Gå till huvudinnehållet

Kalljästa frukostfrallor med solrosfrön

  • 12

    Portioner

  • 100-300

    Energi (kcal/p)

  • 47

    Kolhydrater (gr/p)

  • 8

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,02 kg

CO2e

Frallor Vego i världsklass

Förbered frukostbrödet på kvällen så kan du få nybakat på morgonen. Väldigt enkla frallor som inte ens behöver knådas och som jäser när du sover.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Linda Bakkman
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Frallor

  • 1/2 paket jäst à 50 g
  • 6 dl vatten
  • 3 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 10 dl vetemjöl + till utbakning
  • 2 tsk salt
  • 100 g solrosfrön till topping

Gör så här:

  1. På kvällen dagen före: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt 6 dl fingerljummet vatten och rör till jästen löst sig.
  2. Rör ner dinkelmjöl, vetemjöl, salt och solrosfrön. Arbeta degen med en trägaffel. Den ska vara lös. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylskåp över natten.
  3. På morgonen: Häll ut degen på mjölat bakbord och strö lite mjöl över den. Skär degen i 24 jämnstora bitar och placera dem på två plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och låt bröden jäsa under tiden (ca 20 minuter).
  5. Pensla lite vatten på frallorna och strö över lite vetemjöl och lite solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt svalna lite innan du serverar.

Tips!

För bästa val av pålägg – titta i Vegoguiden för vegetabiliska saker att ha på frallorna och i Köttguiden för bästa val av ost.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologiskt fullkornsdinkelmjöl och vetemjöl.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se