FAKTA: VAR LIGGER AMAZONAS?
Amazonas regnskog sträcker sig över nio länder i Sydamerika: Brasilien (med över 60 % av regnskogen), Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam och Franska Guyana.
Amazonas är världens största sammanhängande regnskog – och den mest artrika skogen på hela planeten. Amazonas regnskog och floder ger oss mat, mediciner och rent vatten, och hjälper samtidigt till att reglera jordens klimat. Trädens förmåga att binda kol är dessutom viktig för att nå de globala klimatmålen. Men Amazonas regnskog brinner och utsätts för skövling. Djuren flyr för sina liv och hela ekosystemet rubbas. Läs om människans påverkan, och om WWFs lösningar.
Amazonas regnskog
Vilka djur bor i Amazonas?
Amazonas regnskog täcker 3,6 procent av planetens landyta, och här lever hela 10 procent av alla jordens djurarter. Omkring 500 däggdjur har hittills identifierats. Jaguar och ozelot är de största kattdjuren. Här klättrar vrålapor, spindelapor, dödskalleapor och många fler arter i trädkronorna. De delar träden med 1.300 fågelarter, däribland färgstarka tukaner och papegojor. På marken finns världens största gnagare kapybaran, bältdjur, sengångare och myrslokar.
Amazonas regnskog har också flest arter sötvattensfiskar i världen, över 3.000 arter, 400 kräldjursarter och 450 arter groddjur. Här finns den rosa Amazondelfinen och den mytomspunna pilgiftsgrodan.
Det är också i Amazonas vi har den största artrikedomen bland träd. Uppskattningar visar att det finns mellan 19.000 och 25.000 olika trädarter (i Sverige har vi 20). Uppskattningsvis finns här flera tiotal miljoner arter insekter.
Den biologiska mångfalden och mängden djur är helt enkelt enorm, och här hittas en ny art nästan varannan dag! Många av Amazonas djur och arter är ”endemiska” och finns ingen annanstans i världen. Om Amazonas regnskog och floder försvinner, så dör de ut för alltid.
Människorna som lever av ekosystemet
Här lever också 34 miljoner människor, ungefär hälften i storstäder som Belém och Manaus. Men också många i regnskogen, där de livnär sig som jordbrukare, i olje- och gruvindustrin och på turism.
Amazonas urfolk beräknas ha varit sju miljoner när de europeiska kolonisatörerna kom. I dag är de knappt tre miljoner. De är viktiga samarbetspartners för WWF i kampen mot skövlingen av Amazonas. Att ge urfolk och lokalbefolkningar möjlighet att fortsätta att leva som de gjort – och bruka, sköta och ta hand om skogen traditionellt – har visat sig vara bland de mest effektiva skyddsformerna av skog, floder och hela ekosystem.
Växterna trivs i Amazonas klimat
Det tropiska klimatet är hett och fuktigt. Amazonas regnskog har en medeltemperatur på ungefär 27 °C året runt och här växer många av de växter vi uppskattar på fönsterbrädet. Moses stentavlor och monstera är några kända favoriter som har sitt ursprung här.
Bränder och skövling av regnskog
Världens regnskog är starkt hotad. Hälften har försvunnit bara de senaste 100 åren. Amazonas representerar över hälften av världens återstående regnskogsyta. Men just nu pågår skövling, bränder och exploatering. Den vanligaste orsaken till avskogningen är omvandling till plantage och jordbruksmark. Samtidigt orsakar gruvdrift föroreningar som hamnar i vattendragen. Vägar in i skogarna öppnar upp möjligheter för människor att ta sig in. Allt detta har förödande konsekvenser.
Planetens bestånd av vilda ryggradsdjur har i snitt minskat med 68 procent mellan 1970 och 2016, enligt Living Planet Report 2020. Och det är just i regnskogar och andra tropiska områden som den biologiska mångfalden minskar allra snabbast.
Samtidigt innebär bränderna miljontals extra ton koldioxid i luften, förlorad biologisk mångfald, förstörda ekosystem och hot mot människor, ekonomi, egendom, boskap och hälsa.
FAKTA: VAD ÄR EN REGNSKOG?
En regnskog är en ständigt grön skog i områden med en nederbörd av minst cirka 2.000 mm/år, fördelad över minst 9–10 av årets månader. De flesta områdena i Amazonas får mellan 2.000–3.000 mm regn/år.
På vilken sätt är Amazonas viktig för jordens klimat?
Träd och stora skogar som Amazonas behövs för att nå de globala klimatmålen. Idag lagrar dessa skogar enorma mängder kol. Detta kol måste få stanna här för att inte ytterligare spä på växthuseffekten. Dessutom ger regnskogarna motståndskraft mot klimatförändringar, till exempel genom att binda mer koldioxid, avkylning som minskar effekterna av extremhetta. Och de skapar stabila lokala klimat, väder och vindar, som både växter, djur och människor är helt beroende av.
BLI REGNSKOGSFADDER
Som fadder bidrar du till att:
- Stoppa avskogningen
- Öka skyddade regnskogsområden
- Stoppa massutrotningen
- Återskapa förstörda skogar