Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|08 aug, 2019|Pressmaterial

Läs boken, ät vego – och prestera i världsklass

Nu släpps boken Vego i världsklass – som utmanar fördomar om vegetarisk mat och vägleder dig med en aktiv livsstil att ställa om till en grönare kost. Från och med den 10 augusti finns boken i handeln. Den är fullmatad med klimat- och näringsberäknade recept och Världsnaturfonden WWFs och Sveriges Olympiska Kommittés expertkunskaper kring vegetarisk mat, miljö och träning.

Gustav Johansson matentreprenör, Linda Bakkman SOK och Anna Richert WWF har skrivit boken Vego i världsklass. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts

Boken lanseras nu på lördag den 10 augusti på evenemanget Olympic Day i Kungsträdgården i Stockholm, en dag då barn och ungdomar får prova på olika idrotter gratis tillsammans med lokala idrottsföreningar och olympier. Bokens författare är på plats mellan kl. 12 och 14 för att svara på frågor om vegetarisk mat och träning. Detta är första gången boken finns till försäljning och det kommer också finnas chans att vinna boken i en tävling där vuxna och barn tävlar tillsammans.

Boken Vego i världsklass är 350 sidor lång. Den är skriven av Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, Linda Bakkman, näringsfysiolog och kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté och Gustav Johansson, matentreprenören bakom matbloggen Jävligt gott. Huvuddelen av bokens 120 recept är framtagna av Gustav Johansson. Alla recept i boken är klimat- och näringsberäknade. För att inspirera läsarna till att laga rätterna finns vackra färgbilder till varje recept, tagna av Stefan Wettainen.

– Med den här boken vill vi visa att det är gott, enkelt och spännande att laga mat som håller oss inom planetens gränser. En förutsättning om vi ska klara utmaningen är att omställningen till en grönare kost går fortare. Om till och med våra svenska olympier kan börja äta mer vego – då kan du och jag också göra det! säger Anna Richert.

Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Peder Fredricsson, André Myhrer och Max Salminen som alla är olympiska medaljörer och ambassadörer för projektet delar i boken med sig av sina egna resor mot en grönare tallrik.

– Vi på SOK och WWF har lärt oss väldigt mycket i det här projektet. Det är faktiskt möjligt att äta mat inom planetens gränser som tillgodoser närings- och energibehovet hos högpresterande idrottare. Det är fantastiskt kul att kunna dela de här kunskaperna och recepten med alla människor i vårt land som lever ett aktivt liv. Du behöver inte vara elitidrottare för att ha nytta av den här boken och du behöver inte vara vegetarian för att äta vegetariskt, säger Linda Bakkman.

__________

Fakta Vego i Världsklass:

Projektet Vego i världsklass drivs av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté gemensamt med stöd från Postkodlotteriet. Syftet är att öka kunskaperna kring vegetarisk mat och träning och ta fram hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare. Genom det visar organisationerna att det är möjligt för fler att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation.

  • Läs mer om Vego i världsklass här
  • Beställ boken via exempelvis Bokus eller Adlibris.

För frågor, kontakta:

Anna Richert, matexpert WWF, tel. 070-637 6878

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, tel. 0735-862622

Sofia Nordlund, projektledare Vego i världsklass WWF, tel. 070-6808921

Linda Sandgren, kommunikation SOK, tel. 070-3335722

Linda Bakkman, näringsfysiolog och kostrådgivare SOK, tel. 073-2061447

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se