Gå till huvudinnehållet

Raggmunkar med solrospesto & prästost

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Raggmunk med solrospesto

Klassiska raggmunkar toppade med solrospesto och riven prästost

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från bygd med ärt- och bönodling. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Raggmunkar

  • Fast potatis, skalad 650 g
  • Ägg 2 st
  • Mjölk 1,5% fett 5 dl
  • Vetemjöl 2 dl
  • Salt 1 tsk
  • Vitpeppar mald 1 krm
  • Smör 30 g
  • Rapsolja 2 msk

Solrospesto

  • Rapsolja 2 msk
  • Vatten 4 msk
  • Citronjuice 1 msk
  • Vitlök, skalad 2 klyftor
  • Persilja, hackad 1 dl
  • Solroskärnor 1 rågad dl
  • Salt 1 tsk
  • Svartpeppar mald 1 krm

Mer

  • Prästost, finriven 60 g

Gör så här:

  1. Raggmunkar: Vispa mjöl och hälften av mjölken slätt. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och peppar.
  2. Riv potatis fint och rör ner i smeten. Stek raggmunkar på medelhög värme i en blandning av smör och rapsolja.
  3. Solrospesto: Mixa allt i en matberedare till en jämn fast smet. Smaka av med salt, peppar och citron.
  4. Mer: Servera nystekta raggmunkar med en klick solrospesto och strö över några nypor prästost. 

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologiskt vetemjöl, potatis och rapsolja.
Välj svenska eller ekologiska ägg.
Välj svensk eller KRAV-märkt prästost.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se