Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|16 nov, 2023|Pressmaterial

WWF tipsar: Här är årets mest hållbara julklappar!

Sällskapsspelet har just utsetts till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut, HUI. Kul med något vi kan göra tillsammans tycker WWF, som vill passa på att tipsa om MIG EKO. Ett frågespel där du har kul och blir klimatsmart på samma gång. Eller varför inte bidra till en bättre värld genom ett WWF-fadderskap, eller ett medlemskap i den populära Pandaklubben?

MIG_aretsjulklapp_natur

– Att ge julklappar är ju såklart ett mysigt inslag på julen och glädjande nog så finns det ett stort utbud av klappar som är både planet- och plånboksvänliga. Tänk gärna goda handlingar och upplevelser före prylar, eller köp second hand om det går, tipsar Lisbeth Larsson, kommunikationschef på Världsnaturfonden WWF. 

HUI utser sällskapsspelet till årets julklapp med motiveringen att det förenar människor. I tider av krig, klimatkris och ekonomisk oro behöver människor samlas och umgås. Om du är sugen på att ge bort årets julklapp så tipsar WWF om frågespelet MIG EKO. Med frågor om miljö, klimat och allmänkunskap är spelet både kul och lärorikt. MIG EKO är framtaget i ett samarbete med WWF och Naturskyddsföreningen, och 8 kr per sålt spel går till respektive organisation.

– Spel är ju dessutom perfekt att byta eller låna med varandra om du vill undvika att köpa nytt. Om du tröttnat på dina egna spel, fråga grannen eller en vän om ni kan byta, säger Lisbeth Larsson.

Sedan fem år tillbaka utses också årets medvetna julklapp av föreningarna Klimatklubben och Medveten konsumtion. Syftet är att uppmuntra julhandeln till att bli mer hållbar. I år utsågs ”Ett bidrag till en bättre värld” till årets medvetna julklapp, vilket förslagsvis kan vara att bidra med tid eller pengar till ideell sektor eller förening, ge en gåva till en välgörenhetsorganisation eller en hjälpande hand där det behövs.  

Här listar WWF några tips för hållbara julklappar:

Ge bort ett fadderskap

När du ger bort ett fadderskap i julklapp stödjer du månadsvis WWFs arbete för en bättre värld. WWF arbetar med att rädda hotade arter och bevara jordens skogar och marina miljöer. Du får ett gåvobevis att skriva ut och ge bort i julklapp. Förutom att hjälpa naturen får mottagaren bland annat tidningen WWF Magasin och eventuell fadderpremie (beroende på val av fadderskap). I WWFs Gåvoshop hittar du även andra fina presenter att ge bort samtidigt som du är med och bidrar till WWFs arbete för djur, natur, klimat och biologisk mångfald.

Pandaklubben

En perfekt present för alla barn är ett medlemskap i Pandaklubben för 295 kr för ett helt år. Medlemskapet är laddat med rabatter & förmåner för 2024 och kan bli en ren investering för familjen om det nyttjas. För varje ny medlem planteras också ett träd på Borneo. En fin och viktig symbol som kan växa i takt med barnets intresse och engagemang. Ett mjukisdjur eller 4 nummer av WWF Magasin ingår också. I medlemskapet ingår även förmåner som fri entré och rabatter på olika besöksmål samt rabatt på barnböcker. Läs mer om Pandaklubben här.

Goda handlingar
Det sägs ibland att den finaste gåvan är tid. En fin julklapp kan vara att ge av din tid till någon person eller förening i din närhet. Att bjuda en ensam granne på middag eller att erbjuda dig att passa barn åt en ensamstående förälder är gåvor som värmer långt efter att julen är över. En annan möjlighet att ge av sin tid är att engagera dig i lokala idrottsföreningar, nattvandra, bli mentor eller att lägga ideella timmar på språkkaféet.

Upplevelser

Ge en upplevelse i stället för en fysisk present. Det kan exempelvis vara en spadag, en biobiljett, en utflykt, en kurs eller biljett till en konsert. Upplevelser skapar minnen som varar längre än materiella prylar.

Second hand

Att handla julklappar second hand är mer miljövänligt och bättre för plånboken. Det finns en otrolig mängd unika fynd att upptäcka, dessutom blir julklappen mer personlig eftersom du tagit dig tid att leta efter något som verkligen passar mottagaren.

Gör ett julklappslotteri

Ett julklappslotteri är ett enkelt sätt att minska antalet julklappar. Många familjer med äldre barn gör ett klapplotteri. Alla personer köper en present till enbart en annan julfirare, som lottats fram. Den personen köper i sin tur endast en klapp till en annan person i gänget/familjen.

FAKTA

Om frågespelet MIG EKO

MIG EKO innehåller underhållande och aktuella frågor om klimatet och miljön. Här finns också allmänna kunskapsfrågor om djur, natur, friluftsliv, mat och hälsa så att alla kan vara med. Spelet är framtaget tillsammans med WWF och Naturskyddsföreningen och för varje sålt spel får organisationerna 8 kronor var. Köp MIG EKO här. 

För frågor kontakta:

Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, lisbeth.larsson@wwf.se, 070-821 71 56

Cecilia Gustavsson, pressekreterare WWF, cecilia.gustavsson@wwf.se,
073- 514 34 98

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 16/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se