Gå till huvudinnehållet

Reportage|11 apr, 2017

Så rensar du ut hemma

Klänningar dresses-53319

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid. Gärna ett helt år, menar Eva Maria Karlander som driver bloggen Rensa ut.

Eva-Maria Karlander

– Tänk på att du förmodligen har samlat på dig saker under flera årtionden. Då är det mycket begärt att gå igenom och rensa allt på en helg, säger Eva Maria Karlander.

Ett tema per vecka

Istället förespråkar hon att sprida utrensningen över årets alla veckor, var och en med ett eget avgränsat tema. Några semesterveckor finns också med för att koppla av och fokusera på annat. Tanken är naturligtvis inte att rensa på heltid, utan att ägna det lite tid då och då. Kanske hinner du bara en timme söndag kväll? Då får det vara så.

Eva Maria Karlander som bor i Höllviken i södra Sverige, skriver om detta på bloggen Rensa ut. Mer i detalj går hon igenom det i boken Rensa ut och lev lättare – en smart guide till ordning hemma (finns även som app!) Där har hon också tagit hjälp av en psykolog för att anpassa rensandet efter våra mänskliga psyken. Varje vecka har ett eget tema i boken, som Hallen, Papperskorgar, Strumpor, Prydnadssaker, Bilen, Cykeln, Högtidssaker, Uteplatsen, etcetera.

Belöna dig

För varje område finns tips på hur man kan gå tillväga, inte bara för att rensa utan också för att göra det ordnat och fint. Ett förslag på belöning ackompanjerar varje delområde. Det kan vara en promenad, att ringa en kompis, att gå och simma, eller att poppa popcorn.

Att ta det varligt eftersom utrensning ofta kan vara känslomässigt jobbigt, är ett genomgående tema. Det är en anledning till att hon delat upp rensandet i avgränsade områden. Då tar det längre tid och går lättare att smälta förändringen, samtidigt som det blir mer grundligt gjort.

Var snäll - mot dig själv

– Jag tror det är jätteviktigt att vara snäll mot sig själv. Att säga till sig själv att ”okej, nu har jag rensat ut de här sakerna, men de här andra har jag svårt att fatta beslut om i dag, de får vänta.” Går det för snabbt finns också risken att man ångrar sig.

Dessutom har vi i regel så mycket krav på oss redan i dagens samhälle, att träna, äta rätt, jobba heltid, vara en bra förälder, påpekar Eva Maria. Ytterligare ett kravfyllt område behövs inte!

– Jag vill verkligen inte lägga sten på börda. Utifrån tid och energi, känn efter hur mycket du orkar idag. Kanske kan du rensa i ett skåp i en timme? Tacka dig själv efteråt och ge dig den där belöningen. Då får du också motivation att fortsätta.

Barnen gav pryltillskott

Eva Maria började inse att hon ville rensa ut ordentligt när de två barnen var små. I samband med att barnen kom, kom också en helt ny kategori av saker. Det blev stökigt och rörigt och hemmiljön stressade.

– När man blir förälder blir man plötsligt en ny målgrupp för konsumtion. Jag föll in i det direkt, och handlade en massa saker till barnen som jag inte trodde vi skulle klara oss utan. Det var så det började när jag insåg att jag behövde rensa ut.

Hon ville kunna bjuda hem gäster utan att varje gång behöva städa och plocka undan drivor av saker, det var hennes drivkraft. Men att rensa ut på egen hand, utan någon metod, var tungt. Syftet med hennes blogg, app och bok är just att hjälpa och inspirera andra. Men också att hålla sin egen inspiration vid liv.

– Jag är lite av en samlare som fått kämpa för att släppa taget. Det är fortfarande något jag jobbar med hela tiden. Det som motiverade mig när jag rensade var ändå att mina saker kunde ge glädje åt någon annan. Jag skänkte mycket till välgörenhetsorganisationer, och då kommer sakerna till nytta både för organisationen, dem som köper, och för miljön – eftersom det då inte behöver produceras nya saker.

Drabbar fattiga

Allt som produceras kräver resurser och skapar avfall. Det orsakar också koldioxidutsläpp som påverkar klimatet och får stora konsekvenser för fattiga människor i andra delar av världen, och i förlängningen även oss här i Sverige. Genom att rensa ut och ge dina prylar nytt liv på andrahandsmarknaden eller som gåva till någon som behöver dem, hjälper du planeten.

När du väl är klar med utrensningen gäller det förstås att inte börja fylla på med grejer igen. Här finns det knep. Vissa använder regeln ”en in, en ut”, det vill säga att man måste göra sig av med en sak när man skaffar en ny. Man kan också ha en lista i plånboken med kriterier för sådant man köper, t ex att man måste ha definierat att man verkligen behöver det, att det måste vara miljömärkt, eller secondhand, eller garanterat producerat under rättvisa villkor.

Te och kryddor

Ett vanligt inflöde är presenter som släkt och vänner kommer med, har du något tips där?

– Ja, ett sätt kan vara att tydligt förmedla att man inte vill ha någonting, eller om de vill handla något, jättegärna presentkort så att man kan köpa något man verkligen behöver. Man kan också önska sig till exempel te och kryddor, eller be dem skänka pengarna till någon god sak. Jag tycker också att det är helt okej att ge bort saker man fått, man kan ändå uppskatta den vänliga gesten.

Vardagsrum

Visst kan man tycka att det är magstarkt att bekymra sig över för mycket prylar när miljontals människor knappt har det nödvändigaste. Vad tänker Eva Maria om det?

– Det är helt sjukt. Jag tänker mycket på att billiga saker alltid har kostat något i form av resurser, förgiftat vatten, dålig arbetsmiljö. Man lurar sig själv när man gläds åt att något är billigt. Jag har börjat tänka mycket mer på vem som tillverkat det jag köper, och vad det egentligen ska till för att jag ska släpa hem det till mig. Att vi behöver shoppa för att hålla igång ekonomin är inget annat än ett systemfel.

Man trivs bättre när hemmet är ordnat.

Text: Elin Dunås

Dela gärna:

5 tips

 1. Avgränsa! Ta ett litet område i taget där du rensar, efter tema eller rum.
 2. Var snäll mot dig själv, låt utrensningen ta tid!
 3. Skänk bort saker du inte behöver, eller sälj. Gläds åt att de får nytt liv.
 4. Belöna dig själv när du är klar med ett område.
 5. Håll stilen – fyll inte på med nya saker.

Rensa bland prydnader

tulpaner i vasPrydnadssaker är finast i lagom mängd. Rensa ut och få ett lugnare och mer harmoniskt intryck i hemmet.

 • Rensa bland prydnadssaker och få ett lugnare intryck
 • Börja med att observera vad som står framme på hyllor, bord och fönsterkarmar. Fundera över vad du vill ha kvar framme och vad du vill plocka undan eller göra dig av med.
 • Gå även igenom de vaser du förvarar i skåp.
 • I slutet av veckan fattar du dina beslut och plockar ner och möblerar om med dina prydnader.
 • De saker du inte kan släppa taget om just nu kan förvaras i en låda i förrådet. Viktigast är att du får det luftigt i hemmet.
 • Ett tips för överflödiga vaser är att ge bort en vas tillsammans med en bukett när du är bjuden på middag hos en vän.

Källa: Eva Maria Karlander

Bokinspiration!

Rensa ut och lev lättare

En smart guide till ordning hemma, Eva Maria Karlander, Hoi förlag, 2014 – boken vi refererar till i den här artikeln!

Rensa i röran med Feng Shui

Av Karen Kingston, Bonnier Fakta, 2010 – boken som redan blivit en klassiker.

Hundra omistliga ting

Lucy Dillon, Bonnier Pocket, 2015 – roman om att rensa ut och leva livet fullt ut.

Från frustration till flow med Lean @ home

Eva Jarlsdotter, Daughter of a king publishing, 2015.

Spark Joy: An illustrated Master Class on the art of organizing and tidying up

Av Marie Kondo, Random House, 2016 – ny utveckling av boken Konsten att städa.

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se