Gå till huvudinnehållet

Vegansk asiatisk sill på ostronskivling

  • 4-6

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

SillAsiatisk1[78]

Midsommar är en tid för gemenskap, glädje, blommor och god mat! Men i år uppmanar WWF också alla att tänka till när det gäller midsommarbordets klassiker – sillen. Tyvärr är sillen utsatt för alltför hårt fisketryck och nu har majoriteten rött ljus i WWF Fiskguiden.

Här bjuder vi på en ostronskivlings-sill med asiatiska smaker!

Recept och bild: Anastasia Lundqvist

Klimatberäkningen är gjord med RISE-data i beräkningsverktyget Klimato i juni 2025.
Receptet klarar One Planet Plates klimatbudget. För att klara även kraven för biologisk mångfald – se längst ner i receptet.

  • 400 g ostronskivling
  • 2 msk neutral olja
  • 2 msk soja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk honung – eller välj agavesirap för vegansk variant
  • ½ tsk sesamolja
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • ½ tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk gochugaru (koreanska chiliflingor)
  • Svartpeppar efter smak

Gör så här:

 

  1. Värm ugnen till 180 °C.
  2. Dela ostronskivlingen i bitar, cirka 1 x 5 cm. Lägg dem på en plåt och ringla över den neutrala oljan. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills svampen har fått en gyllenbrun yta.
  3. Vispa ihop soja, äppelcidervinäger, honung/agave sirap, sesamolja, riven vitlök, ingefära och gochugaru i en skål.
  4. Lägg den rostade svampen i en glasburk eller skål. Häll över marinaden och se till att alla bitar täcks ordentligt. Låt stå i minst 15 minuter, gärna i 2 timmar.
  5. Servera på knäckebröd, i sallad, eller som topping till potatis.

För att klara alla krav i One Planet Plate:

Välj ekologisk certifierad rapsolja (om du väljer den som neutral olja). Även sesamoljan behöver vara ekologisk.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 12/06/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se