Gå till huvudinnehållet

Raggmunkar med solrospesto & herrgårdsost

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Raggmunk-med-solrospesto

Klassiska raggmunkar toppad med solrospesto och riven herrgårdsost

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från Grönsakstät slättbygd. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Raggmunkar

  • Fast potatis, skalad 650 g
  • Ägg 2 st
  • Mjölk 1,5% fett 5 dl
  • Vetemjöl 2 dl
  • Salt 1 tsk
  • Vitpeppar mald 1 krm
  • Smör 30 g
  • Rapsolja 2 msk

Solrospesto

  • Rapsolja 2 msk
  • Vatten 4 msk
  • Citronjuice 1 msk
  • Vitlök, skalad 2 klyftor
  • Persilja, hackad 1 dl
  • Solroskärnor 1 rågad dl
  • Salt 1 tsk
  • Svartpeppar mald 1 krm

Mer

  • Herrgårdsost, finriven 60 g

Gör så här:

  1. Raggmunkar: Vispa mjöl och hälften av mjölken slät. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och peppar.
  2. Riv potatis fint och rör ner i smeten. Stek raggmunkar på medelhög värme i en blandning av smör och rapsolja.
  3. Solrospesto: Mixa allt i en matberedare till en jämn fast smet. Smaka av med salt, peppar och citron.
  4. Servera nystekta raggmunkar med en klick solrospesto och strö över lite herrgårdsost. 

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologiskt vetemjöl, lök, morötter, potatis och rapsolja.
Välj svenska eller ekologiska ägg.
Välj KRAV-märkt eller svensk herrgårdsost.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 18/08/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se