Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|03 apr, 2020|Pressmaterial

Östersjöbonde 2020 ställs in

Årets Östersjöbonde 2020 ställs in. Nu får covid-19-pandemin även konsekvenser för den populära tävlingen Årets Östersjöbonde. WWF har beslutat att ställa in evenemanget i år.

Årets Östersjöbonde 2020 ställs in

Nu får covid-19-pandemin även konsekvenser för den populära tävlingen Årets Östersjöbonde. WWF har beslutat att ställa in evenemanget i år.

– Tyvärr går det inte att genomföra gårdsbesök runt om i landet. Det är också osäkert om det går att arrangera den internationella konferensen med prisutdelning i höst. WWF tackar de lantbrukare som redan skickat in nomineringar och sparar dessa till nästa år, säger Jenny Jewert, jordbruksansvarig på Världsnaturfonden WWF.

Tidigare text som ger bakgrund till Årets Östersjöbonde

–Många lantbrukare gör viktiga insatser för att minska förlusterna av växtnäring. Med utmärkelsen Årets Östersjöbonde vill WWF i samverkan med LRF lyfta fram det positiva miljöarbete som görs av Sveriges bönder, säger Jenny Jewert, som jobbar med jordbruksfrågor på WWF.

Genom goda exempel vill WWF inspirera lantbrukare och beslutsfattare i hela regionen att göra ännu mer för vårt hårt trängda innanhav. Läckage av fosfor och kväve från jordbruksmark är ett stort problem i Östersjöregionen. Det kan till exempel handla om fosfordammar, tvåstegsdiken, fånggrödor, strukturkalkning, precisionsodling och miljöanpassade skyddszoner.

– Som lantbrukare kan du nominera dig själv eller något jordbruksföretag du tycker ligger i framkant. Produktionen kan antingen vara ekologisk eller konventionell, säger Jenny Jewert.

Jordbruksföretaget behöver inte heller ligga nära kusten. Större delen av Sverige ligger inom Östersjöns avrinningsområde och alla kan vara med och göra skillnad för vattenmiljön.

Tävlingen avgörs först inom Sverige och i övriga länder kring Östersjön. Årets svenska Östersjöbonde belönas med ett pris på 10 000 kr. En internationell jury utser sedan en regional pristagare som får 100 000 kronor.

För frågor, kontakta:

Jenny Jewert WWF, jordbruksexpert på WWF, 073- 642 32 02

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se