Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 mar, 2020|Pressmaterial

Kambodja stoppar planerade dammbyggen i tio år – glädjebesked för WWF

Att nedre Mekongfloden i Kambodja får fortsätta strömma fritt är en seger för såväl människor som natur. Det anser WWF som arbetat i området under många år och som nyss mottog den glädjande nyheten att planerade dammbyggen stoppas fram till 2030.  Nu vill organisationen arbeta med regeringen för att hitta energikällor som inte hindrar flodens fria flöde.

Hr i Stung Treng vid Mekongfloden Kambodia skulle en av vattenkraftsdammarna byggts Här vid Mekongfloden i Stung Treng, Kambodja fanns planer på att bygga vattenkraftsdamm. Nu gläds WWF åt att de planerna pausats under tio år. Foto: Thomas Cristofoletti / WWF-USA

Nyheten att Kambodjas regering beslutat om ett tioårigt stopp för dammbyggen i Mekongfloden kom nu i veckan. Enligt WWF är det den bästa möjliga nyheten för en hållbar framtid för de mer än 60 miljoner människor som lever utmed floden och för den fantastiska biologiska mångfalden som är beroende av den. Kambodja har tidigare presenterat planer på dammbyggen i Sambor och Stung Treng, som nu båda pausats.

–Vi är mycket glada över den kambodjanska regeringens beslut att inte bygga vattenkraftsdammar i Mekongfloden. Det här betyder oerhört mycket för såväl människor som är beroende av floden för sin överlevnad, som för Mekongflodens ekosystem och biologiska mångfald. Våra kambodjanska WWF-kollegor är redo att samarbeta med den kambodjanska regeringen för att stödja utvecklingen av en hållbar energiplan som istället främjar rena och förnybara energialternativ, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

För den biologiska mångfalden i Sydostasien är stoppet av dammbyggen nödvändigt. Mekongflodens Irrawaddydelfiner är ett tydligt exempel på detta – de hade aldrig klarat sig om dammarna byggts. Endast ca 90 delfiner finns kvar i Mekongfloden, längs en kort sträcka i norra Kambodja, och även om en liten uppgång registrerats de senaste åren är populationen extremt sårbar.  Forskning visar också att dammarna skulle minska de vilda fiskbestånden och blockera sedimentflöden. Därmed skulle även alla de otaliga fiskesamhällena hotas och den ekonomiska hållbarheten på längre sikt.

–Kambodjas beslut är ett föredöme för andra länder att ta efter. Floder med fritt strömmande vatten ger så oerhört mycket och möjliggör överlevnad för såväl människor som djur, säger Stina Nyström, programsamordnare hav och vatten, WWF.

Fakta Mekongdeltat

Mekongdeltat brukar kallas Asiens risskål och ligger i hjärtat av Mekongfloden. Mekongfloden, som är över 430 mil lång, från den tibetanska platån ner till Sydkinesiska havet, har världens största inlandsfiske. Det står för upp till 25 procent av den globala sötvattenfångsten och ger försörjning fåt minst 60 miljoner människor. Mekongdeltat är , efter Amazonasfloden, – det viktigaste området när det gäller fiskarters biologiska mångfald. Åtminstone 1100 sötvattensarter simmar i vattnet i denna mäktiga flod. En av de sista, akut hotade bestånden av Irrawaddydelfiner lever också här.

Eftersom Mekongområdet är så viktigt för så många som bor där är bevarandearbetet här särskilt brådskande och betydande. Förutom hotet med utbyggnad av vattenkraft, är klimatförändringar, den olagliga handeln med djur och förlusten av livsmiljöer andra utmaningar som WWF arbetar med i området.
Källa: WWF

Har ni frågor, ring:
Håkan Wirtén, generalsekreterare, tel 0705-654515
Stina Nyström tel 0707/682155 programsamordnare hav och vatten stina.nystrom@wwf.se tel 0707-682155
Nina Schmieder, pressekreterare nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se