Gå till huvudinnehållet
Artificiell bambuskog
Natur

Kinas jättepandor har fått ökat utrymme

En skogskorridorer och nio djurpassager har skapats i Shaanxi Guanyinreservatet och i Shaanxi Zhouzi naturreservat i Kina. Jättepandorna i området har varit splittrade i två grupper eftersom en väg skär rakt genom skogen, och kilometervis med stängsel har också spärrat pandornas möjlighet att vandra.

Nu har staketen tagits bort, ny bambu planterats och befintliga skogsområden har restaurerats på en yta av sammanlagt 133 hektar (fler än 260 fotbollsplaner), med stöd från WWF. Pandorna och övrigt djurliv kan röra sig mellan skogsområdena igen – och det gör de! Spår och foton visar att pandorna använder korridoren  och äter av den nyplanterade bambun. I 18 år har WWF bidragit till patrullering och annat bevarandearbete som skyddar pandornas skogar i området. WWF stöttar också utvecklingsarbete i kringliggande byar.

WWF har dessutom bidragit till tusentals energieffektiva spisar, för att minska behovet av ved och därmed också minska nedhuggningen av skogarna. Bränslebehovet minskar med 30 procent med dessa spisar och en genomgång förra året visade att 95 procent av undersökta spisarna är i drift. De har sparat skog och reducerat koldioxidutsläppen med 8 000 ton per år.

En panda går i bambuskog

Bild från kamerafälla.

Män går igenom en djurpassage
En leopard går i skogen

Bild från kamerafälla.

Dela gärna:

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se