earth-hour-wifi

Earth Hour för företag och organisationer

Tack för ert deltagande under Earth Hour 2020!

Ta ställning för klimatet och engagera ditt företag eller din organisation genom att anmäla er i världens största miljömanifestation, Earth Hour, som nästa år infaller den 27 mars klockan 20.30. Din verksamhets medverkan inspirerar även andra företagare, organisationer, trossamfund och offentliga verksamheter att agera för en ljusare framtid.

Årets tema: Släck och höj din röst för planeten

När klimatförändringarna fortsätter att accelerera och den biologiska mångfalden minskar i en oroväckande takt, måste vi sätta fokus på att ta hand om vårt enda hem – planeten. Vi måste vända den negativa utvecklingen för såväl klimatet som för naturen och därför uppmärksammar vi numera även biologisk mångfald under Earth Hour.

Under Earth Hour visar vi hur klimatförändringarna påverkar vår natur och våra arter– och hur naturen kan lindra effekten av klimatförändringar. Vi människor är helt beroende av friska ekosystem för vår överlevnad. Faktum är att värdet av de tjänster vi får från naturen uppgår till omkring 125 tusen miljarder dollar årligen (WWF Living Planet Report, 2018) och i World Economic Forum Global Risks Report 2020 är de fem mest sannolika riskerna alla kopplade till klimat, natur eller miljö. Tillsammans måste vi agera – för vår och planetens skull. Vad kan företag och beslutsfattare göra för att minska vårt ekologiska fotavtryck och minska påverkan på djur och växter? Och hur ser kopplingen mellan vårt sätt att leva och planetens välbefinnande ut? Det handlar årets Earth Hour om. Vi hoppas att du och dina medarbetare vill engagera dig.

Anmälan är stängd, och öppnar igen hösten 2020.

Anmälan

 

Med hänsyn till rådande samhällssituation har vi samlat några tips för hur det istället går att engagera sig i årets Earth Hour – utan att arrangera publika evenemang. Allt för att minska spridningen av coronaviruset.

Läs mer

Engagera och inspirera inför Earth Hour

För att leva klimatsmart gäller det att se över fem områden: Bilen (transporter och resor), Biffen (mat), Bostaden (allt som rör hur vi bor), Butiken (prylar och kläder) och Börsen (sparande och investeringar). Ta chansen att påverka och inspirera medarbetare, kunder och leverantörer. Det finns mycket att göra – här kommer några tips:

Ikon tema Bilen i klimatpåverkanBilen (transporter och resor)

Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och minska resandet med flyg genom att välja tåg och mötestjänster på nätet. Inspirera de anställda att röra på sig dubbelt så mycket, till exempel med tjänstecyklar. Läs mer om Bilen

Ikon tema Biffen i klimatpåverkanBiffen (mat)

Om du äter kött, minska köttkonsumtionen kraftigt, men öka mängden gröna proteiner och sluta släng ätbar mat – servera klimatsmart mat i lunchrestaurangen, bjud på ekologiskt fika och välj vegetariska alternativ vid lunchbjudningar. Läs mer om Biffen

Ikon tema Bostaden i klimatpåverkanBostaden (allt som rör hur vi bor)

Halvera energianvändningen från lokalerna. Satsa på energieffektivisering genom energikartläggning och åtgärder, t ex byte till energisnål LED-belysning. Varför inte göra ett positivt bidrag genom att producera egen förnybar el? Byt till grön el, återvinn papper, glas, aluminium och plast, uppmuntra personalen att minimera utskrifterna. Läs mer om Bostaden

Ikon tema Butiken i klimatpåverkan

Butiken (prylar och kläder)

Konsumera klokare – halvera klimatpåverkan från inköp, och gör positiva bidrag genom att använda cirkulära, digitala eller delningstjänster. Köp färre saker av bättre kvalitet, laga det som går, köp gärna begagnat och låna, dela och byt med andra företag i närheten. Läs mer om Butiken

Ikon tema Börsen i klimatpåverkanBörsen (sparande och investeringar)

Minska utsläppen från ditt sparande kraftigt och öka ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig förvalta företagets pengar fossilfritt. Informera personalen om placeringen av deras pensionspengar, uppmuntra placering i framtidens hållbara och förnybara energi. Läs mer om Börsen

Kampanjmaterial_EH-2019_2

Kampanjmaterial Earth Hour

Tack till alla er som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Ladda ner material, logotyper och affischer, beställ t-shirt med Earth Hour-tryck till dig själv och dina bekanta.

Läs här

Earth Hour Challenge
Utmana kollegorna för planeten

Det skulle krävas fyra jordklot om alla på jorden levde som vi gör i Sverige idag. Det är dags att ta ett större ansvar för vår gemensamma miljöpåverkan, och det går faktiskt lätt att göra skillnad. När vi är många som gör små saker skapas stor förändring. Anmäl därför ditt företag eller organisation till en rolig utmaning, där hela Sverige tillsammans agerar för klimatet, djur och natur. Earth Hour Challenge är ett enkelt och roligt sätt att uppmärksamma hållbarhetsfrågorna internt på företaget. Du kan också utmana konkurrenter eller leverantörer.

Earth Hour Challenge är ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och appen Deedster. Räkna ut ditt klimatavtryck, quizza dig till ökad kunskap om hållbarhet och klimat samt spara utsläpp genom mikrouppdrag (deeds). Följ dina, kollegornas och resten av Sveriges framsteg live i appen.

Utmana kollegorna, samarbetspartners eller varför inte konkurrenterna i Earth Hour Challenge.

Gör såhär:
 1. Dra ihop ett antal kollegor till ett lag.
 2. Gå in på länken och anmäl er organisation.
 3. Du kommer att bli kontaktad för att få inloggning och mer information!
Kom igång:
 1. Ladda ner Deedster från App Store eller Google Play.
 2. Räkna ut ditt individuella klimatavtryck i Deedster-appen.
 3. Logga in med er unika kod

 

Mer info och anmälan: earthhourchallenge.se

Earth Hour Challenge pågår 2/3–28/3.

 

Tips på aktiviteter för företag

 • Släck ner byggnader, kontor, skyltar etc. under Earth Hour-timmen
 • Uppmana kunder och personal att delta i Earth Hour och berätta om syftet. Sprid budskap och kampanjmaterial i sociala medier — använd #connect2earth
 •  Arrangera en temavecka på ämnet klimat och biologisk mångfald med seminarium, föreläsningar, tips och tävlingar.
 • Sätt nya interna klimat-, energi- och miljömål.
 • Skylta med Earth Hour i varuhusen, skylfönstren, etc. och ha specialerbjudanden på klimatsmarta, miljömärkta och ekologiska varor.
 • Ha specialerbjudanden på miljövänliga, miljömärkta och ekologiska varor.
 • Beställ vegetarisk catering till möten under Earth Hour-veckan och anordna fredagsfika med er favorit av de senaste årens Earth Hour-bakelser
 • Anordna aktiviteter i samarbete med kommunen.
 • Se över resor inom företaget och minska utsläppen. Börja med jobbsamtal via skype istället för fysiska möten och tåg istället för flyg när ni måste resa.
 • Skapa någon typ av delningsforum på kontoret.
 • Ha en intern tipsrunda med miljövinst.

Inspiration från tidigare år

Nätverket Hållbara Restauranger

Nätverket Hållbara Restauranger  inspirerar årligen restauranger i sitt nätverk om att delta i Earth Hour. I år de tagit fram en inspirationsfolder för restauranger tillsammans med WWF.

Max Hamburgare

Precis som tidigare år uppmärksammade Max Hamburgare Earth Hour genom att halvera priset på Greenfamiljen mellan kl 20:30 och 21:30 den 30 mars.

BestEl

BestEl anordnade Run for Earth Hour -ett 5 km långt motionslopp med start vid Earth Hour-timmens början öppet för alla. Eftersom loppet skedde i nersläckt spår fick varje deltagare en pannlampa. Marschaller var även utplacerade längs med spåret. För varje deltagare skänkte BestEl 50 kr till WWF.

Apotea

Apotea stöttade manifestationen genom att sätta en nedräknare på hemsidan med nedräkning till själva Earth Hour-timmen. Under Earth Hour släckte företaget ner hemsidan.

ICA Sverige

ICA Sverige släckte ner huvudkontoret i Arenastaden och spred manifestationens budskap via de interna digitala skärmarna för att uppmuntra medarbetarna att delta.

ÅF 

ÅF uppmuntrade anställda att vara med i Earth Hour Challenge, WWF:s samarbete med klimatappen Deedster, och hade till sist nästan tio lag med i företagsutmaningen.

Energiföretagen

Earth Hour är ett perfekt tillfälle att skaffa sig fler miljösmarta vanor. Här tipsar Energiföretagen om sex sätt att bli mer energismart i vardagen.

Svenska kyrkan

Svenska Kyrkan anordnade flera akustiska konserter runt om i landet till levande ljus. De beskriver Earth Hour som en möjlighet för alla att stanna upp en stund och tillsammans med andra reflektera kring den utmaning vi står mitt uppe i , den om vår gemensamma framtid. De uppmanade även till att tända ett ljus på bönewebben.

Riksbyggen

Riksbyggen släckte ner sina kontor under Earth Hour samt lyfte kampanjen på hemsidan för att visa sitt stöd. De informerade också om hur du kan leva mer hållbart med WWF:s 5 B:n och länkade till Riksbyggens egna miljöskola! I samband med Earth Hour släppte de ett pressmeddelande om hur bostadsrättsföreningar kan öka den biologiska mångfalden genom att göra fågelholkar och insektshotell.

Studiefrämjandet

Studiefrämjandet hjälpte organisationer och privatpersoner som ville ordna manifestationer, hålla föreläsningar och annat som uppmärksammar Earth Hour och klimatfrågan. De passade som vanligt på att uppmärksamma frågan internt.

Stockholm Live

Stockholm Live släckte ner sina arenor, spred manifestationens budskap via sociala medier och projicerade Earth Hour:s släckningsbudskap på Globen.

Skistar

Skistar släckte ner backbelysningar och fasadbelysningar där det var möjligt samt informerade och uppmanade gäster och medarbetare att göra detsamma.

Stort tack till er alla!

Flicka med lysande ansikte firar Earth Hour 2018 Franrike

Dela mer er av era Earth Hour-bilder och filmer

För att på bästa sätt kunna sprida engagemanget och budskapet vidare vill vi på WWF gärna ta del av era evenemang och aktiviteter genom foton och filmer. Skicka ert material till vår kontaktperson nedan.

Observera att ni samtidigt godkänner att WWF får rätt att globalt använda och sprida allt material som skickas in.

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Besök vår forum för Frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss nedan.

Cecilia Stenström

Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour

cecilia.stenstrom@wwf.se

Välj medlemskap

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Välj betalsätt

 

Du kommer att skickas till PayEx hemsida när du har placerat din order

 • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 01/04/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se