Gå till huvudinnehållet

Mustig rotfruktssoppa med timjanfoccacia

  • 100

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Pris per portion * 9 kr

*Normal portion, inkl salladsbar.

Mustig rotfruktssoppa

Skolrecept
Mustig rotfruktssoppa toppad med crème fraiche serverad med timjanfoccacia

Recept och foto: Jens Vikingsson
Klimat- och näringsberäkning gjord av Jens Vikingsson i kostberäkningsprogrammet Mashie.

Mustig rotfruktssoppa

  • Sojafärs, torkad 3,5 kg
    (alt. 3 ggr vikt fryst)
  • Lök, EKO 1 kg
  • Purjolök EKO 1 kg
  • Potatis skalad, EKO 4 kg
  • Vitkål 3 kg
  • Rapsolja 2 dl
  • Tomatpuré 3 dl
  • Grönsaksbuljong 0,5 kg
  • Kranvatten 17,5 l
  • Salt 1,25 dl
  • Vitpeppar mald 3 msk
  • Crème fraiche lätt fett 15% 2 kg

Timjanfoccacia

  • Färsk jäst 300 g
  • Kranvatten 3,75 l
  • Rapsolja 0,6 l
  • Honung 2 dl
  • Havssalt 2 dl
  • Vetemjöl, EKO 9 l
  • Rapsolja, EKO 2 dl
  • Timjan färsk 60 g
  • Flingsalt 60 g
  1. Mustig rotfruktssoppa: Koka färsen enligt beskrivning på förpackningen. (alt. använd fryst tillagad färs).
  2. Hacka lök, tärna potatis och strimla vitkål och purjolök.
  3. Fräs alla grönsaker i olja några minuter.
  4. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
  5. Tillsätt vatten, buljong, salt och peppar och låt koka upp och sjud tills grönsakerna är mjuka.
  6. Tillsätt färsen, smaka av och servera.
  7. Timjanfoccacia: Rör ut jästen med vatten, olivolja, honung och salt i en bunke.
    Tillsätt vetemjöl och arbeta samman till en deg och knåda den i ca 5 minuter.
  8. Jäs degen till dubbel storlek övertäckt, ca 30 minuter.
  9. Hacka timjan och blanda med oljan.
  10. Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela upp till 15-20 portioner per bleck.
    Platta ut degarna i bleck, gärna på bakplåtspapper, och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  11. Peta lite i de jästa bröden och fördela örtoljan, och strö sedan flingsalt över.
  12. Baka av brödet tills det är gyllene, ca 10-15 minuter.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad lök, potatis, rapsolja och vetemjöl.

 

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 14/12/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se