Gå till huvudinnehållet
Porträtt av Gurgin Bakircioglu med sina hundar
Hållbarhet

NYA Klimatkalkylatorn

Över 800 000 personer har inspirerats att sänka sina koldioxidutsläpp med hjälp av WWFs Klimatkalkylator. För Gurgin Bakircioglu har kalkylatorn skyndat på vägen mot en klimatsmartare vardag.

TEXT: MARTINA STRAND NYHLIN
FOTO: ANDERS G WARNE

– Jag vill leva som jag lär. Många som idag talar om en radikal och stor omställning är i sin livsstil inte redo för den. Vi som verkligen menar det här måste gå före, säger han.

Gurgin är i det närmaste besatt av mätverktyg för utsläpp. När han började sin resa mot ett fossilfritt liv var WWFs klimatkalkylator ett av de första beräkningsverktyg han använde. I Klimatkalkylatorn, som utvecklats av WWF i samarbete med Stockholm Environment Institute, fyller man i uppskattningar av sin konsumtion inom olika områden som bostad, mat, resor, prylar och aktiviteter. På det här sättet skapas en bild av hushållets konsumtion. Den som gör en klimatsmart livsförändring kan sedan mäta igen och se vilken effekt det får.

– Tanken är att Klimatkalkylatorn ska ge en snabb första överblick av hur ens livsstil påverkar planeten och även ge insikter som väcker intresse för att lära sig mer och att vilja delta i en omställning, säger Johan Söderblom, WWF’s klimat-, energi- och innovationsexpert.

Jag kan lägga ner orimliga timmar för att pressa mig lite till eller så lägger jag tiden på att försöka förändra samhället i stället

Gurgin Bakircioglu

Klimatkalkylatoranvändaren Gurgin var inte alls miljömedveten som barn. Han är i princip uppvuxen i pappans pizzeria och drev sedan en kebabrestaurang med sina bröder.

– Jag jobbade med att sälja kött och gick sen hem och åt kött. Inställningen omkring mig var att jag skulle uppfostras till att bli medelklass och gå på spa och åka på Barcelona-weekends, miljön var inte i fokus, säger han.

Men med tiden har han profilerat sig med att, utifrån sin egna erfarenhet som barn till föräldrar med kurdisk och armenisk härkomst, lyfta hur människor som kommer från krig och skapar sig ett nytt liv i Sverige riskerar att hamna i en konsumtionsfälla.

– Målet blir att uppnå samma liv som ”de rika svenskarna” och många ifrågasätter inte hur detta påverkar miljön, säger han.

Gurgin ligger i blåbärsris

– Vi som verkligen menar det här måste gå före, anser Gurgin, om sin omställning till en mer hållbar livsstil.

Själv vaknade han upp i samband med en 30-årskris, då han insåg att han inte behövde göra det som förväntades av honom.

Vägen gick från en omställning till pescetarian (vegetarian som även äter fisk), till vegan och minimalist. Han flyttade in i en liten minibuss och levde enkelt där. När han träffade sin sambo flyttade de in i ett kollektivboende och bussen är nu ett flexibelt sommarboende. Parets hundar får vegansk kost så långt det går. Och han har funnit att det enkla livet passar bra ihop med hans kurdiska rötter.

– Jag ska inte romantisera fattigdom, men jag är tacksam över att ha vuxit upp i en ekonomisk arbetarklass där det fanns en stark reparationskultur. Det finns mycket i mina rötter som säger att det här är rätt sätt att leva på, säger han.

Gurgin har gjort det till en livsstil att leva fossilsnålt. Nu försöker han pressa politiker, skriva krönikor och samla in namnunderskrifter för klimatet.

– Jag kan lägga ner orimliga timmar för att pressa mig lite till eller så lägger jag tiden på att försöka förändra samhället i stället, säger han.

Gurgin är alltså en av 800 000 svenskar som testat Klimatkalkylatorn. Ett redskap som både väckt engagemang och skapat diskussion.

– Det är en utmaning att göra ett verktyg som är vetenskapligt korrekt – samtidigt som det är så pass förenklat att det går att snabbt fylla i och få en förståelse av ens egen påverkan, säger Johan Söderblom, WWF, och tillägger:

– Vi är jättenöjda med att så många velat använda verktyget och låta sig inspireras till en mer hållbar livsstil. Vi hoppas att den nya, uppdaterade versionen av Klimatkalkylatorn ska inspirera ännu fler. Förutom en uppdaterad och bättre design har vi bland annat kompletterat med frågor om solceller och fritidshus.

Familjen Fredriksson står framför sitt hus

Familjen Fredriksson framför sitt hus, som har solceller på taket.

– Jag bestämde mig för att göra något

Patrick Fredriksson har alltid sökt smarta och billiga alternativ. Att sänka familjens utsläpp blev ett sätt att fortsätta den strävan.

– När jag kom till insikt om att oljan kommer ta slut frågade jag mig- varför gör vi inget? Efterhand blev mitt fokus alltmer klimatförändringarna och jag bestämde mig för att jag skulle göra något, säger Patrick.

Han köpte sin första gasbil 2008 och sedan en elbil 2015. 2015 testade han också WWFs Klimatkalkylatorn, en av de första mätmöjligheter som fanns.

– Innan dess hade jag bara försökt att gissa våra utsläpp, säger han.

Idag har familjen solceller i tre väderstreck vilket ger 75 procent av deras elförbrukning och möjliggör en billig kostnad för elbilen. De har också ställt om till en mer växtbaserad diet och köper i princip allt begagnat – både kläder och elektronik.

– Jag klimatkompenserar också och försöker investera klimatsmart och stötta CO2-sänkor. Jag vill att vi ska vara nollutsläppare totalt sett genom konsumtion fram tills vi är det ”på riktigt”, säger Patrick.

– Testet blev ett uppvaknande

Familjen Gunnarsson hållbarhetsresa började med mamma Marias köpstopp, som hon gjorde för att se vart pengarna tog vägen.

– När jag blivit kvitt köpsuget och började gå i affärer igen tyckte jag nästan att det var motbjudande med alla nya saker till salu, särskilt med tanke på miljöavtrycket. Så jag släppte inte miljökampen, säger Maria Gunnarsson, som bor med sin familj i Gävle.

Hon bytte steg för steg ut städ-, hud- och hårvårdsprodukter till mer miljövänliga alternativ, hon sopsorterade, sålde vidare onödiga saker och kände sig riktigt duktig.

– Sen såg jag SVT-programmet ”Storuman forever” med Heidi Andersson och Björn Ferry och blev inspirerad att testa mitt eget klimatavtryck i WWFs kalkylator.

Testet blev ett uppvaknande.

– Då kände jag mig inte så miljömedveten längre. För medan jag plastbantat och bytt ut miljöfarliga produkter hade jag fortsatt att flyga utan att vara medveten om vilken klimatbelastning det är.

Efter det har familjen infört flygstopp, bytt till elbil och äter vegetariskt och veganskt. Maria använder sig av Klimatkalkylatorn för att se vilka förändringar som gör störst skillnad.

– Med tanke på hur lite tid vi har på oss att vända utvecklingen känns det självklart att som enskild individ försöka dra mitt strå till stacken. Och det ger mig energi att göra något själv för klimatfrågan, säger hon.

Så minskar du dina utsläpp

Johan Söderblom, klimat- och energiexpert på WWF tipsar:

  • Ät mindre men bättre kött, ät mer proteiner från växtriket (bönor, linser, ärtor), släng inte ätbar mat.
  • Dra ner på onödiga eller ohållbara köp och överkonsumtion av prylar, som kläder, möbler och elektronikprodukter.
  • Välj klimatsmartare transportsätt när det är möjligt – som cykel, tåg, kollektivtrafik och elbil.
  • Spara energi i din bostad och var med och hejda klimatförändringarna, samtidigt som du minskar el- och värmeräkningen.

Dela gärna:

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se