Gå till huvudinnehållet

Strömming med sting och örtpotatismos

  • 100

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Pris per portion * 14 kr

*Normal portion, inkl salladsbar.

Skolrecept Strömming med sting

Skolrecept
Strömming med sting och örtpotatismos

Recept och foto: Jens Vikingsson
Klimat- och näringsberäkning av Jens Vikingsson i kostberäkningsprogrammet Mashie.

 

Strömming med sting i ugn

  • Sillfilé MSC 12 kg
  • Ajvar Relish 2,5 kg
  • Vispgrädde 2,5 kg
  • Sambal Oelek 1 dl
  • Salt 1 dl
  • Svartpeppar malen 1,5 msk
  • Zucchini 2 kg
  • Purjolök 2 kg
  • Morot skalad EKO 4 kg
  • Ströbröd 0,5 l

Örtpotatismos

  • Potatis till mos, skalad EKO 15 kg
  • Mellanmjölk 4 l
  • Vitpeppar mald 1 msk
  • Salt till potatismoset 5 msk
  • Rapsolja EKO 4,5 dl
  • Salt till örtoljan 2 msk
  • Dill färsk 150 g
  • Persilja färsk 150 g
  1. Strimla morot och zucchini i ”Janssontjocklek.” Strimla purjolök. Förväll grönsakerna var för sig och låt rinna av. Man kan använda andra grönsaker efter säsong och vad som finns i kylen.
  2. Rör ihop en sås på ajvar, vispgrädde, sambal oelek, salt och peppar.
  3. Fördela grönsakerna i bleck och lägg rullar av sillfilé med köttsidan utåt i rader ovanpå grönsakerna. Man kan använda fryst färdigrullad sill. Se till att det är ett fullt lager med fisk i blecken.
  4. Fördela såsen över fisken och fördela ströbrödet över. Kör i ugn på 185 grader 25-30 minuter. Höj eventuellt temperaturen på slutet för att få fin färg på ytan.
  5. TIPS: Vill du undvika risken att känna av ben i filéerna kan du lägga dem natten före i filmjölk – då löser syran upp benen. Om du gör detta, låt dem i så fall rinna av först, och gör sedan som ovan. Receptet funkar fint även med andra sorters fisk. I vissa fall kan det vara lämpligt att förkoka fisken.
  6. Örtpotatismos: Lägg sköljda örter med stjälkar och allt i snabbhack, tillsätt salt och olja och mixa slätt.
  7. Koka potatisen mjuk i gryta med omrörare.
  8. Värm mjölk.
  9. Vispa sönder den färdigkokta potatisen på hög hastighet. Häll i mjölken, 5 msk salt och vitpeppar.
  10. Rör i örtoljan strax innan servering.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad morötter, potatis och rapsolja.
Välj strömming med grönt ljus i Fiskguiden – t.ex. KRAV- eller MSC-märkt strömming.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 14/12/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se