Earth Hour

TACK FÖR ATT DU DELTOG I #EARTHHOUR!

Tillsammans gör vi skillnad! Hitta massor av inspiration här på webben och var med och diskutera i sociala medier, med hashtaggen #ökatakten. Läs mer om Earth Hour längre ned på sidan!

TILLSAMMANS KAN VI #ÖKATAKTEN I KLIMATARBETET

Sista lördagen i mars varje år är det Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Hundratals miljoner människor deltar varje gång genom att symboliskt släcka lamporna tidszon efter tidszon runt hela jorden, i kampanjen som startades av WWF. Tusentals städer över hela världen brukar ansluta sig och i Sverige deltog 260 kommuner förra gången.

Sverige har åtagit sig att ha noll utsläpp senast år 2045 men med rådande takt på klimatarbetet kommer vi inte att nå våra klimatmål i tid. Nu är det dags att ta krafttag och #ökatakten! Syftet med Earth Hour är att sända en signal till världens ledare att agera i klimatfrågan och för vår biologiska mångfald. Men Earth Hour handlar också om att inspirera till att leva mer planetsmart. Maten vi äter, transportmedlen vi använder och prylarna och kläderna vi handlar påverkar alla människor och ekosystem runt hela jorden.

Världsnaturfonden vill att politikerna prioriterar följande:

 • Regeringen måste höja ambitionerna och bygga Sveriges första klimatpolitiska handlingsplan enligt kraven i den nya klimatlagen. Takten måste öka och utsläppen minska med minst 6 procent per år, dvs minst 20 % denna mandatperiod.
 • Användningen av fossila bränslen i transportsektorn måste fasas ut snabbare och ett stoppdatum för försäljning av dessa måste beslutas. Vi ska satsa på elektrifiering av vägtransportsektorn och järnvägen samt underlätta för kollektivtrafik, cykel och gång i städerna.
 • Vi i Sverige måste minska våra konsumtionsbaserade utsläpp. Det gäller allt från livsmedel till flygresor.
 • Sverige måste bidra till utsläppsminskningar i andra länder och påverka i rätt riktning. Ett viktigt mål är att EU i höst antar målet om nettoutsläpp i EU senast 2050.
 • Vi måste stärka den biologiska mångfalden i Sverige och globalt. Vi behöver både ett stabilt klimat och en stark biologisk mångfald för att nå våra mål.

Hjälp oss sätta press på Sveriges politiker att agera för klimatet och den biologiska mångfalden. Hashtagga #ökatakten för att visa ditt engagemang för klimatet och planeten! Tillsammans kan vi göra skillnad!

#EarthHoursweden #Connect2Earth

Ljus Earth Hour – Madrid, Spain

Så kan du delta

Det finns många sätt att engagera sig för vår planet – här hittar du tips och inspiration både inför och under Earth Hour.

Tips och inspiration

deedster2

Tävla i Earth Hour Challenge

Lär dig mer om hur du kan leva planetsmart med appen Deedster och WWF! Svara på frågor – ensam eller i lag – och gör deeds/uppdrag som visar hur du kan minska din miljöpåverkan. Tävlingen pågår 16-30/3. Föranmäl dig redan idag!

MER INFO

Jordklot

Starta en egen insamling

Kämpa med oss och starta en insamling för planeten – utmana dig själv, dina kollegor och andra att vara med. Pengarna du är med och samlar in går till WWFs intensiva arbete för en mer hållbar och levande planet.

Starta insamling

Cykeltur

Kommuner

Vad kommer er kommun att göra för att engagera er? Anmäl ert deltagande nedan, och inspirera era medborgare att agera för en ljusare framtid.

ANMÄL ER här

Genomskinligt asplöv (Populus tremula)

Förskolor & skolor

Hur kommer er förskola eller skola att engagera er i Earth Hour? Visa ert deltagande, och inspirera andra skolor att agera för en ljusare framtid.

aNMÄL ER här

Jorden

Företag & organisationer

Ta ställning för klimatet – engagera ditt företag, organisation, trossamfund eller er offentliga verksamhet i världens största miljömanifestation, Earth Hour.

aNMÄL ER här

Connect2earth vittnesmål Eva-Ingvarsdotter_puff

Några röster om naturen

Utan natur – inget liv. Men naturen kan också erbjuda tröst, läkning för en stressad själ, och den befriande känslan att helt få vara sig själv. Här berättar några människor om vad naturen betyder för just dem.

Läs berättelserna här

earth-hour-wifi

Kampanjmaterial och filmer

Tack till alla som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Här kan du hitta filmer om Earth Hour, samt ladda ner annonser, logotyper och affischer.

Ladda ner material    Se filmer

Ormbunke

Hållbara appar

Idag finns en uppsjö av appar som kan ge dig mer kunskap om klimatet och göra ditt liv lite mer planetsmart med en knapptryckning. Klicka nedan för att se vilka vi gillar!

Till appsidan

 

Film

Nu laddar vi inför Earth Hour 2019!

01:01
Film

Nu laddar vi inför Earth Hour 2019!

Earth Hour startade 2007

Earth Hour startade för drygt tio år sedan, som en enkel symbolhandling för klimatet. Då var manifestationen liten, men med åren har den vuxit och nu engagerar den varje år hundratals miljoner människor i allt fler länder. Förra året deltog 188 länder och territorier!

Vi släcker fortfarande lamporna som en signal till politikerna att ta krafttag för klimatet – men många som deltar gör också mycket, mycket mer.

Delta redan nu

Fundera över din livsstil och vad du kan göra för att inte bidra till mer förlust av biologisk mångfald och klimatutsläpp. Hitta inspiration genom att läsa om våra teman: Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken. Passa på att starta en ny, god vana och sprid ordet i sociala medier med hashtaggen #Connect2Earth.

Inför Earth Hour

Hitta ett event i närheten av dig och anslut dig. Släck lamporna under Earth Hour som en signal till världens beslutsfattare att ta krafttag för klimatet och den biologiska mångfalden – djur och natur.

Det går att förändra – tillsammans!

Har du tänkt på hur klimatfrågan på ganska kort tid gått från relativt okänd till något som alla är väl medvetna om? Det här är en viktig drivkraft bakom rörelser för en mer hållbar livsstil, till exempel köpstopp, tågsemester och att äta mer vego. Samma utveckling vill vi se för den biologiska mångfalden. Vi vill att alla ska känna till den snabba förlusten av djur och andra arter, och inse att vi måste göra något åt den: privatpersoner, företag och politiker. Vi behöver alla agera – tillsammans.

Det här vill WWF

För att få en hållbar framtid behöver vi både hejda klimatutsläppen och stoppa den snabba minskningen av biologisk mångfald. Temperaturökningen bör stanna väl under 2 grader, och den biologiska mångfalden får inte minska mer – helst ska den öka. Håller du med oss?
Sprid ditt engagemang i sociala medier och på nätet med hjälp av #Connect2Earth, för att visa att du är med!

Så jobbar WWF för klimatet – läs i vårt frågeforum.

Biologisk mångfald och klimat
– två ödesfrågor som hänger ihop

Vi i Sverige lever som om vi hade nästan fyra planeter, och vår ohållbara livsstil drabbar tyvärr djur och natur. Om vi bara tittar på ryggradsdjur, riskerar vi att de minskar i antal med i snitt två tredjedelar redan till 2020*, jämfört med 1970. Redan nu är minskningen i snitt mer än hälften.

Ingen vet exakt hur ekosystemen påverkas, men vi vet att vi människor är helt beroende av friska ekosystem för vår överlevnad.

Samtidigt har vi en pågående klimatförändring i vars spår vi ser översvämningar, skyfall och skogsbränder. Detta i sin tur drabbar både människor och djur.

Men en frisk natur med ett rikt djurliv kan skydda oss mot många av klimatförändringarnas konsekvenser.

Några exempel på hur naturen skyddar oss:

 • Våtmarker som är viktiga områden för migrerande fåglar, dämpar effekterna av översvämningar.
 • Skogar med många olika trädarter klarar torka bättre och minskar risken för skogsbränder.
 • Stora djur som elefanter och gorillor har en viktig roll i tropiska områden genom att sprida frön till träd genom sin avföring.
 • Träden fungerar i sin tur som koldioxidlagrare.
 • Gräsmattor är städernas egna stötdämpare vid häftiga skyfall.

Vill du veta hur klimatförändringarna  påverkar djur och natur? Läs mer på WWF-bloggen!

* Visar undersökningar av 16 704 populationer av 4 005 arter vilda ryggradsdjur, mellan 1970 och 2014.
Källa: Living Planet Report 2018.

Ikon teman i klimatpåverkan

Lär dig om våra fem B:n

WWF arbetar för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva mer planetsmart och närma sig ett One Planet Life – ett liv inom en planets gränser. Men det finns mycket du själv kan göra, och ofta får du en bättre livskvalitet på köpet!

För att förenkla har vi delat in tipsen i kategorier nedan.

Testa dig själv med Klimatkalkylatorn

Testa dig själv i Klimatkalkylatorn

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen.

EH-recept wwf_204_1600x1200

Klimatsmarta recept

Missa inte WWFs folder fylld med de bästa recepten från de senaste årens Earth Hour med matinspiration för en levande planet. Recepten är framtagna av stjärnkockar, matbloggare och andra profiler inom Matsverige och visar att det går utmärkt att äta riktigt god och nyttig mat inom ramen för en planet. I foldern finns även fem härliga Earth Hour-bakelser för när sötsuget sätter in.

Läs här

Kontakt

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet?
Besök vårt forum för frågor och svar eller kontakta oss nedan.

Cecilia Stenström

Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour

cecilia.stenstrom@wwf.se

Therese Wåtz

Therese Wåtz

Projektkommunikatör

therese.watz@wwf.se

Medlemskap

Välj mellan olika medlemskap

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Välj betalsätt

 • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Senast ändrad: 2019-11-12

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se