Gå till huvudinnehållet

Raggmunkar med solrospesto & herrgårdsost

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Raggmunk-med-solrospesto

Klassiska raggmunkar toppad med solrospesto och riven herrgårdsost

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från Grönsakstät slättbygd. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Raggmunkar

  • Fast potatis, skalad 650 g
  • Ägg 2 st
  • Mjölk 1,5% fett 5 dl
  • Vetemjöl 2 dl
  • Salt 1 tsk
  • Vitpeppar mald 1 krm
  • Smör 30 g
  • Rapsolja 2 msk

Solrospesto

  • Rapsolja 2 msk
  • Vatten 4 msk
  • Citronjuice 1 msk
  • Vitlök, skalad 2 klyftor
  • Persilja, hackad 1 dl
  • Solroskärnor 1 rågad dl
  • Salt 1 tsk
  • Svartpeppar mald 1 krm

Mer

  • Herrgårdsost, finriven 60 g

Gör så här:

  1. Raggmunkar: Vispa mjöl och hälften av mjölken slät. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och peppar.
  2. Riv potatis fint och rör ner i smeten. Stek raggmunkar på medelhög värme i en blandning av smör och rapsolja.
  3. Solrospesto: Mixa allt i en matberedare till en jämn fast smet. Smaka av med salt, peppar och citron.
  4. Servera nystekta raggmunkar med en klick solrospesto och strö över lite herrgårdsost. 

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologiskt vetemjöl, lök, morötter, potatis och rapsolja.
Välj svenska eller ekologiska ägg.
Välj KRAV-märkt eller svensk herrgårdsost.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 18/08/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se