Gå till huvudinnehållet
gronsaker-foto-marti.jpg

EN MER HÅLLBAR RAMADAN

– 5 tips för en hälsosammare livsstil för dig & planeten

Ramadan är en helig månad och tid av eftertanke och omtanke. För många är det ett tillfälle där vi kan återknyta kontakten med vår medmänsklighet, empati och att bry oss om varandra. Vi vill göra goda handlingar som på många sätt förenar människor och påminner om medmänniskor i nöd. Därför har WWF tagit fram några tips på hur man kan bli ännu mer medveten om sin omgivning och planet för en bättre värld. Här är 5 tips på hur du kan leva mer hållbart, handla och laga planetsmartare mat och äta hälsosammare under ramadan.

 1. Minska matsvinnet – bra för plånboken & planeten
  Vi slänger nästan dubbelt så mycket mat under högtider. Låt oss fokusera denna ramadan på att minska matsvinnet. Bra för planeten och bra för din plånbok. Du kan handla smartare genom att planera dina inköp noga. Ett tips är att laga mindre portioner när du bryter fastan på kvällen. Vi orkar sällan äta lika mycket mat som vi tror. Använd frysen för matrester eller varor med kort datum. Med en bra planering av inköp, kan man kanske också planera och frysa in mat innan månaden ramadan så att man har koll på hur mycket man äter/lagar under månadens gång. Och varför inte titta lite extra i butikens hylla för varor som håller på att gå ut? Det finns också flera appar där man kan ”rädda mat”.
 2. Testa en mer vegetarisk ramadan
  Varför inte testa att bryta fastan med ännu fler vegetariska rätter? Vego har lägre planetpåverkan än kött och är därför snällare mot både djur och natur. Baljväxter, spannmål, grova grönsaker som kål och rotfrukter kräver inte så mycket mark att odla på och har mycket låg klimatpåverkan! Dessutom innehåller det gott om näringsämnen och protein. De kan också på ett enkelt sätt förvaras och frysas in länge, vilket gör att det inte blir så mycket svinn. Och visste du att om man väljer fullkornsvarianterna av spannmål så är de enormt fiberrika. Bra va? Ta del av nyttiga och prisvärda vego-recept här. Och du, bra tips på vego som är bra för planeten får du även i WWF Vegoguiden!
 3. Ät mindre men bättre kött
  Omkring en fjärdedel av en persons klimatpåverkan kommer från maten vi äter. Kött är det livsmedel som har högst klimatgasutsläpp – kött- och mejerikonsumtionen står för cirka 75% av de totala utsläppen från maten vi äter i Sverige. Eftersom köttkonsumtionen har så hög påverkan på planeten behöver den minskas. Samtidigt kan djur som betar på ängar och hagar vara superviktiga för vår biologiska mångfald i Sverige. Därför är det viktigt att välja rätt kött om du äter kött. Ta hjälp av WWF Köttguiden här för bästa val av kött, ost och ägg. Grönt ljus får exempelvis nötkött och lamm certifierat med Svenskt Sigill Naturbeteskött eller KRAV.
 4. Engagera dig för miljön & inspirera andra under ramadan
  För många är ramadan en andlig tid där många muslimer fokuserar på att be och reflektera, för att i avskildhet hitta kärnan för det som är viktigt. För många är det ett tillfälle att återknyta kontakten med vår medmänsklighet, empati och att bry oss om varandra och ge till dem som har mindre än vad vi själva har. Det är också en väldigt social månad. När man bryter fastan på kvällen, samlas man ihop med familjer och vänner och äter tillsammans, umgås och pratar. Låt ramadan bli ett startskott för ett planetsmartare liv. Prata med din familj och dina vänner under ramadan om familjens välmående och hälsa, om planeten, naturen, klimatet och miljön – tillsammans kan vi göra mer. Ta del av förslag på bra saker att göra för planeten här på WWFs agera- plattform. Varför inte utmana familj och vänner till miljöuppdrag under ramadan – och engagera er tillsammans?
 5. Släck en timme för planeten under Earth Hour 
  Var med i världens största miljömanifestation Earth Hour i mars och att visa att du vill att politiker agerar för vår jord. Varför inte använda timmen i mörkret med tända ljus, till att tänka på planetens och mänsklighetens välmående lite extra och också fundera på vad vi själva kan göra för att bidra till en bättre och mer rättvis värld. Kanske kan du i bön och avskildhet reflektera vad just du brinner för allra mest? Passa på att under denna timme fundera på och diskutera med din familj och dina vänner vi ni tillsammans kan göra för en mer hållbar framtid.

Laga vego med Rihab Garci!

Läs mer

blommor

Ditt stöd behövs – ge en gåva

Dela gärna:

Senast ändrad 26/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se