Gå till huvudinnehållet

Tortilla med kidneybönor och bondbönsmole

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

tortillas-kryddiga-kidneybonor

Tortillas med kryddiga kidneybönor, salsa och saftig bondbönsmole, serveras med grönsaksspett

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från bygd med ärt- och bönodling. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Bönröra

  • Röd lök, hackad 75 g
  • Vitlök, hackad 2 klyftor
  • Rapsolja 2 msk
  • Chiliflakes 1 tsk
  • Spiskummin 1 tsk
  • Rökt Paprikapulver 2 tsk
  • Oregano torkad 1 tsk
  • Salt 1 tsk
  • Krossade tomater 400 g
  • Honung 1 msk
  • Kidneybönor, kokta 460 g

Bondbönsmole

  • Bondbönor utan skida 300 g
  • Citronjuice 3 msk
  • Salt 1 tsk
  • Svartpeppar 1 krm
  • Röd chilipeppar, hackad 1 liten
  • Vitlök, riven 2 klyftor
  • Matlagningsyoghurt 0,5 dl

Tillbehör

  • Tortillabröd 320 g (8 st små)
  • Romansallad 8 blad
  • Salsa 1 liten burk
  • Majschips (Nachos) 1 liten påse
  • Säsongens grönsaker, ca 400 g

Gör så här:

  1. Bönröran: Fräs rödlök och vitlök i olja. Efter några minuter tillsätt alla kryddor och fräs ett par minuter ytterligare.
  2. Tillsätt krossade tomater och honung och låt röran koka ner till hälften. Tillsätt bönorna, rör om och låt det bli varmt. Smaka av. TIPS: Röran passar utmärkt att kyla för att göra picknick-wraps.
  3. Bondbönsmole: Häll bondbönor, citronjuice, salt och svartpeppar i en matberedare och mixa slätt under ett par minuter på hög hastighet.
  4. Lägg över i en bunke och vänd i chilipeppar, vitlök och yoghurt. Smaka av. Låt röran vila i kylen. TIPS: Om bondbönorna är nyskördade skall de först kokas upp hastigt och sedan kylas igen.
  5. Nu är det färdigt att servera! För att göra det picknick-vänligt: Lägg ett salladsblad, en klick bönröra och en klick bondbönsmole i varje tortillabröd, och forma till wraps. Servera gärna med säsongens grönsaker på spett, majschips och salsa.

För att klara kriterierna i One Planet Planet:

Välj ekologisk lök, rapsolja och tortilla bröd.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 18/08/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se