– Tyvärr är sillen utsatt för alltför hårt fisketryck och nu har majoriteten rött ljus i Fiskguiden – tillsammans med andra överexploaterade arter som torsken och strömmingen i Östersjön, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på WWF.
Den norska vårlekande sillen, den som främst används i sillinläggningar, har nu fått rött ljus i WWFs konsumentguide Fiskguiden på grund av flera år av överfiske och bristande internationella överenskommelser om kvoter.
– Om du vurmar för klassisk sill så finns det sill med grönt ljus, exempelvis Nordsjösill. Den finns även som MSC-certifierad, så leta efter den i din butik, fortsätter Inger Melander.
DN rapporterade i helgen att handeln helst inte vill sälja rödljus-märkt sill efter att WWFs nyhet briserat i april om det röda ljuset för den norska vårlekande sillen. Efter det ser landets två största producenter, Klädesholmen Seafood och Abba (Orkla Foods Sverige) nu över att byta råvara, från sill med rött ljus till en med grönt. Klädesholmen Seafood för en tät dialog med handeln och väntas fatta beslut före semestern. DN rapporterar vidare att Axfood ser över sortimentet med sina leverantörer och att Ica och Coop har som policy att inte köpa in fisk med rött ljus i Fiskguiden – och de arbetar för att hitta mer hållbara alternativ.
– Vi är glada att både producenter och stora dagligvaruaktörer reagerar på vår rödlistning av sill. Det visar att vår konsumentvägledning får effekt och att aktörerna tar hållbarhetsfrågan på allvar. Sillbeståndet kollapsade på 70-talet och tog decennier att återhämta sig, det får inte hända igen, avslutar Inger Melander.
Ett annat alternativ är att byta ut sillen helt, mot “vegosill” med exempelvis aubergine eller svamp som bas, till midsommar. Det är ett bra val för miljön, utan att det kompromissar med smaken. Se bifogat WWFs bästa växtbaserade sillrecept, ´Skärgårdssill med aubergine´, ´Vegansk gubbröra - inte så gubbig” och ´Vegansk asiatisk "sill" på ostronskivling´.
– Den vegetariska “sillen” utan fisk, är ett utmärkt val för den som vill äta mer växtbaserat – ett smakrikt alternativ till midsommarbordet, säger Anastasia Lundqvist, internationell programsamordnare för mat, WWF.
Tips för en mer hållbar midsommar:
Midsommarbordet:
-
Byt ut sillen, eller välj sill med grönt ljus: Prova gärna växtbaserade alternativ som inlagd aubergine eller svamp i klassiska sillinläggningar. Vill du verkligen ha sill, välj den med grönt ljus, tex Nordsjösill (finns även som MSC-certifierad). Läs mer här om sillen i Fiskguiden.
-
Välj hållbar fisk: Vill du äta fisk, välj arter med grönt ljus i Fiskguiden, som exempelvis gös eller abborre eller varför inte prova på blåmusslor som är odlade i Sverige?
-
Tänk till kring laxen: Lax är en populär matfisk – även till midsommar. Men många vilda laxbestånd är hotade, och laxodlingarna i havet medför ofta en hög negativ miljöpåverkan. “Välj gärna miljömärkt lax, exempelvis ASC- eller KRAV-certifierad odlad lax, som finns i många matbutiker. Eller välj lax med grönt ljus i Fiskguiden, såsom lax odlad i Norge i landbaserade slutna recirkulerande system. Eller varför inte prova på odlad regnbåge från Sverige - den har också grönt ljus i Fiskguiden,” säger Inger Melander på WWF.
-
Avstå från ål: Hjälp till du också, ät inte upp det sista av den här unika och fantastiska arten! Ål är akut hotad och har rött ljus i Fiskguiden. Ett mer hållbart alternativ som liknar ålen är rökt clarias. Även denna odlad i Sverige.
-
Bjud in det växtbaserade: Grilla färgglada grönsaker, servera potatissallad med örter, pickla betor och välj tångkaviar istället för fiskkaviar. Välj gärna svenska och ekologiska råvaror.
Testa WWFs goda vegetariska midsommarrätter, som följer One Planet Plate:
-
Laga picklade betor som blir en färgklick till midsommarlunchen. Recept finns här.
-
Bjud på primörer och ägg – den perfekta potatissalladen till midsommar! Recept finns här
-
Gado Gado är en traditionell indonesisk rätt – namnet betyder ungefär ”mix-mix”. Perfekt med ägg och grönsaker till midsommar. Recept finns här.
- Testa vegetarisk sill i sommar, se bifogat WWFs recept.
-
Planera inköpen och ta vara på rester för att minska matsvinnet – i sallader och pajer får de flesta ingredienser nytt liv.
Midsommarkransen – en gåva till pollinatörerna:
-
Låt gräsmattan i din trädgård blomma, anlägg en äng eller odla växter på din balkong. Det är bra för bina och du kan också använda blommorna i din midsommarkrans. Exempelvis rödklöver, prästkrage, blåklint, lavendel, kattmynta och vädd är viktiga näringskällor för bin, fjärilar och andra insekter.
-
Prästkragen är en klassisk midsommarblomma som blommar i juni och är en viktig nektarkälla för pollinatörer och en vacker midsommardekoration.
-
Rödklöver är älskad av många pollinatörer och har rosa blommor som passar fint i midsommarkransen.
-
Smörblomman är giftig för betesdjur, men älskad av pollinatörer.
-
Liten blåklocka är Sveriges nationalblomma som ofta blommar till midsommar. Den lockar bin och fjärilar och främjar pollinering.
-
Plocka med omtanke. Undvik butiksköpta buketter om de inte är svenskodlade och miljömärkta.
-
Låt delar av gräsmattan stå oklippt och skapa rishögar – de blir hem åt många smådjur.
Vill du vara med och göra Sverige vildare?
Det finns hela 2,6 miljoner privata trädgårdar i Sverige – en sammanlagd yta stor som Gotland! Tillsammans med alla balkonger, rabatter och gräsmattor i kommuner, företag och föreningar har vi en fantastisk möjlighet att göra skillnad. Låt gräset växa, låt ängsblommorna blomma, och hjälp till att skapa mat och livsmiljöer för våra viktiga pollinatörer. Hylla naturen på midsommar och var med i WWFs initiativ Gör Sverige Vildare och få fler tips på hur du kan hjälpa våra pollinerande superhjältar: www.wwf.se/biologisk-mangfald/vildare-sverige/.
Genom att göra medvetna val under midsommar kan vi tillsammans bidra till att skydda våra hav, vår natur och biologiska mångfald.
-
Se WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur, Fiskguiden här.
För mer info eller intervju, kontakta:
-
Anna Almberg, press, WWF, anna.almberg@wwf.se, 0709816782
-
Inger Melander, havs- och fiskeexpert, WWF, inger.melander@wwf.se