Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|14 dec, 2017|Pressmaterial

Havsambassadörer hjälper WWF att skapa uppmärksamhet för haven

Världens hav är i kris. WWF satsar nu för att alla ska få reda på hur bråttom det är att ställa balansen i haven tillrätta. Tillsammans med WWF jobbar naturfotografen och WWF-ambassadören Mattias Klum, naturfotografen och dykaren Joakim Odelberg, fridykaren och äventyraren Annelie Pompe och folkkära artisten Magnus Carlson som havsambassadörer för att lyfta frågan och få fler att engagera sig för haven. 

- Haven står inför allvarliga hot som överfiske, föroreningar och klimatförändringar. Det är dags att agera. Vi behöver levande hav med stor mångfald av marina arter - det är helt avgörande för att människor, djur och planet ska må bra. Därför känns det oerhört viktigt att ha ett så starkt gäng havsambassadörer som vill vara med oss och driva frågan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Idag förstörs havens arter och livsmiljöer snabbare än vad de hinner återhämta sig. Redan idag nästan en tredjedel av världens korallrev gått förlorade, och om inget görs kan de vara borta 2050. Samma år riskerar vi även att ha mer plast än fisk i haven. Ett annat massivt problem är överfisket - idag är 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd överfiskade eller fiskade till sin gräns.

Mattias Klum. Bild: Samuel Svensäter

- Världshavens hälsa är en förutsättning för människans framtid på jorden. Överfisket bidrar till att andra varelser som delfiner, havssköldpaddor och fåglar i fiskenäten och dör i hundratusental, helt i onödan. Det här måste få ett slut. Jag stödjer WWF som jobbar för att ta fram bättre fångstredskap, skydda extra känsliga havsområden och mycket mer, säger WWF- och Rädda haven-ambassadören Mattias Klum.

Joakim Odelberg. Foto: Peter Muld

- Vartannat andetag vi tar kommer från havet, det är vårt hjärta och våra lungor, det är källan till allt liv på jorden. Ett levande friskt hav är förutsättningen för liv, säger Rädda haven-ambassadören Joakim Odelberg.

Annelie Pompe. 

- Jag är just nu på ön Lembongan utanför Bali och håller en fridykningskurs med inriktning på hållbarhet och ocean conservation. Här ser vi fantastiska djävulsrockor som majestätiskt svävar i strömmarna och äter plankton - och plast. Indonesien är en av de länder som har mest engångartiklar i plast per person. Det är oerhört sorgligt att simma i havsströmmar av sugrör, shampopåsar och flaskkorkar. Indoneserna har tidigare haft allt inslaget i bananblad och när plasten tog över har inte vanan att slänga omslaget i naturen förändrats. Här kommer det ta kanske någon generation innan alla förstår hur illa det är. De äldre fiskarna berättar dessutom att det knappt finns någon stor fisk att fiska längre, säger Rädda haven-ambassadören Annelie Pompe.

Magnus Carlson. Foto: Magnus Bergmark

- För mig handlar detta om att göra det jag kan för våra barn och barnbarns skull. För att de också ska ha möjligheten till levande och friska hav -  som ju är ett måste för vår egen överlevnad. Östersjön har en speciell plats i mitt hjärta och där jag lägger störst fokus tillsammans med WWF”, säger Rädda Haven-ambassadören Magnus Carlson, som i år även blivit utnämnd till Årets Hållbara Artist för sitt miljöengagemang.

Havsambassadörerna hjälper WWF att utifrån egna erfarenheter och drivkrafter att lyfta prioriterade frågor för haven, som att delge ögonvittnesskildringar från haven och bidra med material för att öka kunskapen hos allmänheten.

För högupplösta bilder:

http://www.wwf.se/havsambassadorer

För mer info om WWFs satsning Rädda haven:

www.wwf.se/raddahaven

För frågor eller kontakt med någon av ambassadörerna:

WWF press: 08-546 575 00, press@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se