Gå till huvudinnehållet

BIFFEN – uppgradera dina matvanor

WWF vill att makthavare, kommuner, landsting och livsmedelskedjans aktörer tar ett större klimatansvar för maten. Maten är samtidigt ett område där vi själva kan göra skillnad för planeten – direkt i mataffären och hemma i köket. Därför vill vi inspirera dig att uppgradera dina matvanor! Det är enkelt: Ät mindre men bättre kött, öka mängden gröna proteiner och sluta slänga ätbar mat. 

Maten vi äter påverkar planeten

Maten vi äter här i Sverige står för ungefär en fjärdedel av en individs klimatpåverkan. Produktionen av maten är inte alltid hållbar och är den största orsaken till förlusten av biologisk mångfald på planeten – som leder till att många djur och växter hotas och haven utarmas. Om alla på jorden skulle leva som vi gör i Sverige, så skulle vi behöva mer än fyra planeter.

Varför kan kött vara dåligt för planeten?

WWF vill att vi i Sverige ska äta mindre men bättre kött – och att det ska erbjudas miljöcertifierat kött i butiker, restauranger och matsalar, som kött märkt med KRAV eller Svenskt Sigill Naturbeteskött. Men varför är vissa typer av kött egentligen dåligt för planeten?

Kött kräver mycket resurser och är sammantaget det livsmedel som har högst klimatgasutsläpp. Vår konsumtion av kött och mejeri står för ca 75 procent av matens totala utsläpp i Sverige.

Ur ett globalt perspektiv utgör animalieproduktion också ett av de allvarligaste hoten mot många växt- och djurarter. Det är på grund av att de stora ytorna jordbruksmark som krävs för bete och foderproduktion tränger undan naturlig vegetation.

Efterfrågan på soja på den globala fodermarknaden driver på behovet av ny jordbruksmark i framför allt Sydamerika och leder till att mycket artrika savanner och skogar skövlas för att ge plats åt odlingsmark för sojabönor.

I Sverige äter vi i snitt ungefär ett kilo kött i veckan inklusive kyckling, och det är enligt Jordbruksverket ungefär 26 procent mer än på 1980-talet.

Fler behöver äta alltmer växtbaserad mat – både i Sverige och övriga världen. Men frågan är inte enkelsidig. För samtidigt kan betande djur spela en viktig roll för den biologiska mångfalden. Om du äter kött, är det därför bra att välja kött märkt med Svenskt Sigill Naturbeteskött eller KRAV-märkt kött från betande djur.

 

Mindre men bättre

Genom att äta betydligt mindre men miljömässigt bättre kött kan vi få en mer hållbar köttkonsumtion. Använd WWFs Köttguiden för att välja rätt köttbit i matbutiken och fråga gärna efter kött med grönt ljus i Köttguiden på restauranger.

Äta mindre kött även bra för hälsan

Av hälsoskäl rekommenderar Livsmedelsverket att vi äter max 500 gram rött kött och chark i veckan, men gärna mindre. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera matvalen på baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter. Variera dig för att få i dig de näringsämnen du behöver.

SÅ HÄR KAN DU ÄTA MER PLANETVÄNLIGT

Få bättre koll på matens påverkan

Har du hört talas om en klimatbudget för mat? Budgeten vi behöver för att klara målet en levande planet är 0,5 kg växthusgaser per måltid, eller sammanräknat, 11 kg växthusgaser per vecka. Därför har vi utvecklat en Matkalkylator som beräknar hur en måltid belastar klimatet. Använd den gärna på dina egna recept.

Här kan du läsa mer om Matkalkylatorn

Ät inte anonym mat

Varifrån kommer maten som du har på tallriken? Hur har den odlats och vuxit upp? I mataffären – välj gärna certifierad och miljömärkt mat om det finns och är möjligt. Ställ gärna frågor till personalen om hur varan är producerad. Detta gäller även om du går på restaurang. Mat som är certifierad har odlats och producerats enligt krav som ställts på miljö, djuromsorg med mera. Och det görs oberoende kontroller att kraven följs. Välj mat som du – eller någon du litar på – vet var den kommer ifrån.

Ät mindre onödigt

Minska på tomma kalorier som godis, chips och läsk – och lyxa till det vid speciella tillfällen. Tomma kalorier innehåller ingen näring och ger därför onödig klimatpåverkan. Visste du till exempel att chips ger 20 gånger så stor klimatpåverkan som potatis? Att stå över de tomma kalorierna kan samtidigt vara ett sätt att påverka hälsan positivt.

Hitta proteinet på fler ställen

Ät gärna mycket protein från växtriket som baljväxter (bönor, linser, ärtor) eller vegokött. Ägg är också en proteinkälla med lågt klimatavtryck. Om du väljer mjölkprodukter, kött och fisk, bör det utgöra en mindre och varierad andel. Välj miljöcertifierat och kött där djuren har fått beta om du äter kött.

• Lär dig mer och få tips i Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden.

• I vår Receptbank hittar du inspiration till nya måltider som är både klimatsmarta och goda!

Till receptbanken!

Ät upp allt – sluta släng mat!

Visste du att runt omkring 40 procent av det som produceras aldrig äts eller dricks? Det är hushållen som står för den största delen av svinnet. I Sverige slängs 15 kg ätlig mat per person och år i i soptunnan – oftast frukt, grönsaker, bröd och matrester. Dessutom häller vi ut 18 kg ut i avloppet – oftast kaffe, te och mejeriprodukter. Vi skulle alltså kunna göra stor skillnad bara genom att äta och dricka upp allt det vi köper hem.

 

Allt fler äter mer grönt – testa du också!

Det blir allt grönare på svenskarnas tallrikar. Andelen personer som äter vegetariskt 2-6 dagar i veckan har på 6 år ökat från 19 till 30 procent. Rekordmånga, nästan en av tio, uppger också att de aldrig äter kött. (Källa: Vegobarometern, SIFO Kantar på uppdrag av Axfood)

Allt fler kommuner och skolor serverar mer växtbaserad mat – även om det finns regionala skillnader. I Oslo, Helsingfors och Malmö serverar kommunerna numera växtbaserad mat som norm på sina tillställningar.

Gör så här: Enkla tipsen för att minska matsvinnet

  • Tänk på att ”bäst före” inte betyder ”dåligt efter”. Lita på dina sinnen: Lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta.
  • Ägg i kylskåp håller ofta flera månader efter utsatt datum och mjölk kan i regel drickas flera dagar längre.
  • Planera inköpen så att färskvarorna hinner ätas upp innan de blir dåliga.
  • Använd kylskåpet rätt. Sätt mejerivaror och kött där det är som kallast, grönsaker där det är varmare och förvara gärna även nötter och frön svalt

 

WWFs uppmaning till politiker, kommuner, landsting och livsmedelsaktörer:

TA ETT STÖRRE MILJÖANSVAR FÖR MATEN

  • Ansvariga politiker: Satsa på mer växtbaserad mat, mer betesbaserad produktion, minskat matsvinn och lokal- och miljöcertifierad mat i den offentliga sektorn.
  • Kommuner och landsting: Se till att maten som serveras i verksamheterna har låg klimatpåverkan, är schysst producerad samt att matsvinnet minskas kraftigt. Och ta ansvar för att sprida kunskapen om detta till arbetstagare och medborgare.
  • Livsmedelskedjans aktörer: Ta ansvar och styr inköp och utbud genom att erbjuda mer av riktigt bra produkter – och ta bort de dåliga. På så sätt tar man steg mot en hållbar livsmedelskedja. Gör det lätt för konsumenterna att välja rätt.

 

GÖR SKILLNAD I DIN VARDAG MED DE 5 B:NA

Matguiden

Ladda ner appen Matguiden

Använd gärna vår app med alla WWFs tre konsumentguider samlade:
Köttguiden, Vegoguiden och Fiskguiden.

Appen finns att ladda ner gratis både i App Store och i Google Play.

Läs mer

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 23/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se