Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|28 okt, 2015|Pressmaterial

WWF samlar globala entreprenörer  i upprop för klimatet

Inför klimatmötet i Paris i december har ledande entreprenörer i miljöteknik för första gången gått samman för att uppmana regeringar, investerare och näringsliv att anta vetenskapligt baserade klimatmål och investera i hållbara energilösningar som hanterar klimatförändringarna. Bakom uppropet står WWFs globala initiativ Climate Solver.

-       Trots att vi vet att vi står inför allvarliga klimatutmaningar, fortsätter regeringar och investerare världen över att skjuta till en väsentlig del av sin finansiering till utveckling och produktion av fossila bränslen. Med uppropet vill vi se att beslutsfattare styr om och investerar i en mer hållbar framtid – i år har vi världens chans, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

I det globala uppropet The Entrepreneurs Call to Climate Action and COP 21” uppmanar 26 svenska och internationella företagsledare världens ledare att ”lämna eran av fossila bränslen så snart som möjligt” och istället använda de innovativa lösningar som redan finns – för ett bättre klimat och för fler arbetstillfällen.

-       Idag finns det tusentals innovativa lösningar inom miljöteknik, potentialen är enorm. Men de måste skalas upp för att ha positiv effekt på utsläppen och för att ge fler människor tillgång till ren energi.  Därför uppmanar vi regeringen att proaktivt driva frågan inför klimatmötet – satsa på 100 % förnybar energi och bana väg för framväxten av nya, klimatsmarta lösningar, säger Stefan Henningsson, Innovationsrådgivare för WWF International.

Ett av bolagen som har skrivit under uppropet är energibolaget Chargestorm.

-       Vi vill se en övergång till fossilfria fordonsflottor i kombination med mycket striktare standarder för koldioxidutsläpp. Det är en förutsättning för en mer hållbar energimarknad, säger Patrik Lindergren, VD och grundare av Chargestorm.

I bolagens upprop till regeringar och beslutsfattare inför klimatmötet i Paris ställs följande krav:

1.       Att regeringar fasar ut den offentliga finansieringen av fossila bränslen och ställer om till 100 procent förnybar energi senast år 2050.
2.      Att industriländernas regeringar tar tydlig ställning för ökad klimatfinansiering till fattigare utvecklingsländer inför klimatmötet.
3.      Att regeringar utvecklar vetenskapligt baserade mål för att styra den globala uppvärmningen att hamna så långt under två grader som möjligt.
4.      Att investerare fasar ut investeringar i fossila bränslen och istället fokuserar på att finansiera innovativa klimatsmarta lösningar.
5.      Att bolag med stora utsläpp antar vetenskapligt baserade mål för att minska utsläppen med det som krävs för att hamna under två graders global uppvärmning, och att bolagen går i bräschen för att vara med och sprida fossilfria innovationer på en global marknad.

Om “The Call to Climate Action”

The Call to Climate Action stöttas av WWFs initiativ för klimatinnovationer Climate Solver. Hittills har 26 VDar, ordföranden och grundare av företag som ingår i Climate Solvers, baserade i Sverige, Sydafrika, Kina och Indien, undertecknat uppropet. Uppropet är dels sprunget ur den senaste tidens uppmaningar från forskare och religiösa ledare att vidta ambitiösa åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna och sikta på nära nollutsläpp till år 2050, dels ur det faktum att lösningar som minskar klimatpåverkan nu finns tillgängliga världen över.

För mer information, kontakta

-       Stefan Henningsson, Innovationsrådgivare för WWF International, tel: 070-579 92 91, email: stefan.henningsson@wwf.panda.org

-       Erika Reje, presskontakt WWF, tel: 076- 545 40 00, erika.reje@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se