Gå till huvudinnehållet

Potatisbullar med fejkon

  • 4

    Portioner

  • 700-900

    Energi (kcal/p)

  • 98

    Kolhydrater (gr/p)

  • 31

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Potatisbullar med fejkon från boken Vego i världsklass

Det här är ett enkelt och gott recept att ta till när du har kokt potatis över. Att blanda ut delar av potatisen med bönor och ärtor höjer proteinhalten, men du kan egentligen byta ut ärtorna mot vilka grönsaker du vill, så länge de inte innehåller för mycket vätska. Lättkokt broccoli, rivna morötter eller andra rotsaker fungerar finemang!

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Potatisbullar

  • 1 kilo mjölig potatis
  • 2 burkar cannellinibönor à 380 g
  • 200 g frysta och tinade gröna ärtor
  • 1 dl kikärtsspad
  • 2 dl vetemjöl
  • Salt och svartpeppar
  • Rapsolja eller vegetabiliskt margarin till stekning

Fejkon

  • 600 g naturell fast tofu
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk liquid smoke
  • 1 msk ljus sirap eller honung
  • 1 ½ msk rapsolja

Till servering

  • 300 g färska eller frysta och tinade lingon
  • Finhackad kruspersilja

Gör såhär

  1. Fejkon: Dela tofun i två stora skivor. Vira in dem i hushållspapper och lägg dem i press 30 minuter mellan två tallrikar, med en tyngd på den översta tallriken. På så sätt pressas överflödig vätska ut och tofun blir fastare.
  2. Skär därefter tofun i tunna skivor och lägg i en plastpåse tillsammans med soja, liquid smoke, sirap/honung och rapsolja. Låt marinera minst 30 minuter, gärna längre.
  3. Potatisbullar: Skala och koka potatisen tills den är mjuk (eller ta överbliven kokt potatis om du har).
  4. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Lägg över potatis och bönor i en stor skål eller kastrull och mosa dem med en potatisstöt eller pressa genom en potatispress.
  5. Blanda ner ärtor, kikärtsspad och mjöl och blanda till en fast smet. Om smeten är för blöt och svår att forma biffar av, tillsätt lite mer mjöl. Smaka av med salt och peppar.
  6. Forma platta bullar med händerna och stek på medelhög värme i rapsolja eller vegetabiliskt margarin till de fått fin färg på båda sidor.
  7. Stek under tiden också fejkonet. Häll ner tofun och all marinad i en stekpanna på medelhög värme. Stek tills all vätska försvunnit och tofun fått fin färg.
  8. Servera potatisbullarna med fejkon och lingon. Toppa med finhackad kruspersilja.

Visste du att…

…om du hade serverat potatisbullarna med bacon istället för med tofu skulle klimatavtrycket ha blivit omkring fyra gånger så stort? Ärtor är dessutom ett oslagbart bra sätt att få i sig gröna grönsaker under vintern. Läs mer om de klimatsmarta gröna ärtorna i Vegoguiden.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk potatis, mjöl och rapsolja.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se