Gå till huvudinnehållet

Grönkålssmoothie med vita bönor

  • 4

    Portioner

  • 100-300

    Energi (kcal/p)

  • 23

    Kolhydrater (gr/p)

  • 15

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

Grönkålssmoothie med vita bönor Vego i världsklass

Att använda bönor och silkestofu som bas i smoothien istället för yoghurt eller bara grönsaker gör den mycket matigare och mer mättande. Här ger kombinationen av grönkål, gurka, ingefära och citron en fräsch grön variant. Gurkan hjälper till att späda ut smoothien och går att byta ut mot sojadryck om man vill höja proteinhalten ännu lite mer.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Smoothien

  • 1 burk stora vita bönor à 380 g
  • 10 g färsk ingefära
  • 350 g fryst grönkål
  • 380 g silkestofu
  • 2 dm gurka
  • 1 ½ citron, saften
  • 2 tsk ljus sirap eller honung
  • en nypa salt

Gör så här:

  1. Spola av bönorna med kallt vatten och låt dem rinna av.
  2. Skala ingefäran och dela den i stora bitar.
  3. Mixa alla ingredienser till en halvtjock smoothie i en kraftig blender eller matberedare. Om du tycker att smoothien är för tjock, tillsätt mer gurka.
  4. Smaka av och tillsätt mer salt, citron eller sirap/honung för att få till en balans du gillar.

Tips!

Försök att köpa gurka som är odlad i Sverige. Här är växthusen till största del uppvärmda med förnybara bränslen eller spillvärme! Läs mer om bästa val av ingredienser till smoothien i Vegoguiden.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar både kriterierna för klimat och biologisk mångfald i One Planet Plate.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se