Gå till huvudinnehållet

Proteinscones

  • 5

    Portioner

  • 100-300

    Energi (kcal/p)

  • 28

    Kolhydrater (gr/p)

  • 12

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,1 kg

CO2e

Scones Vego i världsklass

Superenkla, förvånansvärt saftiga och näringsrika – i dessa scones får du allt på en och samma gång. Låt detta bli ditt nya standardfrukostbröd. Både dina smaklökar och dina biceps kommer att tacka dig! Du kan enkelt variera receptet genom att byta ut delar av mjölet mot till exempel lite müsli, vända ner nötter eller bär i smeten eller genom att servera sconesen med olika typer av pålägg.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Scones

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 250 g fast naturell tofu
  • 2 dl vatten
  • 1 msk rapsolja

Till servering

  • ½ dl jordnötssmör
  • ½ dl frysta och tinade bär eller
  • färska bär i säsong, gärna hallon och blåbär
  • 50 g mixad fast naturell tofu smaksatt med ½ tsk pressad citron
  • 50 g keso

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en skål.
  2. Mixa tofun tillsammans med vattnet till en jämn smet. Rör ner tofun i mjölblandningen och tillsätt olja.
  3. Klicka ut 5 högar med ca 1 dl smet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills sconesen fått fin färg.
  4. Låt svalna något före servering och ät med jordnötssmör, bär, tofukräm eller keso.

Tips!

För bästa planetval av pålägg – titta i Vegoguiden för vegetabiliska saker att ha på dina scones och i Köttguiden för bästa val av ost.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologiskt mjöl och rapsolja.

 

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se