Gå till huvudinnehållet

Palak dahl

  • 4

    Portioner

  • 533

    Energi (kcal/p)

  • 60

    Kolhydrater (gr/p)

  • 25

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

Palak dahl från Vego i världsklass

En indisk gryta som är superenkel att laga och väldigt mättande. Här serveras den med ett köpt naanbröd, men du kan äta den med chapatibröd, quinoa, råris, mathavre, matvete eller något liknande.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer ursprungligen från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson, omarbetat och förenklat av Helén Sahlstrand
Foto: Helén Sahlstrand
Klimatberäkningen är gjord i Klimato i december 2022
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i december 2022

Palak dahl

  • 1 stor ekologisk gul lök
  • 3 ekologiska vitlöksklyftor
  • 25 g färsk riven ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • 1-1½ tsk chilipulver
  • 3 dl torkade röda linser
  • 5 dl vatten
  • 1 tetra krossade tomater, ca 400 g
  • 2 msk grönsaksfond
  • 250 g fryst bladspenat
  • 200 g silkestofu + 0,5 dl vatten
  • Salt och svartpeppar
  • Ekologisk rapsolja till stekning

Servering

  • Ekologiska naanbröd
  • ½ lime i klyftor

Gör såhär

  1. Palak dahl.  Skala och hacka den gula löken och bryn den i en gryta med rapsolja tills den blir mjuk och glansig.
  2. Skala och riv vitlök och ingefära. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja, spiskummin, garam masala och chilipulver i grytan. Fräs på medelvärme under omrörning ca 30 sekunder så att du får en tjock lök och kryddpasta. Var försiktig så att du inte steker på för hög värme. Då riskerar du att bränna kryddorna och vitlöken.
  3. Tillsätt linser och 5 dl vatten i grytan och låt koka upp. Tillsätt även krossade tomater och koka tills linserna blivit mjuka, utan att helt koka sönder, ca 20-25 minuter. Låt den frysta spenaten koka med i grytan de sista 10 minuterna.
  4. Mixa silkestofun till en slät kräm tillsammans med ca 0,5 dl vatten. Blanda ner tofun i grytan, när 2–3 minuter återstår av koktiden. Smaka av med salt eller mer grönsaksfond samt peppar.
  5. Servering. Värm naanbrödet enligt instruktionerna på förpackningen. Pressa lite lime över din dahl, vid servering.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, rapsolja och bröd.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 12/12/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se