Gå till huvudinnehållet

Pumpasoppa med örtfärskost på knäcke

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

g-pumpasoppa

Krämig pumpasoppa med örtfärskost på knäcke

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från Grönsakstät slättbygd. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Pumpasoppa

  • Pumpa skalad i bitar 500 g
  • Äpple, skalad i bitar 0,5 st
  • Gul lök, hackad 50 g
  • Vitlök, hackad 1 klyfta
  • Ingefära, hackad 1 msk
  • Rapsolja 2 msk
  • Vatten 5 dl
  • Grönsaksbuljong 1 tärning
  • Crême fraiche 0,5 dl
  • Matlagningsvin, vitt 1 dl
  • Timjan, färsk 1 msk
  • Salt 1 tsk
  • Vitpeppar , mald 1 krm

Örtfärskost

  • Färskost, naturell 150 g
  • Blandade örter 0,5 dl
  • Rapsolja 1 msk
  • Salt 2 krm

Mer

  • Knäckebröd 4 bitar

Gör så här:

  1. Soppan: Fräs pumpa, äpple, lök, vitlök och ingefära i rapsolja i 10 minuter.
  2. Tillsätt vatten och buljongtärning, koka upp och sjud tills pumpan är mjuk.
  3. Tillsätt crême fraiche, matlagningsvin och timjan, koka upp och mixa soppan slät.
  4. Smaka av med salt, peppar och matlagningsvin.
  5. Örtfärskosten: Hacka örterna fint och låt dra med salt och olja en stund. Rör ihop örtblandningen med färskosten.
  6. Bre på örtfärskosten på knäcket och servera som tillbehör till soppan!

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologisk lök, rapsolja och knäckebröd.
Välj KRAV-märkt eller svensk färskost.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 18/08/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se