Gå till huvudinnehållet

Reportage|12 mar, 2017

Familjen Weiss-Törnqvist lever koldioxidsnålt på landet

Familjen Weiss-Törnqvist

Familjen Weiss-Törnqvist lever gott trots att de bara orsakar drygt hälften av utsläppen från en medelsvensk. Deras hemlighet? Ett stressfritt liv på landet, med mycket egna odlingar, samarbeten med andra i byn och solceller på taket.

Fram till för drygt sju år sedan var Philipp Weiss och sambon Rebecka Törnqvist helt vanliga stressade storstadsbor.

– Jag kraschade varje fredag kväll och behövde helgen för att återhämta mig. Ett arbete kan vara väldigt mentalt krävande, säger Philipp Weiss.

I dag ser det helt annorlunda ut. De lever med sina två små barn i ett vedeldat torp från 1850, är självförsörjande på grönsaker och bär, och producerar ett överskott av el via egna solceller. De äter en blandad kost, men oftast vegetariskt – kött blir det kanske två måltider per vecka. Och då köper de köttet från en ekologisk bonde i närheten av Stjärnsund där de bor. Deras enkla livsstil gör att de bara orsakar ungefär hälften av utsläppen från en genomssnittssvensk.

Mer pengar över

– Och fast vi tjänar mindre nu, får vi mycket mer pengar över när månaden är slut! I en storstad flyger hundralapparna, det gör de inte här. Och nu har vi energi att göra massor av saker vi inte orkade innan, eller ens visste att vi ville göra, säger Philipp.

Flygresor har de nästan helt valt bort för sina semesterresor; Philipp flög visserligen till London för något år sedan, men tog sedan tåget hem. Längtar de inte till värmen ibland?

– Vi brukar faktiskt tillbringa vintrarna i södra Spanien, då åker vi tåg. Det tar ungefär 60 timmar enkel väg, men det är det värt! Att flyga känns som ett problem, att åka tåg är trevligt och avkopplande och man hinner se massor på vägen. I regel stannar vi till hos släktingar i Tyskland.

Familjens resultat i klimatkalkylatorn

Familjen Weiss klimatresultat

Familjen har växthusgasutsläpp motsvarande strax under 7 ton per person, men resultatet är egentligen missvisande. Eftersom de har en 7000 kvadratmeter stor skogsträdgårdsodling nära hemmet och även bidrar med solcellsel, borde deras utsläpp vara mindre.

– Det går att kompensera för en del av sina utsläpp genom att odla sin egen mat. Det finns vetenskapliga studier som visar att skulle alla i Sverige med villaträdgård anlägga skogsträdgårdar på hela sina tomter, skulle det kompensera för minst 20 procent av svenskarnas utsläpp, berättar Philipp.

Men Klimatkalkylatorn är inte designad för att ta hänsyn till den typen av koldioxidsänkor eftersom det än så länge är så få som lever på det sättet.

Hur löser ni er försörjning på landet?

Vi har eget företag inom odling. Jag föreläser, vi har en plantskola och en visningsträdgård, och Rebecka forskar på deltid. Men det här var ingenting vi hade föreställt oss att vi skulle kunna leva av, det har kommit allteftersom.

Vad har varit svårast med omställningen?

– Egentligen har ingenting varit särskilt svårt, förutom för mig att våga fatta beslutet att lämna ett välbetalt jobb. Allt har gått bra. Men vi gjorde det stegvis, började med att gå ned på deltid och att bo på två ställen.

Vad skulle ni önska att samhället gjorde för att underlätta för er att leva ännu mer klimatsmart?

– Vår största utsläppskälla är ju bilen, även om vi inte använder den så mycket. Vi skulle önska att det fanns ett stöd för bilpooler. Nu har alla sin egen bil här i byn, medan man kanske skulle klara sig med fem bilar på hundra personer. Det borde finnas ett slags mall för att få till en fungerande bilpool. Samhällsvinsterna är ändå ganska stora.

– En annan sak är att alla arbetsgivare skulle kunna ha en större öppenhet för att låta de anställda jobba hemifrån, tycker Philipp.

Rikt socialt liv

Vissa kanske blir avskräckta av tanken på livet på landet, att det ska bli ensamt. Men i Stjärnsund sjuder det av sociala aktiviteter och framför allt samarbeten av olika slag.

Det finns en inköpsförening för ekologiska basvaror, en samåkningsgrupp, en trädförening, en permakulturförening med gemensamma arbetsdagar, en pysselgrupp, en idrottsförening och en öppen förskola som byn själv driver.

– Våra vänner kommer ofta och hälsar på för att de trivs så bra här ute. Och många har flyttat efter, kanske sex-sju av mina bästa vänner från Uppsala har flyttat hit, avslutar Philipp Weiss.

Om Familjen Weiss-Törnqvist

Består av: Philipp och Rebecka med barnen Elias, 1,5 år och Isak, 6 år.
Bor: I ett torp på 78 kvm i Stjärnsund, Dalarnas län.
Utsläpp: 6,75
Bostaden: 0,83
Biffen: 0,79
Bilen: 1,73
Butiken: 1,24
(Samhället: 2,16)
Familjens tips till dig som vill bli självförsörjande: Börja i liten skala, gör ingen stor förändring direkt utan gå ned i arbetstid först. Annars kan det bli för mycket på en gång, det tar tid att ställa om.

Testa dig själv i Klimatkalkylatorn

Dela gärna:

Ikon teman i klimatpåverkan

Fem B:n minskar din klimatpåverkan

Visste du att våra transporter, maten vi äter, våra byggnader, vårt sparande och vår prylkonsumtion orsakar enorma koldioxidutsläpp? WWF arbetar hårt för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva klimatsmart, men det finns också mycket du själv kan göra för att minska din klimatpåverkan.

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se