Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|22 aug, 2020|Pressmaterial

Jordens förnybara resurser tar slut 22 augusti

På lördag 22 augusti har mänskligheten gjort av med årets budget av förnybara resurser. Overshoot Day – eller den ekologiska skuldens dag – infaller i år drygt tre veckor senare än förra året.  Coronapandemin har bromsat in världsekonomin med lägre resursförbrukning och utsläpp som följd.  –Nu måste vi agera kraftfullt för att få en hållbar ekonomi i pandemins spår, säger WWF.

– I återhämtningen av ekonomin krävs långsiktiga åtgärder när det gäller energianvändning, produktion och konsumtion av mat. Världens ledare måste på ett medvetet och planerat sätt ställa om till ett hållbart samhälle. Vi behöver investeringar som går i linje med FN:s hållbarhetsmål, EU:s gröna giv och Sveriges klimatlag, säger Borgström-Hansson, senior expert på ekologiska fotavtryck på WWF.


Mänskligheten lever som om vi hade 1,6 jordklot till vårt förfogande.

Det ekologiska fotavtrycket minskade totalt mellan 2016-2020 med 9,3 procent, enligt organisationen Global Footprint Network som står bakom Overshoot Day.

Omräknat till jordklot visar de nya siffrorna att vi globalt lever som om vi hade 1,6 planeter till vårt förfogande – en liten minskning från 1,7 jordklot tidigare. Koldioxidfotavtrycket minskade mest, med 14,5 procent, och fotavtrycket från pappers- och skogsprodukter med 8,4 procent. När det gäller mat -och livsmedelsproduktions är skillnaden inte så stor mot tidigare.

Överkonsumtionen av resurser leder till avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar.

– Coronapandemin har samtidigt öppnat ögonen för vår biologiska sårbarhet. Den har visat att förändringar i vårt beteende och ekonomin är möjliga att genomföra om viljan finns. Det är viktiga insikter som världens ledare måste ta med sig när vi ska ställa om till en fossilfri, hållbar och motståndskraftig framtid, säger Carina-Borgström Hansson.

Åtgärder behövs för attt ställa om till mer hållbara städer och effektiva och förnybara energi-, transport- och resurssystem. Det är också viktigt att kraftigt minska matsvinnet och köttkonsumtionen.

Läs mer om WWFs krav för en hållbar ekonomi efter coronapandemin:

https://wwf.panda.org/wwf_news/?362052/EU-economy-must-bounce-forward-rather-than-back-after-Covid-19

Läs mer om Overshoot Day på: www.overshootday.org

 

Dela gärna:

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se