Gå till huvudinnehållet
gustaf-lind-wwf

– Därför är det så viktigt att vi röstar i EU-valet

Det är hög tid att tala om vad EU betyder för klimatet och för Europas natur. Hur avgörande EU är, också för våra skogar, ängsmarker, fjäll och hav här hemma i Sverige.

EUs lagstiftning kan kännas komplicerad och det är inte alltid lätt att greppa den praktiska innebörden. Men om det inte vore för EUs fågel-,art- och habitatdirektiv och andra regler skulle vi förmodligen ha förlorat tusentals fantastiska naturområden i Europa, och med dem en rad hotade arter. Direktiven är de mest ambitiösa och storskaliga initiativ som någonsin genomförts för att skydda Europas natur. De har varit ovärderliga och är om möjligt ännu viktigare nu.

För när allt fler europeiska regeringar svajar i ansvarstagande, då är EUs lagstiftning en motkraft. Regeringar kan inte bortse från EUs direktiv. Här finns en ram för hur länderna får agera, som de inte kan gå förbi.

Vi har också EUs gröna giv som ska ställa om EU till nettonollutsläpp 2050 och där den ekonomiska tillväxten då ska ha frikopplats från förbrukningen av resurser. Gröna given har svartmålats av olika intressen som försöker trycka tillbaka satsningarna. Vilket betyder att man skjuter enorma kostnader på framtiden, inte bara ekonomiska, utan också sociala.

Det är därför det är så viktigt att vi alla har insikt om vad som står på spel nu när närmar oss EU-valet. Hur viktigt det är att nästa EU-kommission får ett starkt mandat att genomföra den gröna given, att fortsätta skydda värdefulla naturområden.

Det är också därför det är så viktigt att vi alla går och röstar den 9 juni.

Dela gärna:

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se