Gå till huvudinnehållet
Platichthys flesus_mer vitt

Flundra, Skrubbskädda

Platichthys flesus

Skrubbskäddan som även kallas flundra eller skrubba, är havslevande men håller ofta till i bräckt vatten.

Skrubbskäddan lever i grunda strandnära vatten ned till 100–120 meters djup. Flundror jagar nattetid och livnär sig på kräftdjur, havsborstmaskar och små musslor.

Förekomst

Arten förekommer längs hela Europas kust ända från Barents hav ner till Marocko och finns även i Medelhavet och Vita havet. Den finns i hela Östersjön och är vanlig i områden där vattendrag mynnar ut i havet, men har även påträffats i Mälaren och Vänern.

Fångstmetoder

Skrubbskäddan fiskas med trål, ryssjor och garn.

WWFs råd

Var försiktig

  • fiskad med garn i Öresund och Bälthavet, Gotlandshavet, Finskaviken, Bottenviken, Bottenhavet

Låt bli

  • fiskad med bottentrål i Östersjön i Skagerrak, Kattegatt eller Nordsjön
  • fiskad i Östersjön med garn eller trål (se undantag på gult)

Dela gärna:

Senast ändrad 19/05/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se