Gå till huvudinnehållet
*** Local Caption *** Charlotte Permell. WWFFot: Stefan Nilsson

Välkomna årets första nummer

Hur bra det kan bli när de rätta besluten fattas, det ser vi flera lysande exempel på i detta nummer av WWF Magasin. Som när naturen fick komma tillbaka längs Rhens utflöde i Nederländerna. Den hårdexploaterade floden betraktades nära nog som död vad gällde fiskar och annat djurliv. Med hårdgjorda kanter svämmade den över sina bräddar, gång på gång. Skördar förstördes, människor fick evakueras från sina hem. Försäkringsskadorna var uppe i miljardbelopp.

Då kom förslaget – varför inte ta hjälp av naturen? Låta djur och natur och naturligt strömmande vatten komma tillbaka. Hur bra, rentav fantastiskt det blev. Staffan Widstrands stämningsfyllda bilder visar ett nyuppståndet naturparadis – som dessutom betalat sig flera gånger om.

Ett annat exempel på bra beslut är staden Gent i Belgien, som skapat världens största stadsområde med endast ett begränsat antal bilar. Där genomfartstrafik tidigare dundrade fram cyklar och promenerar nu Gentbor i sin gröna stadsmiljö. Succén är så stor att man talar om ”Gent-modellen”. Läs hur WWF stöttar en rad svenska städer som vill ”gentifieras”.

Och om man vill fylla på med ännu fler goda resultat så finns de i brölande, stökande form på en rad stränder på södra halvklotet. Sjölejon och pälssälar var nästan helt utrotade för femtio år sedan. Nu är de tillbaka i enorma kolonier och visar att det går att vända utvecklingen i en bättre riktning. Även när det ser riktigt illa ut.

Charlotte Permell, chefredaktör

Dela gärna:

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se