Gå till huvudinnehållet

Earth hour

 

Frågor och svar om
earth hour

Varför ska man släcka under Earth Hour?

Genom att släcka under Earth Hour sänder man en signal till alla makthavare att det är dags att agera för planeten. Att minska klimatförändringarna och öka den biologiska mångfalden. Vi måste agera nu om vi ska kunna vända de negativa trenderna och få en bra framtid för kommande generationer. Släckningen är en symbol för detta. Det handla inte om att spara el – alls. Om man inte vill använda släckningen som en symbol för att agera för planeten, så behöver man inte, men för många skickar det en tydlig och synlig  signal att NU är det dags att AGERA. Det viktigaste är inte släckningen, utan att man faktiskt tar sig denna timme som en funderare på hur man själv också kan agera mer hållbart för vår planet. 

Hur startade Earth Hour?

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan. Australien är ett land som redan tydligt märkt av klimatförändringarna, bland annat genom långvarig torka. Detta första Earth Hour resulterade i att över 2 miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset. Nyheten spreds över världen och nu släcker vi snart för artonde gången.
2023 deltog över 190 länder, och i Sverige deltog 121 kommuner och nio av tio svenskar har hört talas om Earth Hour!

Hur kan jag stötta Earth Hour?

Du kan bjuda in familj, vänner och bekanta, att vara med i Earth Hour. Och varför inte tipsa jobbet om att vara med? Du kan vara med i arrangemang som äger rum i din kommun och kanske ordnas av kommunen. Sätt gärna press på såväl företag som din kommun att vara med!

Genom att sprida ditt engagemang i sociala medier inspirerar du flera att delta. Diskutera och dela bilder under hashtagarna #ÄrDuMed, #EarthHour och #TogetherPossible.

Följ gärna Världsnaturfonden WWF på Facebook och @WWFSverige på Instagram och Twitter för massor av inspiration.

Du kan även stöttas WWFS arbete genom att bli Planetfadder eller ge bort en present som gör gott från vår gåvoshop.

Välkommen att använda WWFs kampanjmaterial för att sprida budskapet och engagera ännu fler.

Hur många deltar i Earth Hour?

Hundratals miljoner människor på sju kontinenter deltar varje år i Earth Hour. År 2024 deltog människor från fler än 180 länder och territorier, och tusentals landmärken släcktes. 2024 uppmärksammade även 179 av Sveriges kommuner Earth Hour. Varje år gläds vi åt att det är fler och fler som deltar och visar sitt engagemang.

Kan företag delta i Earth Hour?

Alla företag är jättevälkomna att delta i Earth Hour. Till skillnad från andra WWF-projekt där vi ställer krav på företagen, är Earth Hour en kampanj där alla som vill får vara med och göra skillnad.

Läs mer och anmäl företaget här!

I år kan företag – stort som litet och oavsett hur långt ni har kommit på er hållbarhetsresa – engagera sina medarbetade att göra skillnad genom små eller stora förändringar. WWFs digitala plattform Agera uppmuntrar alla att agera, och visa sitt deltagande, för planeten.

Vad är Earth Hour?

WWFs Earth Hour är världens största klimatmanifestation som 2025 arrangeras för nittonde året. Earth Hour 2025 infaller den 22 mars kl 20.30-21.30.

I många länder ordnas en mängd aktiviteter hela månaden innan Earth Hour. Framför allt ordnas aktiviteter kring klimat och biologisk mångfald veckan innan Earth Hour, som kallas just Earth Hour-veckan.

Earth Hour sker över hela världen med tidszonanpassning, vilket exempelvis betyder att den sker en timme tidigare i Stockholm än i London.

Syftet med Earth Hour är dels att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar, dels att öka medvetenheten om klimatförändringarna och att göra förändringar på lång sikt för att anamma en mer hållbar livsstil.

Earth Hour har också lett till en rad andra goda naturvårdsresultat, t ex: att skapa ett skyddat havsområde i Galapagos på 3,5 miljoner hektar, att plantera 17 miljoner träd i Kazakstan och att ge massor med hem i Indien och Filippinerna solenergi.

Dessutom har Earth Hour hjälpt till att sätta klimatfrågan högt upp på den politiska agendan och i människors medvetande.

Hur kan jag delta i Earth Hour?

Det finns många olika sätt att delta i Earth Hour. Givetvis kan du delta genom att släcka under själva timmen, men de viktigaste deltagandet är det långvariga. Se gärna över vad du kan förändra i din livsstil och gör konkreta åtgärder för att leva mer hållbart.

Tidigare Earth Hour har vi tagit fram 5 B:en inom olika områden där du kan göra klimatsmarta förbättringar: Bilen, Börsen, Biffen, Butiken och Bostaden. Under Earth Hour 2024 lade WWF stort fokus på att lyfta klimatet och den biologiska mångfalden. Det gör vi delvis genom att informera om Biffen, alltså mat. Testa ditt klimatavtryck i den uppdaterade Klimatkalkylatorn och räkna ut dina måltiders påverkan i Matkalkylatorn, där du kan räkna ut din egen påverkan. Vi har också tagit fram tre stycken guider för att du ska kunna göra mer hållbara mat-val. Läs mer i fiskguiden, köttguiden och vegoguiden, eller ladda ned appen Matguiden för att få alla tre guider i din mobil!

WWF  har också tagit fram den digitala plattform Agera, där alla kan logga in och agera för vår planet. Gå med i Agera här! Du deltar också genom att sprida budskapet om Earth Hour. Det kan du till exempel göra i sociala medier med #EarthHour. Här har vi samlat en rad tips!

Vad är syftet med Earth Hour?

Syftet med Earth Hour är dels att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera för vår planet, dels att öka medvetenheten om klimatförändringarna och hoten mot mångfalden av djur och natur. Syftet med att släcka lamporna är inte att spara energi under själva släckningstimmen utan det är en symbolisk handling för att visa hur många vi är som bryr oss om vår planet.

Rapporten från FNs klimatpanel IPCC från 2018 konstaterade att 1,5-gradersmålet är möjligt, men att det kräver stora insatser omgående. WWFs egen Living Planet Report, 2022, visade att kurvorna går åt fel håll när det gäller såväl ryggradsdjuren som läget för ekosystemen och vår påverkan genom det ekologiska fotavtrycket. Och det är också tydligt att frågorna hänger ihop. Syftet med Earth Hour-kampanjen är att åstadkomma förändringar på lång sikt för en mer hållbar livsstil. Vi visar tillsammans att framtiden inte kan vänta och att de val vi gör nu avgör våra barns framtid.

År 2020 deltog 190 länder och 211 av 290 svenska kommuner i Earth Hour. År 2022 deltog 175 kommuner och nio av tio svenskar har hört talas om Earth Hour. Vi visar tillsammans att framtiden formas efter vilka val vi tar nu och att framtiden spelar roll för oss redan idag. Det enda vi inte kan göra är inget. Tillsammans är vi världens chans.

Är det inte viktigare att leva miljövänligt än att delta i Earth Hour?

Självklart är det viktigt att agera klimatsmart och hållbart i vardagen, men en stor del av miljöproblemen behöver lösas på politisk nivå. Genom att delta med olika aktiviteter och/eller släcka belysningen under Earth Hour skickar vi en kraftfull signal till politikerna att ta klimatförändringarna och hoten mot vår biologiska mångfald på allvar. Samtidigt bedriver vi också påverkansarbete om dessa frågor genom politiska utspel, i debattartiklar, möten och utmaningar med mera.

Vår erfarenhet från tidigare år visar att ungefär hälften av dem som deltar i Earth Hour också börjar med en ny klimatsmart vana, exempelvis att källsortera fler saker. Earth Hour fungerar helt enkelt som inspiration för att dra igång nya hållbara vanor och hitta fler likasinnade. Earth Hour kan även inspirera med tips till en mer hållbar livsstil och skapa nätverk av likasinnade personer. Så varför inte både delta i Earth Hour och börja leva mer planetsmart?

Vilka deltar i Earth Hour?

Människor över hela världen. Privatpersoner, städer och kommuner, ikonbyggnader, företag, skolor, föreningar, kyrkor, privatpersoner och organisationer. År 2020 deltog 190 länder vilket är ett globalt rekord. Det var 211 svenska kommuner av totalt 290 (73%) varav 62 kommuner drev Earth Hour under flera dagar trots att vi på kort tid fick ställa om på grund av pandemin.

Ju fler vi är desto bättre!
Läs mer på www.wwf.se/earthhour!

Kan kommuner delta i Earth Hour?

Självklart! Många av Sveriges kommuner är otroligt engagerade i Earth Hour. bidrar starkt till att nära hälften av Sveriges befolkning deltar i Earth Hour och testar nya klimatsmarta vanor. År 2022 deltog 192 länder och 175 svenska kommuner av totalt 290 (60%) och 192 länder och territorier deltog globalt och även 2023 deltog över 190 länder samt 121 kommuner.

Alla Sveriges kommuner är välkomna att delta i Earth Hour. Det finns inga officiella minimikrav för en stad som vill vara med. Vi rekommenderar att städerna identifierar sina berömda platser och byggnader och ser till att släcka dessa, samt informerar sina invånare och bjuder in dem att delta. Vi rekommenderar också att de städer som deltar släcker så mycket att det märks.

WWF ser även gärna att kommunerna lyfter fram hur de arbetar med klimatfrågorna och den biologiska mångfalden i sin kommun och vi inspirerar dem att göra aktiviteter för sina invånare i samband med Earth Hour. Läs mer och anmäl kommunen!

WWF har också tagit fram tretton förändringar till Sveriges kommuner. Tanken är att uppmuntra Sveriges kommuner att genomföra konkreta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser och även införa åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden. Kommunerna är centrala aktörer för att vi ska kunna få ekologiskt hållbara samhällen.

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 08/03/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se