Tema: BILEN
WWFs klimatutmaning: halvera transporterna med fossila bränslen genom att åka mindre med bil och flyg – res klimatsmart istället och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel kan du ta tåget eller cykla.
Våra bilturer och flygresor har stora utsläpp
Våra inrikes transporter och resor står för omkring en tredjedel av de växthusgasutsläpp som sker inom Sveriges gränser – cirka 17 miljoner ton av totalt 51,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter (2018). Personbilarna bidrar mest och släpper ut mer än hälften av inrikestransporternas utsläpp, cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
När svenskarnas flygresor utomlands räknas med i statistiken ser man att våra flygresor bidrar till lika mycket utsläpp som bilarna, cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter (medräknat den s.k. höghöjdseffekten).
Vi behöver mer klimatsmarta transporter – speciellt i städerna
Hälften av alla bilresor i tätort är kortare än 5 kilometer, enligt Trafikverket. Detta trots att det finns betydligt mer energieffektiva och klimatsmarta alternativ, som till exempel kollektivtrafik, cykel och att gå. Att cykla och gå är dessutom bra för hälsan. Förutom att åka mindre med bil behöver vi också gradvis gå över till mindre och energieffektivare fordon som drivs med el och/eller hållbara och förnybara drivmedel för att minska vår klimatpåverkan. Tekniken finns redan här och den utvecklas mer hela tiden.
Effektivisera och elektrifiera – El är mycket bättre än bensin och diesel
Elbilar är klimatsmartare än bilar som drivs med fossil bensin och diesel. Dessutom är de energieffektivare än traditionella bilar. Detta gäller trots att många av dagens bilbatterier tillverkas med el från kolkraft. Med mer fossilfri och förnybar el för att driva elbilarna och för att tillverka batterierna blir elbilar klimatsmartare. El som produceras i Norden har däremot redan nu en liten klimatpåverkan. Om en större andel av bilbatterierna dessutom återvinns minskar deras klimat- och miljöpåverkan ytterligare. Även om elbilar fortfarande har en viss klimatpåverkan är de redan idag bättre än de bilar som drivs med fossil bensin och diesel. Viktigt är ändå att hushålla med el, batterimetaller och andra resurser och därför köpa eller använda en så liten och effektiv elbil med så litet batteri som möjligt. Det bästa är naturligtvis att undvika att skaffa egen bil och istället hyra, dela eller bilpoola de gånger du behöver en.
Flyg mindre och välj tåg istället när det går
Flyget står för en betydande del av utsläppen från privat resande. I Sverige har antalet utrikes flygresor per invånare och år mer än fördubblats sedan början av 1990-talet och vi svenskar flyger mer än fem gånger så mycket som det globala genomsnittet. Utsläpp från svenskarnas alla flygresor har ökat sedan 1990-talet och uppskattas idag till cirka 1 ton koldioxidekvivalenter per person och år, vilket är lika mycket som utsläppen från personbilar. De senaste åren har ökningen mattats av och förhoppningsvis ser vi en ihållande trend med minskat flygande. För att minska på utsläppen behöver vi flyga betydligt mindre och välja andra färdsätt när det är möjligt, men även genomföra åtgärder som kan minska på flygets klimatpåverkan. Detta gäller exempelvis ökad användning av hållbara biodrivmedel, även om det viktigt att komma ihåg att detta är en begränsad resurs som inte kommer att räcka för att ersätta all fossil flygfotogen.
En flygresa mellan Stockholm och Göteborg har cirka 20 000 gånger större klimatpåverkan än motsvarande tågresa. Som privatpersoner behöver vi bättre tågförbindelser för att kunna motivera oss till klimatsmarta transportval. Att åka tåg mellan Stockholm och Amsterdam skulle ta fem timmar idag om det fanns motsvarande snabbtågsförbindelser som den mellan Shanghai och Peking. I dag tar resan minst 15 timmar och dessutom har många av nattågen i Europa tagits bort. Samtidigt kan infrastrukturen för nya snabbtåg ha stor påverkan på djur och natur, så det är viktigt att utbyggnad sker med minsta möjliga miljöpåverkan.
Ju längre flygresa desto större klimatpåverkan, vilket gör att långväga semesterresor orsakar stora utsläpp. Vi behöver därför semestra mer i närområdet. När du väl gör långväga semesterresor, så stanna borta lite längre och försök bidra till lokal naturvård och biologisk mångfald, till exempel genom att betala för hållbar ekoturism.