Schoolfood4Change
SchoolFood4Change är ett EU-finansierat projekt där WWF tillsammans med flera samarbetspartners arbetar för att skapa mer hållbara skolmåltider och matsystem som främjar både miljön och hälsan. Skolor har stor potential att visa och engagera unga för en mer hållbar livsstil kopplat till sina matval. Projektet är en del av EU-programmet Horizon 2020 och startade januari 2022.
Det EU-finansierade projektet “SchoolFood4Change” (SF4C) bygger på att skolor fungerar som katalysatorer för systemförändring kopplat till vår syn och engagemang för hållbar mat. Inom projektet skapas innovativa lösningar och skräddarsydda, lokalt anpassade verktyg för skolor, måltidsleverantörer och beslutsfattare. Allt i enlighet med EU:s strategi Farm to Fork, och de hållbara globala målen. Tillsammans kommer vi att fokusera på utbildning, att stärka barn och unga som sällan själva har makt och möjlighet att välja vad för mat som serveras, för att visa på att de också är en viktig del av lösningen.
För att nå våra ambitiösa mål följer projektet ett helhetstänk med engagemang på flera nivåer med den samlade kunskapen och erfarenheten från projektets 33 partners i 12 olika europeiska länder. Från hållbara måltidsupphandlingar, näringsfysiologer, forskare, kockar och dietister utvecklas och sprids innovativa och hållbara system för måltider i våra skolor, en så kallad ”whole school food approach”.
SF4C startades i januari 2022, och tillsammans ska WWF och de 32 övriga partners, spridda över Europa, sprida kunskap, driva förändring och bidra till att nå de ambitiösa målen projektet har.
Genom att engagera den yngsta generationen, öka kompetensen om hållbar mat hos barn och unga och därmed också påverka matvanor och beteenden i deras familjer siktar projektet på att nå ut till 2 miljoner europeiska medborgare. Projektet strävar också för att skapa en hållbar förändring i hela matsystemet, som kommer att gynna både människor och planeten.
SchoolFood4Change har som mål att:
Att äta är livsviktigt, lustfyllt och gott – men idag äter vi inte hållbart. Med matvanor som är mer anpassade för vår planet skulle alla bli vinnare – naturen, djuren, andra människor och vi själva. WWF arbetar med matfrågan på flera nivåer i Sverige. Vi arbetar för att vi ska kunna ha ett lantbruk och livsmedelssystem som är bra för miljö, klimat, människor och biologisk mångfald. Genom att guida konsumenter till mer hållbara val kan vi inspirera fler att tänka till på vad som hamnar på tallriken.
Titta gärna i våra konsumentguider nedan, eller ladda ner vår app Matguiden för att få stöd och råd i hur du kan välja mer planetvänligt i butiken eller på restaurangen. Du kan också själv räkna ut vilken klimatpåverkan maten på din tallrik har, genom att använda vår Matkalkylator.
Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.
Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.
Det här projektet finansieras av Europeiska Unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, under finansieringsavtal Nr 101036763.
Senast ändrad 09/03/22