earth-hour-wifi

Earth Hour för kommuner

Tack för ert engagemang under Earth Hour 2020!

Earth Hour 2021 infaller den 27 mars kl 20.30-21.30. Då fortsätter vi sätta ljus på klimatförändringarna och på den minskande biologiska mångfalden. Mer information kommer hösten 2020.

Årets tema: Släck och höj din röst för planeten

När klimatförändringarna fortsätter att öka och den biologiska mångfalden drastiskt dalar, måste vi sätta fokus på att prioritera och ta hand om vårt enda hem – planeten.

Under Earth Hour uppmärksammar vi vår planets största utmaningar, klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald. Vi visar hur klimatförändringarna påverkar vår natur och våra arter – och hur naturen kan lindra effekten av klimatförändringar. Vi visar hur maten och vår konsumtion påverkar planeten och den biologiska mångfalden och vad vi som individer, kommun, organisation, företag och beslutsfattare kan göra för att minska vårt ekologiska fotavtryck och vår negativa påverkan på djur och växter. Och hur ser kopplingen mellan vårt sätt att leva och planetens välbefinnande ut? Det kommunicerar vi under årets Earth Hour.

Anmäl kommunens medverkan i Earth Hour

Anmälan är stängd och öppnas igen till hösten 2020.

Anmälan

 

Med hänsyn till rådande samhällssituation har vi samlat några tips för hur det istället går att engagera sig i årets Earth Hour – utan att arrangera publika evenemang. Allt för att minska spridningen av coronaviruset.

Läs mer

Välkommen på inspirationsmöte inför Earth Hour 2020!

Inför Earth Hour har vi bjudit in till ett flertal inspirerande möten för dig som jobbar i en kommun. Varje möte hade ett eget tema, och vi bjöd in olika talare för varje möte. Nedan hittar du alla mötena inspelade, och de är max 30 min långa. Titta gärna på de mötena som intresserar dig, och sprid de gärna vidare till berörda på kommunen.

  1. 3/12 kl 10.00Intro, tema och material
  2. 9/1 kl 10.00 Biologisk mångfald och klimat
  3. 14/1 kl 14.00 Material + Deedster
  4. 23/1 kl 11.00 Engagera era skolor, förskolor och fritidshem
  5. 28/1 kl 11.00 Hållbar matkommun
  6. 6/2 kl 14.00 – Engagera kommunens unga
  7. 13/2 kl 14.00Hållbara städer
  8. 17/2 kl 11.00Praktiska åtgärder för biologisk mångfald i kommunen
  9. 3/3 kl 11.00Earth Hour i era sociala kanaler och i press
deedster

Här finns Sociala medier-kit till Earth Hour Challenge

Om din kommun ska vara med i Earth Hour Challenge 2020 och vill sprida det i kommunens kanaler finns ett sociala medier-kit att använda. Där finns förslag på text och bildmaterial att dela.

LÄS MER HÄR

Kampanjmaterial_EH-2019_2

Kampanjmaterial Earth Hour

Tack till alla som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Ladda ner material, banners, nedräknare att sätta på webben, logotyper och affischer.

Ladda ner här

Ikon teman i klimatpåverkan

Fem B:n minskar din klimatpåverkan

Visste du att våra transporter, maten vi äter, våra byggnader, vårt sparande och vår prylkonsumtion orsakar enorma koldioxidutsläpp? WWF arbetar hårt för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva klimatsmart, men det finns också mycket du själv kan göra för att minska din klimatpåverkan.

Tända ljus och ett WWF-kort

2019 slog rekord i antalet deltagande kommuner

Stort tack till alla kommuner som deltog i miljömanifestationen Earth Hour 2019! Ni arrangerade eldshower, klimatlöften från politiker, klimatrådgivning, gratis kollektivtrafik, utbud av klimatsmart mat, konserter, föredrag, miljöbilsuppvisningar, energismartkampanj, listan kan göras lång… Tillsammans var ni hela 260 kommuner som deltog, vilket motsvarar hela 90 % av Sveriges kommunantal.

Ni påverkade era kommuninvånare något enormt.

Flicka med lysande ansikte firar Earth Hour 2018 Franrike

Dela mer er av era Earth Hour-bilder och filmer

För att på bästa sätt kunna sprida engagemanget och budskapet vidare vill vi på WWF gärna ta del av era evenemang och aktiviteter genom foton och filmer. Skicka ert material till earthhour@wwf.se.

Observera att ni samtidigt godkänner att WWF får rätt att globalt använda och sprida allt material som skickas in.

Tips på aktiviteter under Earth hour

Här nedan listas några av de aktiviteter som kommuner har engagerat tidigare år, blandat med några tips från oss på WWF.

Ljusmanifestation och fackeltåg

Flertalet kommuner har visat sitt deltagande genom att anordna fackeltåg, eller genom att dela ut ljus till sina invånare och uppmana till släckning under Earth hour.

Hållbar skolmat

Kanske kan man sätta mer fokus på hållbar mat under Earth week. Öppna upp för att skolbarnen ska få mer motivation att be om mer hållbar mat även hemma. Inför årets Earth Hour har WWF tagit fram en meny som klarar One Planet Plates hårda kriterier – att äta inom ramen för en planet. Menyn är ett perfekt verktyg för att skapa hållbara vanor hos barnen och eleverna. Och alla rätterna uppfyller både kraven på näringsinnehåll, samtidigt som de har ett lågt snittpris (10:50 kr). Sprid gärna menyn på skolan, och njut av planetsmarta och goda måltider i skolan. Ladda ner menyn här.

Tipspromenader med klimatfokus

I både kommun och skolor kan tipspromenader anordnas för att öka kunskapen och tankebanorna kring klimat hos gamla som unga. En rolig aktivitet för barnen, men även för familjer som går den tillsammans. Kanske kan även lokala butiker och restauranger vara med som promenadstopp. Vi har sammanställt tipsfrågor (med svarsformulär och facit) för nedladdning för åldrarna förskola, låg- och mellanstadiet samt högstadiet och gymnasieskolan.

Utmana förskolebarnen att leka klimatdetektiver

Låt barnen gå in i rollen som klimatdetektiver! Se om de kan hitta tre aspekter i sin familjs vardag där de är klimatsmarta och sedan redovisa det på ett roligt sätt för sina föräldrar eller på förskolan. Läs mer om leken Klimatdetektiverna.

Fokus hos lokala etablissemang

Påverka lokala restauranger och butiker att sätta fokus på ekologiska produkter, samt att minska på matsvinnet.

Kommunutmaningar

Var med i våra tolv utmaningar för Sveriges kommuner för att minska utsläppen av växthusgaser. 

Se våra utmaningar till Sveriges kommuner

Seminarier med miljöfokus

Håll seminarier på till exempel kulturhuset, där olika miljöaspekter tas upp som just din kommun fokuserar på.

Konstutställning

Be lokala konstnärer att ställa ut och samla in pengar, eller utmana dem att sätta ett klimatfokus på utställningen.

Testa vego!

Släpp roliga vegetariska recept i lokaltidningen och utmana invånarna att testa mer vego under Earth week. Få inspiration till planetsmarta måltider.

Annonsering i lokaltidningen

De flesta kommuner har någon form av lokaltidning där man kan annonsera aktiviteter eller uppmaningar till sina medborgare. Här kan till exempel en insändare om klimatfrågan läggas in tillsammans med en uppmaning att bli Isbjörnsfadder hos oss, eller att uppmana till släckning under Earth hour.

Lös korsord med klimattema

Utmana kollegorna och medborgarna att lösa korsord med klimattema. Det är både roligt och lärorikt. Vi har sammanställt två versioner av korsord, ett för barn och ett för vuxna. Här finns korsorden för nedladdning.

Dela dina tips

Har du egna tips på roliga aktiviteter får du gärna tipsa oss och dina grannkommuner, eller kanske till och med utmana dem i din kommuns klimatarbete. Ni kommer garanterat att lyfta varandra och att ha roligt under tiden.

Inspiration från tidigare år

Lidköpings kommun

Lidköpings kommun hade aktiviteter under hela Earth Week, med bland annat sagostunder, miljömingel, pyssel och ungdomsaktiviteter på sockerbruket. Man tog hjälp av lokala museet, konstgalleriet och biblioteket för att nå ut brett och visa sitt klimatengagemang.

Säffle kommun

HusvagnSäffle kommun hade sin ”Energihusvagn” ute under fredagen (dagen innan Earth Hour) och svarade på frågor och spred kunskap om klimatfrågan bland medborgarna.

Helsingborg Kommun

Helsingborg Kommun delade ut stearinljus till dem som kunde tänka sig att göra en god förändring i sin vardag. Förbättringarna knyter an till WWFs fem B:n. Kommunen arrangerade även ett Earth Hour-fackeltåg som tidigare år har haft närmare 300 deltagare.

Upplands Väsby

Upplands Väsby anordnade en temavecka med klimatsmarta aktiviteter utifrån årets Earth Hour-tema bilen, biffen, bostaden och börsen. Väsbyborna kunde avsmaka ett matbord med klimatsmart mat, cykla ihop till sin egen smoothie, byta till sig leksaker, lyssna till föreläsningar, delta i tävlingar och få energirådgivning. Kollektivtrafikåkare fick gratis kaffe och kommunens egna mangafigurer Anzu och Zack (se illustrationen av Nina von Rüdiger) var på plats i Väsby centrum för att lansera en seriestripp om matsvinn och betydelsen av att minimera sitt avfall. Dessutom kunde Väsbyborna chatta med politiker kring olika miljöfrågor.

Växjö

Växjö hade en miljövecka, Earth Week , med bland annat miljökabaré för barn, tipspromenad, öppet hus på energibolaget, föreläsningar och en mängd andra aktiviteter i samarbete med lokala företag och organisationer. På Earth Hour-dagen delades pris ut för Växjös gröna gärning.

Kontakt

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Besök vårt forum för Frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss på earthhour@wwf.se.

Earth Hours nyhetsbrev

Inför Earth Hour skickar vi ut nyhetsbrev med inspiration, information och uppdateringar inför årets kampanj. Vill du ta emot nyhetsbrevet? Kontakta earthhour@wwf.se för att stå med på sändlistan.

Dela gärna:

Senast ändrad 15/09/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se