Ikon tema Butiken i klimatpåverkanTema: BUTIKEN

Dags att konsumera klokare! Halvera din påverkan från shopping, och fördubbla dina miljösmarta vanor genom att använda cirkulära och digitala tjänster. På så vis kan du göra skillnad både för klimatet och den biologiska mångfalden.

Din konsumtion spelar roll

En allt större del av människans miljöpåverkan kommer från vår konsumtion av prylar som kläder, skor, möbler och elektronikprodukter. Vi måste minska våra ohållbara inköp och vår överkonsumtion, och istället börja bidra till en levande planet.

Varje sak du köper lämnar ett avtryck på planeten. I produktionen, som ofta sker i andra länder, används metaller, kemikalier, plast, tyg och trä – och allt har ett ursprung och en miljöpåverkan.

Dessutom används ofta vatten och produktionen släpper i regel ut föroreningar i miljön. Sötvattensekosystem är känsliga för störningar och många arter av grodor och fiskar hotas av utsläpp.

Under produktionen används energi som oftast ger utsläpp av växthusgaser. Industrierna, där en stor del av allt vi köper produceras, står för nästan en tredjedel av världens energianvändning och släpper ut dubbelt så mycket växthusgaser som hela transportsektorn.

Den färdiga produkten paketeras och transporteras , och när den är färdiganvänd ska den skrotas eller återvinnas. Man brukar tala om en produkts livscykel. Varje steg i livscykeln bidrar, och allt sammanvägt ger ”Butiken” ungefär samma klimatpåverkan som utsläpp från transporter (se Tema Bilen).

Textilindustrin är en bransch med stora miljöproblem. Textilier och kläder som de svenska hushållen konsumerar ger upphov till mer än 4 miljoner ton CO2. Utöver att prylar och kläder ger klimatpåverkan, påverkar de också djur och natur. Resurser tas ofta från djurens livsmiljöer vilket påverkar negativt. Ett tydligt exempel är elektronikprylar där mycket av metallerna i kretskort och batterier kommer från skövlade regnskogsområden, vilket drabbar gorillor och schimpanser. Produktionen har dessutom ofta sociala konsekvenser för människor – både dem som arbetar i produktionen och dem som bor i närheten. Inte minst gruvindustrin är ofta förknippad med stora problem med arbetsmiljö, arbetsrätt och brott mot mänskliga rättigheter.

Så kan vi minska konsumtionens miljöpåverkan

WWFs Living Planet Report visar att vi i Sverige lever som om vi hade nästan 4 planeter. Det vill säga om alla på jorden levde som vi, skulle det behövas nästan 4 jordklot! En stor del av de resurser vi använder kommer från andra länder genom varor vi importerar. Det positiva är att det finns goda möjligheter att snabbt minska sin miljöpåverkan från konsumtion. Du som privatperson kan bidra genom att se över ditt beteende. Här är några tips!

Tips för att minska miljöpåverkan från prylar och kläder

Våga vintage

Köp begagnat, sy om eller byt med vänner! Om du ska köpa nytt, kan du välja kläder och skor av bra material som håller länge. Var försiktig med möbler med så kallad intarsia – det kan vara elfenben från hotade elefanter!

Lappa och laga

Kan du hitta sätt att halvera dina inköp av nya varor genom att byta, låna och laga?

Testa en köpfri månad

Kan du utmana dig själv genom att ha en köpfri månad, eller varför inte ett helt år? Testa att konsumera kultur, fritid och umgås med vänner istället.

Testa en NYP-fri månad!

Prova en månad, eller varför inte mer, utan NYP, det vill säga utan nyproducerade varor. Du får alltså handla begagnat, men inget nytt. Som en köpfri månad light, men kanske roligare!

Köp INTE

Inför varje inköp du planerar, fråga dig om du verkligen behöver den här produkten. Tänk på att det inte är prylar som gör oss lyckliga, utan upplevelser och tid med nära och kära.

Är du med?50 förändringar för vår enda planet

WWF har tagit fram 50 konkreta förändringar du kan göra i din vardag, små och stora förändringar som gör stor skillnad för planeten. En droppe vatten räddar inte en torkad savann, men flera droppar bildar ett regn. Och ju fler vi blir, desto snabbare går det. Är du med?

Till förändringarna!

Begagnade kläder
Reportage

Hållbar garderob på dina villkor

Du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob. Även om du gillar omväxling och vill ha mycket att välja bland, finns det knep, tipsar Johanna Nilsson i sin bok om Slow Fashion – långsamt mode.

Tjej rensar ut hemma
Reportage

Snällrensa hemma

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid.

familjen Westerlund
Reportage

Vinn på ett ”leanat” hem

Maria och Mikael Westerlund med barnen William och Sofia har förenklat sina liv genom metoden ”lean”. Genom att hela tiden röja och rensa kan familjen Westerlund lättare stå emot konsumtionshetsen och slöseriet.

Ska vi byta grejer med varann?

borrmaskinDela mera! Det sägs att en borrmaskin bara används i 15 minuter under sin livslängd. Kanske kan du dela din borrmaskin med någon och få låna något annat som tack?

Delningstjänster blir allt populärare, hos allt från stora företag till små och lokala initiativ.

Den som är med i en bilpool istället för att äga en bil kör inte bara mindre, det gör också att färre bilar behöver produceras!

Streaming av musik och film istället för att köpa fysiska filmer och skivor är också exempel på delningstjänster. Det ger inte bara ett bredare utbud till lägre pris, det minskar också utsläppen av växthusgaser.

Cirkulärt och digitalt är grejen

Cirkulära och digitala tjänster är motsatsen till normen i slit-och-släng-samhället, där vi kastar saker vi tröttnat på och samtidigt konstant köper nytt.

Tack vare internet och smarta telefoner kan vi idag enkelt se till att våra prylar går vidare till andra, och handla begagnat som passar våra behov för stunden.

Produkter kan då få ett längre liv. Dessutom kan du ofta hitta vad du söker lokalt, eftersom de digitala tjänsterna ser var du är och kopplar ihop det med dem som vill sälja begagnat, vilket sparar både tid och transporter.

Några exempel på cirkulära och digitala tjänster för att köpa, sälja och byta är Blocket, Tradera, Shpock, Used By, Letgo, Sellpy, Citiboard, OOAK, Bortskänkes och Clique.

Om du köper varannan begagnad och inte bara nytt i ett år, kan du spara omkring ett ton koldioxidutsläpp (CO2e). Så dina små vardagliga val kan göra stor skillnad.

Planteringar i växthus
Dela mera

Därför är cirkulärt framtiden

Tänk dig en värld utan avfall, där den enes restprodukter är den andres dyrbara resurs. Så ser det ut i framtiden när den cirkulära ekonomin tagit fart.

Snabbguide handla hållbart

Snabbguide för att handla mer hållbart

Dags att sluta med slit och släng! Allt du köper lämnar avtryck på planeten. Denna snabbguide hjälper dig att konsumera smartare.

SNABBGUIDE FÖR HÅLLBAR SHOPPING

faksimil

Snabbguide för en hållbar garderob

Produktionen av kläder slukar vatten, påverkar vårt klimat och släpper ut kemikalier i naturen. Denna snabbguide hjälper dig att minska dina kläders påverkan på miljön.

SNABBGUIDE FÖR HÅLLBAR SHOPPING

Företagen kan visa vägen

Svenska företag har stora möjligheter att bidra till en bättre miljö. Företag kan ställa om till cirkulära affärsmodeller, minska sin resursanvändning genom innovativa lösningar, och erbjuda delningstjänster.

Det är också viktigt att företag tar sitt fulla producentansvar för de produkter som säljs. De behöver ställa krav på sina underleverantörer, och tänka på allt från miljöpåverkan under produktens livscykel till att den ska vara lätt att laga och återvinna.

Vi tycker att alla statligt ägda bolag bör sätta vetenskapligt baserade klimatmål. På så vis blir verksamheten i linje med de internationella klimatmålen – mål som säger att vi ska hålla oss väl under två graders global uppvärmning.

Ett antal privata bolag har redan gått före och börjat sätta sådana mål, så kallade Science Based Targets. Det är mycket bra.

Infinited Fiber jobbar för en mer cirkulär ekonomi

Varje år slängs cirka 70 miljoner ton textilier världen runt, och företaget har hittat ett sätt att återvinna textilier. Om innovationen slår igenom kan den ge minskade globala utsläpp på omkring 14 miljoner ton koldioxid årligen till år 2026. Det kan jämföras med Sveriges nationella utsläpp av växthusgaser som år 2017 var 52,7 miljoner ton.

Infinited Fiber utsågs 2016 till WWF Climate Solver.

Film

Se filmen om Infinited Fiber – ett Climate Solver-företag

Infinited Fiber Company – WWF Climate Solver
Film

Se filmen om Infinited Fiber – ett Climate Solver-företag

Våra politiker har det yttersta ansvaret

Ansvariga politiker – underlätta för svenska folket att minska sin materiella konsumtion, och sätt tydliga klimatmål ur ett konsumtionsperspektiv.

Våra folkvalda har det yttersta ansvaret att underlätta för alla som vill minska sin konsumtion och ställa om till en mer hållbar livsstil. WWF vill att Sverige minskar sitt fotavtryck från köp av nya prylar.

Regeringen bör:

  • sätta tydliga klimatmål utifrån ett konsumtionsperspektiv
  • ställa om Sverige genom en ambitiös klimatlag
  • utforma strategiska klimatpartnerskap med Sveriges viktigaste handelspartners
  • ställa hårdare krav inom offentlig upphandling, både när det gäller klimat och biologisk mångfald.
  • utnyttja digitaliseringens kraft att leverera klimatsmarta tjänster istället för resurskrävande produkter
  • sätta ett nationellt mål för andelen produkter av återvunnet material
  • storsatsa på innovation för att dramatiskt sänka tillverknings- och basindustrins utsläpp, både här och i andra länder.

Vi tycker också att Sverige ska vara ett föredöme internationellt genom att aktivt delta i klimatsamarbeten och försöka få fler att ställa om energi- och transportsystemen, så att miljöbelastningen minskar från produktionen av varor.

Ikon teman i klimatpåverkan

Fem B:n minskar din klimatpåverkan

Visste du att våra transporter, maten vi äter, våra byggnader, vårt sparande och vår prylkonsumtion orsakar stora koldioxidutsläpp? WWF arbetar hårt för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva klimatsmart, men det finns också mycket du själv kan göra för att minska din klimatpåverkan.

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Välj betalsätt

Ha tålamod, din bank kontaktas.

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 01/04/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se