

Forskning
WWF stödjer ett pilotprojekt där länsstyrelsen i Gävleborg försöker kartlägga DNA av björnar på återkommande skadeplatser. Problematiken ligger i att när björn välter soptunnor, river ensilagebalar och bikupor, kommer den vara mindre skygg. Det riskerar att öka rädslan hos människor som bor i området och skapa potentiellt farliga situationer.
Naturbevakarna från Länsstyrelsen Gävleborg topsar björnvälta soptunnor efter DNA och undersöker om det finns släktskap mellan dessa björnar och om så kallade problembjörnar lär upp sina björnungar att välta soptunnor och äta upp matrester.
– Björnar har gott matminne. Ju fler gånger en björn lyckas få tag på mat i människors närhet desto mer van blir den att röra sig nära människor utan att vara särskilt skyggt. Denna tillvänjning, kan leda till att rovdjuret mister sin respekt för människor och kan vara farlig, säger rovdjursexpert på WWF Benny Gäfvert.
Naturbevakarna har arbetstes att det är björnhonor som lär ut problembeteendet till sina ungar och därav fortsätter det oönskade beteendet generation efter generation. Med hjälp av topsning vill man fastställa om det är ett spontant beteende eller finns det faktorer som tyder på upplärning.
Preliminära resultat visade att det förekom släktskap i tre par, vilket kan tyda på att inlärningsbeteendet förekommer.
Om projektet lyckas att fastställa förekomsten av så kallade ”problembjörnar”, kan länsstyrelsen arbeta med fler effektiva förebyggande åtgärder (ljud- eller ljusskrämmor, elstängsel et cetera).
Senast ändrad 02/05/25