WWF vill att vi i Sverige ska äta mindre men bättre kött – och att det ska erbjudas miljöcertifierat kött i butiker, restauranger och matsalar, som kött märkt med KRAV eller Svenskt Sigill Naturbeteskött. Men varför är vissa typer av kött egentligen dåligt för planeten?
Kött kräver mycket resurser och är sammantaget det livsmedel som har högst klimatgasutsläpp. Vår konsumtion av kött och mejeri står för ca 75 procent av matens totala utsläpp i Sverige.
Ur ett globalt perspektiv utgör animalieproduktion också ett av de allvarligaste hoten mot många växt- och djurarter. Det är på grund av att de stora ytorna jordbruksmark som krävs för bete och foderproduktion tränger undan naturlig vegetation.
Efterfrågan på soja på den globala fodermarknaden driver på behovet av ny jordbruksmark i framför allt Sydamerika och leder till att mycket artrika savanner och skogar skövlas för att ge plats åt odlingsmark för sojabönor.
I Sverige äter vi i snitt ungefär ett kilo kött i veckan inklusive kyckling, och det är ungefär 70 procent mer än på 1960-talet.
Fler behöver äta alltmer växtbaserad mat – både i Sverige och övriga världen. Men frågan är inte enkelsidig. För samtidigt kan betande djur spela en viktig roll för den biologiska mångfalden. Om du äter kött, är det därför bra att välja kött märkt med Svenskt Sigill Naturbeteskött eller KRAV-märkt kött från betande djur.