Gå till huvudinnehållet

 

Earth Hour

Earth Hour 2022 infaller den 26 mars kl 20.30-21.30. Då fortsätter vi sätta ljus på
klimatförändringarna och på den minskande biologiska mångfalden.


 

 

OM

Är du med för planeten? Släck på Earth Hour och skicka en signal till planetens ledare att fatta kraftfulla beslut för att stoppa klimatkrisen och bevara vår biologiska mångfald.
Dela en bild av din Earth Hour kväll på sociala medier och hashtagga #earthhour


 

POLITIKEN

2022 är ett viktigt år för människornas, naturens och djurens framtid. WWF vill att de sammantagna besluten under 2022 blir ett kraftfullt paket till gagn för människor och planeten. 

Riksdagsvalet som hålls i september är helt avgörande för utvecklingen inom miljö och klimat i Sverige. Det är under de närmaste åren det avgörs om Sverige kommer hålla sig inom den utsläppsbudget som Sverige har råd med om vi ska begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. 

Det avgörs även om den kraftiga minskningen av biologisk mångfald lyckas bromsas och vändas innan unika arter och naturområden är borta för alltid. Regeringen och riksdagen har stora möjligheter att vända utvecklingen – forskningen är tydlig både när det gäller problemen och vad som behöver göras. Lösningar och styrmedel finns det gott om  det som behövs är politisk handling.  

Under 2022 ska världens ledare besluta om ett nytt internationellt ramverk för biologisk mångfald inom FNs konvention för biologisk mångfald (CBD). Ett ambitiöst ramverk skulle öka möjligheterna att den biologiska mångfalden stärks runt om på vår planet.   

WWF Sverige vill under detta år agera för en rad förändringar för att minska våra ekologiska fotavtryck och förbättra förutsättningarna för vår biologiska mångfald. Inom valet fokuserar WWF på två områden; skogen och klimatet. 


 

Hjälp oss sätta press på Sveriges politiker att agera för klimatet och den biologiska mångfalden. Visa ditt engagemang för klimatet och biologisk mångfald 

 #earthhour


 

Lär dig om våra B:n

Fem grundpelare för Earth Hour

Våra fem B:n har varit med sedan starten av Earth Hour 2007. De förenar de olika komponenterna som påverkar vårt ekologiska fotavtryck, biologisk mångfald och klimat.


Bilen Bostaden Butiken Börsen Biffen

Hur skyddar naturen oss?

Biologisk mångfald och klimat

När den biologiska mångfalden minskar blir ekosystemen känsligare för störningar. Utan fungerande natur kollapsar vår matförsörjning och ekonomi. Vi riskerar så grundläggande saker som ren luft att andas och vatten att dricka. Hur vi agerar idag är avgörande för vårt framtida liv på jorden. Samtidigt har vi en pågående klimatkris i vars spår vi ser översvämningar, skyfall och skogsbränder. Detta i sin tur drabbar också människor och djur.

Vi behöver skydda mer natur, bromsa klimatförändringarna, stoppa skogsskövlingen, bekämpa tjuvjakten och förändra vår matproduktion.


 

En frisk natur med ett rikt djurliv kan skydda oss mot många av klimatförändringarnas konsekvenser


 

Exempel på skydd från naturen:

  • Våtmarker:  viktiga för flyttfåglar, rening av vatten och har utjämnande effekt på av översvämningar
  • Skogar: många olika trädarter och träd av olika ålder klarar torka bättre, minskar risken för skogsbränder och är mycket artrikare
  • Träd: en viktig roll som koldioxidlagrare

 

 

  • NYCKELARTER: Vissa arter har stor betydelse en artrik natur. Exempel är ekar som kan härbergera mer än tusen arter, vilda bin som pollinerar många blomväxter, många fåglar, elefanter och gorillor har en viktig roll som fröspridare när frön sprids med djurens avföring.
  • GRÄSBEVUXNA MARKER: städers och naturens egna stötdämpare vid häftiga skyfall. Om stadens gräsmattor klipps mindre och får blomma minskar användning av fossila bränslen och pollinerande bin kan finna föda för att föda upp sin avkomma.  Läs även mer på WWF-bloggen
Delta i Earth Hour 2020

Så kan du delta

Det finns många sätt att engagera sig!
Här hittar du tips och inspiration både inför och under Earth Hour.

 delta nu

recycle sign

Dela för planeten!

Här kan du avge ett löfte och dela med dig av dina tips för att leva planetsmart.

Ge tips eller löfte!

Jordklot

Starta en egen insamling

Kämpa med oss och starta en insamling för planeten – utmana dig själv, dina kollegor och andra att vara med!

Starta insamling

Earth hour kommuner

Kommuner

Är du beslutsfattare på en kommun? Här kan du anmäla din kommuns deltagande i Earth Hour och inspirera invånarna att agera för en ljusare framtid.

ANMÄL här

Skola och förskola Earth hour

Förskolor & skolor

Arbetar du inom skola eller förskola? Anmäl din verksamhets medverkan och inspirera andra skolor och förskolor att agera för en ljusare framtid.

aNMÄL här

Earth hour symbol företag & organsiationer

Företag & organisationer

Ta ställning för klimatet – engagera ditt företag, organisation, trossamfund eller offentliga verksamhet i världens största miljömanifestation!

aNMÄL här

Röster om naturen

Några röster om naturen

Här berättar några människor om vad naturen betyder för just dem – naturen kan erbjuda tröst, läkning för en stressad själ, och den befriande känslan att få vara sig själv.

Läs berättelserna här

EH 2020

Kampanjmaterial och filmer

Tack till alla som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Här kan du hitta filmer om Earth Hour, samt ladda ner annonser, nedräknare till din webbplats, logotyper och affischer.

Ladda ner material    Se filmer

photo by Daria Shevtsova from Pexels

Hållbara appar

Idag finns en uppsjö av appar som kan ge dig mer kunskap om klimatet och göra ditt liv lite mer planetsmart med en knapptryckning. Klicka nedan för att se vilka vi gillar!

Till appsidan

 

person-looking-at-the-northern-lights-3262554

FRÅGOR & SVAR OM EARTH HOUR

Här hittar du svar på alla dina frågor om Earth Hour.

LÄS MER HÄR

Kontakt

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet?
Besök vårt forum för frågor och svar eller kontakta oss nedan.

Cecilia Stenström

Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour

cecilia.stenstrom@wwf.se

IMG_9442

Sofia Steinbock

Kommunikatör

sofia.steinbock@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 19/01/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se