiden

Vi ställde om och sparade pengar

Porträtt av Oskar och Maribel Lindberg

Hållbar och fri

Oskar och Maribel Lindberg sparade sig till ekonomisk frihet på sex år. På köpet fick de ett mer hållbart liv.

– Vi har länge sparat pengar genom att planera vår matlagning, genom att handla begagnat och hålla nere våra transportkostnader, resa mycket mer sällan och vara borta länge när vi väl reser. Med tiden har vi också börjat förstå att det bästa sättet att leva billigt är att leva lokalt. Det handlar dels om att inte åka långt – att välja aktiviteter, restauranger och arbete nära hemmet för att slippa transportkostnader.

Oskar Lindberg, författare till böckerna ”Ut ur ekorrhjulet : så blir du också ekonomiskt fri” och ”Lev lokalt : vägen till ett hållbart, hälsosamt & fritt liv”.

Porträtt av Denice Fallsdalen

Tjänar på att sänka tempot

När Denice Fallsdalen blev utmattad kände att hon måste förändra livet totalt. Nu lever hon, hennes sambo och två barn plånbokssmart och hållbart.

– Äter vi råvaror i säsong, så kan vi fortfarande äta eko. Det gäller att tänka långsiktigt – att handla lite mindre men bättre mat. Vi väljer bort godis och läsk och lägger pengarna på bra mat i stället.

Jag tror många skulle tjäna på att sänka tempot i livet, för jobbar man mindre hinner man laga mat från grunden och handla second hand. Jag är väldigt prismedveten och jag ser att mycket är dyrare nu, men vi har våra marginaler och klarar oss bra, just för att vi lever som vi gör.

Denice Fallsdalen, instagrammar som @planbokssmart

Porträtt av Rosanna Nordstrup med barn

Inte så dyrt

Klimatångest fick Rosanna Nordstrup att ställa om livet. Hon tycker det går bra att leva klimatsmart även när priserna stiger.

– Jag märker av prishöjningarna, men tycker inte det är så dyrt att leva hållbart. Vi äter mer vegetariskt, vi köper nästan allt begagnat, vi har skaffat elbil och vi har bytt till bergvärme. Kostnaden för att ladda bilen har inte gått upp lika mycket som om vi skulle ha haft bensinbil och vi köper el per timme och kan passa på att ladda när det är billigare. Vi fortsätter handla eko och om vi inte väljer eko väljer vi i alla fall svenskt och så lokalt producerat som möjligt.

Rosanna Nordstrup, instagrammar under namnet @Nyponvillan

Dela gärna:

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se