Forskning
Insamling av djurens urin är en viktig del av olika rovdjursinventeringar i Sverige och insamlingen är idag beroende av snö. WWF stödjer nu ett innovativt projekt på SLU Viltskadecenter vid Grimsö där man kan undersöka möjligheten att samla in urin på barmark genom att extrahera DNA från olika substrat dränkta i urin från varg och lodjur.
-Det är viktig forskning då vintrar med snö inte längre är en självklarhet i södra och mellersta Sverige. För att säkerställa en god inventering av stora rovdjur även i dessa delar av landet är det viktigt att hitta väl fungerande alternativ, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF.
Forskningsingenjören Carlos Cardoso har under 2024 analyserat 102 vargprov och 70 lodjursprov:
– Resultaten hittills är lovande. Vi har lyckats extrahera DNA från urin som tillsattes till blad, granbark, björkbark, mossa, grankvistar, gräs/ljung, jord, trä och sten. Under nästa år ska vi tillsätta urin i olika material utomhus, säger forskningsingenjören Carlos Cardoso.
Den andra delen av projektet går ut på att testa kontamineringsrisk från hund. Carlos Cardoso och hans kollega Linn Svensson undersöker om man kan se att samma material (såsom sten, kvistar etc) med vargurin blir kontaminerat när hundar nosar på det.
-I det andra delprojektet om kontaminering, har vi analyserat ytterligare 48 prov. Vi har inte hittat någon kontamination av hund-DNA i vargurinen. Det här resultatet visar preliminärt att det är möjligt att använda hundar för att detektera vargurin i naturen, förklarar Carlos.
Länsstyrelsens fältpersonal (kvalitetssäkrare) som arbetar med inventeringen av varg och lodjur är den primära målgruppen för forskningen.
En instruktionsfilm för insamling av DNA med lämpliga metoder ska också tas fram.
Senast ändrad 30/04/25