Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|10 jul, 2019|Pressmaterial

Havets Hus och WWF släpper ut hajar i Gullmarsfjorden

Idag är det dags för årets hajsläpp. Havets Hus släpper i samarbete med WWF, ut fem småfläckiga rödhajar i Gullmarsfjorden för att öka kunskapen om arten och stärka beståndet. Arbetet med att föda upp och släppa ut hajar har pågått sedan 2003 och hittills har 100 småfläckiga rödhajar simmat ut till friheten i havet.


Hittills har 100 småfläckiga rödhajar fötts upp på Havets Hus för att sedan släppas ut i det fria. Foto: Havets Hus.

–Vi på WWF är väldigt glada över det fina samarbete vi har med Havets Hus. Förutom att det ger viktig kunskap och stärker beståndet bidrar det också till att uppmärksamma de fantastiska hajarter vi har i våra svenska vatten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Att föda upp och släppa ut hajar är en viktig del i arbetet med att stärka havens biologiska mångfald. Hajar är idag starkt hotade på grund av kombinationen av långsam förökning och att de hamnar som bifångst i nät och andra fiskeredskap.

Av de 100 hajar som släppts ut sedan 2003 har sju hittats. De flesta i trakterna kring norra Bohuskusten, men det finns även de som har simmat betydligt längre.

–Den haj som har simmat längst hittade vi år 2015, den hade då tagit sig hela vägen upp till Oslofjorden. Genom hajens ID-märkning kunde vi se att den släpptes från Havets Hus år 2005 och alltså simmat fritt i havet i 10 år, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus.

Hajen som påträffades i Oslofjorden hittades död men hade då uppnått en ålder av 14 år, vilket är ovanligt gammalt för en småfläckig rödhaj, som vanligtvis blir cirka nio år. Att hajen levt så länge och simmat långt är ett gott tecken på att programmet fungerar.

–Det är viktigt med denna typ av initiativ som bidrar till att stärka hotade och känsliga arter. Märkningen av hajar ger oss också ny och intressant information som gör att vi kan förbättra naturvårdsarbetet och bidra till bevarande av biologisk mångfald i haven, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert, Världsnaturfonden WWF.

Havets Hus och WWF samarbetar för att lyfta värdet av och stärka den biologiska mångfalden. Samarbetet fokuserar på bevarandeprojekt för hotade arter i haven och har pågått sedan 2015. Förutom småfläckig rödhaj arbetar man även tillsammans för den hotade knaggrockan.

FAKTA

Biologisk mångfald
I maj 2019 kom FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, med en rapport om tillståndet för den biologiska mångfalden i världen. Den omfattande rapporten visar att den biologiska mångfalden minskar i alarmerande takt och att upp till en miljon arter nu hotas av utrotning, fler än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Resultatet speglar WWFs Living Planet Report från 2018 som visade att populationerna av vilda ryggradsdjur i snitt minskat med 60 procent sedan 1970.

Småfläckig rödhaj
Det är idag helt förbjudet att fånga småfläckig rödhaj i svenska vatten. Beståndet klassas som livskraftigt, men det är fortfarande brist på kunskap om hajarna. Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar. Syftet är att stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om hajars utsatta situation i världen. Data från de hittills 100 utsläppta hajarna har använts i forskningssyfte för att kartlägga genetik och rörelsemönster. Utsläppta hajar har återsetts i Gullmaren, Fjällbacka och i Vestfold i Norge. Arbetet sker sedan 2015 i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Hajar i världen
Havens ekosystem behöver hajar, bland annat då de är topprovdjur i näringskedjan. Tyvärr hotas många av världens hajarter av utrotning. Orsakerna är framförallt det hårda och okontrollerade fisket efter haj och hajfenor och att de fastnar som bifångst vid fiske. Men det beror också på deras långsamma livscykel med få ungar vid förökningen. Det resulterar i att hajar är extremt känsliga för överfiske och andra störningar. I svenska vatten är det främst bottentrålning efter andra arter som orsakar hajarnas nedgång, då de fångas som bifångst.

Mer info och bilder finns här:

Havets Hus hållbarhets- och bevarandearbete

Högupplösta bilder finns här

Mer om hajsläppet hos Havets Hus

Läs mer om hajar på wwf.se

IPBES rapport om förlust av biologisk mångfald

För frågor, kontakta:

Helen Sköld, akvariechef, 0523 66 81 64
helen.skold@havetshus.se,

Inger Näslund, expert hav och fiske, WWF, 070 10 53 0 57
inger.naslund@wwf.se,

Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, 0708 21 71 56
lisbeth.larsson@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se