Gå till huvudinnehållet
Gustaf Lind, generalsekreterare WWF Sverige
Gustaf Linds krönika

– Skulle tigern överlevt utan WWF?

Du som stödjer WWF är inte bara en del av en svensk organisation – du är en del av ett världsomspännande nätverk. WWF finns i över hundra länder, vi finns faktiskt nästan överallt, endast med undantag för Antarktis och delar av Mellanöstern.

Det är en otrolig styrka att vi är så många och att vi jobbar nästan över hela klotet. Vi här i Sverige kan inte på egen hand lösa de enorma utmaningar vi står inför, med massförluster av biologisk mångfald och klimatförändringar. Vi måste samlas världen över och tillsammans ställa oss på frontlinjen för naturen, för klimatet, för allas vår framtid.

Jag, som har förmånen att ha kontakt med många av våra internationella kollegor, jag vill gärna framhålla vilken enorm entusiasm jag möter i nätverket. Tusentals medarbetare jobbar med olika aspekter, med ett fantastiskt engagemang. WWF finns i fält, med kängorna fast förankrade i myllan, oavsett om vi verkar i Amazonas, på Borneo eller i svenska Vätternbranterna. Denna erfarenhet från marken, tillsammans med kunskap baserad på forskning, ger oss också ett unikt tillträde till maktens korridorer. Pandan är en respekterad garant för kvalitet, vetenskaplighet och seriositet som gör det möjligt för WWF att påverka näringsliv och politik i en mer hållbar riktning.

Skulle tigern överlevt utan WWF? Det är kanske förmätet att ens ställa frågan, men jag vågar påstå att en rad arter skulle ligga mycket illa till utan WWF, som i decennier stöttat, bidragit med resurser, forskning och expertis på allt från spårning till hur man kan samleva med stora rovdjur.

Faktum är att WWF Sverige är den sjätte största bidragsgivaren till det gemensamma nätverket, åttio procent av de pengar vi samlar in går till olika projekt runt om i världen. Du som supporter har alltså genom åren gjort, och fortsätter göra, en ovärderlig insats för världens vilda djurliv, för naturen och klimatet.

Gustaf Lind
Generalsekreterare

Orangutang i skogen

OFÖRGLÖMLIGT
…att möta en vild orangutanghanne! Regnperiod, vi vadade i timmar genom Sebangau nationalpark på Borneo. Så var han plötsligt där, tittade kaxigt på oss och åt termiter. Fantastisk upplevelse!

Porträtt av Leif Johansson

VÄLKOMMEN
Leif Johansson, ny hedersordförande för WWFs förtroenderåd. Efter ett decennium som hängiven WWF-ambassadör tar denne store naturvän nu över ledarskapet efter Kung Carl XIV Gustaf.

Gustaf sitter intill ett träd som han har planterat

HOPPINGIVANDE
På samma fältbesök på Borneo kom vi till ett område där WWF med faddrarnas hjälp återplanterat regnskog för tio år sedan – som nu växte frodigt! WWF restaurerar stora arealer på Borneo.

Dela gärna:

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se