Earth Hour

Earth Hour 2021 den 27 mars – Är du med?
2007 grundade WWF en enkel symbolhandling för klimatet. Ett initiativ som innebär att alla lampor släcks under en timme, den sista lördagen i mars – Earth Hour. I dag är det världens största klimatmanifestation med miljontals deltagare över hela jorden. Den symboliska nedsläckningen i stad efter stad, hus efter hus, rum efter rum finns fortfarande kvar, men Earth Hour har blivit mycket mer än så. Earth Hour 2021 infaller den 27 mars kl 20.30-21.30. Mer information kommer inom kort. 

 

Med hänsyn till rådande samhällssituation har vi samlat några tips för hur det istället går att engagera sig i årets Earth Hour – utan att arrangera publika evenemang. Allt för att minska spridningen av coronaviruset.

Läs mer


 

OM

Skicka en signal till planetens ledare att agera för att stoppa klimatkrisen och bevara vår biologiska mångfald.

Det är dags att höja din röst för att påverka våra beslutshavare att vara modiga och fatta beslut som gör att vi alla kan leva hållbart. Den biologiska mångfalden, det vill säga djur, arter och den omgivning som de lever i, har gravt påverkats av de enorma förändringar som skett på grund av människan: tre fjärdedelar av vår miljö på land och två tredjedelar av den marina miljön är nu förändrad (enligt IPBES-rapporten). För att värna om jordens resurser behövs en omställning där vi tillsammans höjer rösten för nödvändiga förändringar. Dela en bild av din Earth Hour kväll på sociala medier och hashtagga, #EarthHour och #Connect2Earth

Tillsammans måste vi hitta en livsstil där vi lever hållbart – för människan, djuren och naturen.


 

POLITIKEN

Supermiljöåret 2020 är ett viktigt år för människornas, naturens och djurens framtid.

Under 2020 ska världens ledare att fatta en rad globala beslut som kommer att peka ut riktningen för vår planets framtid och i bästa fall sätta kursen mot en hållbar utveckling. WWF vill att de sammantagna besluten under 2020 blir ett kraftfullt paket till gagn för människor och planeten, en ”New Deal for Nature and People”.

WWF Sverige vill under detta år agera för en rad förändringar för att minska våra ekologiska fotavtryck och förbättra förutsättningarna för vår biologiska mångfald.
Vi har kategoriserat aktiviteterna på tre nivåer:


 

Hjälp oss sätta press på Sveriges politiker att agera för klimatet och den biologiska mångfalden. Visa ditt engagemang för klimatet och biologisk mångfald 

 #EarthHourSweden #Connect2Earth


 

Lär dig om våra B:n

Fem grundpelare för Earth Hour

Våra fem B:n har varit med sedan starten av Earth Hour 2007. De förenar de olika komponenterna som påverkar vårt ekologiska fotavtryck, biologisk mångfald och klimat.


Bilen Bostaden Butiken Börsen Biffen

Hur skyddar naturen oss?

Biologisk mångfald och klimat

När den biologiska mångfalden minskar blir ekosystemen känsligare för störningar. Utan fungerande natur kollapsar vår matförsörjning och ekonomi. Vi riskerar så grundläggande saker som ren luft att andas och vatten att dricka. Hur vi agerar idag är avgörande för vårt framtida liv på jorden. Samtidigt har vi en pågående klimatkris i vars spår vi ser översvämningar, skyfall och skogsbränder. Detta i sin tur drabbar också människor och djur.

Vi behöver skydda mer natur, bromsa klimatförändringarna, stoppa skogsskövlingen, bekämpa tjuvjakten och förändra vår matproduktion.


 

En frisk natur med ett rikt djurliv kan skydda oss mot många av klimatförändringarnas konsekvenser


 

Exempel på skydd från naturen:

  • Våtmarker:  viktiga för flyttfåglar, rening av vatten och har utjämnande effekt på av översvämningar
  • Skogar: många olika trädarter och träd av olika ålder klarar torka bättre, minskar risken för skogsbränder och är mycket artrikare
  • Träd: en viktig roll som koldioxidlagrare

 

 

  • NYCKELARTER: Vissa arter har stor betydelse en artrik natur. Exempel är ekar som kan härbergera mer än tusen arter, vilda bin som pollinerar många blomväxter, många fåglar, elefanter och gorillor har en viktig roll som fröspridare när frön sprids med djurens avföring.
  • GRÄSBEVUXNA MARKER: städers och naturens egna stötdämpare vid häftiga skyfall. Om stadens gräsmattor klipps mindre och får blomma minskar användning av fossila bränslen och pollinerande bin kan finna föda för att föda upp sin avkomma.  Läs även mer på WWF-bloggen

deedster

Tävla i Earth Hour Challenge

Lär dig mer om hur du kan leva planetsmart med appen Deedster och WWF!
Svara på frågor och gör deeds/uppdrag som visar hur du kan minska din miljöpåverkan.

MER INFO

Jordklot

Starta en egen insamling

Kämpa med oss och starta en insamling för planeten – utmana dig själv, dina kollegor och andra att vara med!

Starta insamling

Bli fadder

Earth hour kommuner

Kommuner

Är du beslutsfattare på en kommun? Här kan du anmäla din kommuns deltagande i Earth Hour och inspirera invånarna att agera för en ljusare framtid.

ANMÄL här

Skola och förskola Earth hour

Förskolor & skolor

Arbetar du inom skola eller förskola? Anmäl din verksamhets medverkan och inspirera andra skolor och förskolor att agera för en ljusare framtid.

aNMÄL här

Earth Hour företag och organisationer

Företag & organisationer

Ta ställning för klimatet – engagera ditt företag, organisation, trossamfund eller offentliga verksamhet i världens största miljömanifestation!

aNMÄL här

Röster om naturen

Några röster om naturen

Här berättar några människor om vad naturen betyder för just dem – naturen kan erbjuda tröst, läkning för en stressad själ, och den befriande känslan att få vara sig själv.

Läs berättelserna här

EH 2020

Kampanjmaterial och filmer

Tack till alla som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Här kan du hitta filmer om Earth Hour, samt ladda ner annonser, nedräknare till din webbplats, logotyper och affischer.

Ladda ner material    Se filmer

photo by Daria Shevtsova from Pexels

Hållbara appar

Idag finns en uppsjö av appar som kan ge dig mer kunskap om klimatet och göra ditt liv lite mer planetsmart med en knapptryckning. Klicka nedan för att se vilka vi gillar!

Till appsidan

 

person-looking-at-the-northern-lights-3262554

FRÅGOR & SVAR OM EARTH HOUR

Här hittar du svar på alla dina frågor om Earth Hour.

LÄS MER HÄR

Kontakt

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet?
Besök vårt forum för frågor och svar eller kontakta oss nedan.

Cecilia Stenström

Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour

cecilia.stenstrom@wwf.se

Therese Wåtz

Therese Wåtz

Projektkommunikatör

therese.watz@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 30/10/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se