Gå till huvudinnehållet
Young Students at Lunchtime

SchoolFood4Change är ett EU-finansierat projekt där WWF tillsammans med flera samarbetspartners arbetar för att skapa mer hållbara skolmåltider och matsystem som främjar både miljön och hälsan. Skolor har stor potential att visa och engagera unga för en mer hållbar livsstil kopplat till sina matval. Projektet är en del av EU-programmet Horizon 2020 och startade januari 2022.

Om projektet

Det EU-finansierade projektet “SchoolFood4Change” (SF4C) bygger på att skolor fungerar som katalysatorer för systemförändring kopplat till vår syn och engagemang för hållbar mat.  Inom projektet skapas innovativa lösningar och skräddarsydda, lokalt anpassade verktyg för skolor, måltidsleverantörer och beslutsfattare. Allt i enlighet med EU:s strategi Farm to Fork, och de hållbara globala målen. Tillsammans fokuserar vi på utbildning, att stärka barn och unga som sällan själva har makt och möjlighet att välja vad för mat som serveras, för att visa på att de också är en viktig del av lösningen.

För att nå våra ambitiösa mål följer projektet ett helhetstänk med engagemang på flera nivåer med den samlade kunskapen och erfarenheten från projektets 43 partners i 12 olika europeiska länder. Från metoder framtagna av forskare, hållbara måltidsupphandlingar, upplysta, kunniga och engagerade kockar måltidsplanerare, dietister, lärare och rektorer utvecklas och sprids innovativa och hållbara system för måltider i våra skolor, en så kallad ”whole school food approach”.

 

Spana gärna in projektvideon här!

Projektets mål

SF4C startades i januari 2022, och tillsammans ska WWF och de 32 övriga partners, spridda över Europa, sprida kunskap, driva förändring och bidra till att nå de ambitiösa målen projektet har. I Sverige deltar Malmö stad och Umeå kommun som deltagande kommuner i projektet.

Genom att engagera den yngsta generationen, öka kompetensen om hållbar mat hos barn och unga och därmed också påverka matvanor och beteenden i deras familjer siktar projektet på att nå ut till 2 miljoner europeiska medborgare.

Projektet strävar också för att skapa en hållbar förändring i hela matsystemet, som kommer att gynna både människor och planeten.

barn_äpple

SchoolFood4Change har som mål att:

  • uppmuntra till att ställa om till mer hållbara skolmåltider som påverkar hela skolan.
  • nå ut med sitt viktiga budskap till över 3000 skolor i Europa.
  • nå ut till över 2 miljoner europeiska medborgare varav 600 000 unga, i 12 EU-länder.

Hela Skolan för Hållbar Mat (HSHM)

Hela skolan/förskolan för hållbar mat (HSHM) är en metod, eller ett förhållningssätt, för att utveckla en hållbar matkultur i och runt förskolor och skolor. I begreppet hållbar
inkluderar vi även de hälsomässiga aspekterna av mat. Skolor – från förskolan till gymnasieskolan – kan vara katalysatorer för en transformation av livsmedelssystemet.

HSHM integrerar mat och utbildning och tar upp måltidernas sammansättning och förskole-/skolrestaurangernas samt måltidsmiljöernas funktion.

HSHM omfattar:

  • praktisk undervisning och aktivt deltagande av barn, elever, lärare,
    måltidspersonal och gärna elevhälsan
  • involverar det omgivande samhället (inklusive vårdnadshavare, matproducenter,
    företag och civilsamhälle).

Här kan du ladda ner ramverket, samt handlingsplanen.

WWFs arbete för hållbar mat

Att äta är livsviktigt, lustfyllt och gott – men idag äter vi inte hållbart. Med matvanor som är mer anpassade för vår planet skulle alla bli vinnare – naturen, djuren, andra människor och vi själva. WWF arbetar med matfrågan på flera nivåer i Sverige. Vi arbetar för att vi ska kunna ha ett lantbruk och livsmedelssystem som är bra för miljö, klimat, människor och biologisk mångfald. Genom att guida konsumenter till mer hållbara val kan vi inspirera fler att tänka till på vad som hamnar på tallriken.

Titta gärna i våra konsumentguider nedan, eller ladda ner vår app Matguiden för att få stöd och råd i hur du kan välja mer planetvänligt i butiken eller på restaurangen. Du kan också själv räkna ut vilken klimatpåverkan maten på din tallrik har, genom att använda vår Matkalkylator.

Köttguiden framsida

Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

Till guiden

vegoguiden-1024×512

Vegoguiden

Välj mer och bättre vego! Med Vegoguiden får du hjälp att välja rätt vego.

Till guiden

Fiskguiden

Fiskguiden

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

Till guiden

WWFs utbildningsarbete

Världen behöver människor som kan hitta kreativa lösningar på komplexa problem och åstadkomma hållbara samhällsförändringar. Det förutsätter delaktiga och engagerade samhällsmedborgare. Många behöver ges möjligheter att sätta sig in i och fördjupa sina kunskaper, få utforska tänkbara lösningar och reflektera över konsekvenserna av olika vägval.

WWF stöttar därför lärare över hela världen, och erbjuder en rad olika utbildningar, verktyg och metoder. På den här sidan kan du både fördjupa dina kunskaper om lärande för hållbar utveckling, samt hitta länkar till fakta och undervisningsmaterial.

Dela gärna:

Senast ändrad 22/08/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se