Gå till huvudinnehållet

Nyheter|26 apr, 2023

WWF söker svaret på gåtan med den minskande jaktfalken

Jaktfalk

I samarbete med BirdLife Sverige, finansierar WWF en inventering av jaktfalksbon i Sarek under sommaren. Förhoppningen är att lära oss mer om orsakerna bakom nedgången.

För 30 år sedan fanns runt 50 häckande jaktfalkspar i nordligaste Sverige. Då var det största hotet äggsamlare och folk som stal ungar för försäljning, och 2015 hade populationen minskat till runt 30 häckande. Sen hände något dramatiskt. 2020 och 2021 kunde vi konstatera att många kända häckningsplatser och bon var övergivna, eller innehöll en ensam jaktfalk. Under 2021 kunde vi bara hitta 5 häckande par. Så vad har hänt? En förklaring kan vara minskad tillgång i vissa områden på favoritfödan ripa.

-Vi tror också att klimatförändringarna är en viktig faktor. Vädret under april-maj har blivit våtare, regnigare och blåsigare, och det leder till att ungarna fryser ihjäl i sina bon, berättar WWFs expert Tom Arnbom.

För att undersöka teorin om att ungarna fryser ihjäl gör WWF och BirdLife Sverige nu en inventering i Sarekområdet. Den görs i två steg. I mars identifierades 8 bon som var besatta. I juni ska teamet tillbaka för att se om ungarna fortfarande lever. Inventeringen görs både med kikare och med utplacerade ljudboxar, som fångar upp ljuden från livet i fåglarnas bon. Tom Arnbom berättar att de glädjande nog hittat flera bon i ett område där jaktfalken varit borta i 3-4 år.  

-Vi hittade bland annat ett bo på en klippa som var känd som ett säkert boställe förr i tiden, men där det inte varit något bo på 10 år. Vi trodde först att det vara en isfläck vi såg i kikaren, men det var en jaktfalkshane, och bredvid honom låg en hona på ägg. Vi återkommer med resultatet från sommarens uppföljande inventering.

Jaktfalken är starkt hotad i Sverige. I brist på anslag från regeringen är det WWF och BirdLife Sverige som bekostar inventeringen som ska lära oss mer om orsakerna bakom nedgången.

Fascinerande fakta
Jaktfalken

Jaktfalken är världens största falk med ett vingspann på 130 cm och den är ett riktigt kraftpaket. Den klarar -50 °C och är världens snabbaste fågel i horisontell flykt med en hastighet upp till 110 km/h.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 27/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se