Gå till huvudinnehållet

Earth hour

 

Tips och inspiration – så kan du delta

 

Ett tillfälle att få ny hållbarhetsinspiration

När du släcker lampan under Earth Hour skickar du en signal till beslutsfattare att agera. Men Earth Hour är också en påminnelse till oss själva om att ta bättre hand om vår fantastiska planet. Ta tillfället att bli inspirerad och kanske bli ännu mer hållbar i ditt eget agerande för planeten. Vilka nya hållbara vanor kan du införa i ditt liv eller inspirera andra att göra? Kika bland våra tips, i vår receptbank eller bestäm något tillsammans med familj och vänner.

Gör uppdrag för planeten genom WWFs community Agera

Välkommen till en plats som förenar nytta med nöje. Här har vi samlat massor av uppdrag du kan göra för att hjälpa vår planet.

Skapa en inloggning och din egen profil i Agera. Du får nya tillbehör till profilen allteftersom du klarar fler uppdrag och kan dela med dig med de andra som är aktiva i communityt.

❯ LOGGA IN  ❯ TÄVLA MED WWF

Tipspromenad om Earth Hour

Gå på digital Earth Hour-tipspromenad tillsammans med WWF och Korpen! Ta tillfället i akt och lär dig om klimat och biologisk mångfald samtidigt som du får motion. En aktivitet som gör gott för både kroppen och planeten! Tipspromenaden är gratis och allt du behöver för att delta är en mobiltelefon. På Korpens webbsida hittar du även WWFs tidigare tipspromenader.

Till Tipspromenaden

Inspirera fler och maxa myset

Barnens egen peppkampanj!

Inspirera och tala om för grannarna att ni uppmärksammar Earth Hour. En idé är att rita och skriva skyltar och sätta på ytterdörren eller brevlådan. Det är häftigt att visa barnen att de kan göra sin röst hörd – och säga till beslutsfattare att agera för klimatet och den biologiska mångfalden på vår planet – genom en så enkel sak som att släcka.

Bjud in till mörkermiddag!

Samla vänner eller familjen och bjud på en sen middag i mörkret. Smakar maten likadant när man inte ser den? Och går det ens att hitta maten på tallriken? Annars är levande ljus ett alternativ.

Passa på att laga något extra klimatsmart.

WWFS RECEPTBANK

Sprid och använd Earth Hour-posters och filmer

Ladda ner och sprid budskapet med posters och banners, sociala medie-kit och filmer.

KAMPANJMATERIAL inför earth hour

Färdigt budskap: Släck lampan och gör din röst hörd! När du släcker kräver du att beslutsfattare agerar för klimatet och den biologiska mångfalden. Hundratals miljoner människor på sju kontinenter deltar varje år i Earth Hour. Tillsammans gör vi skillnad! #earthhour

Be din kommun släcka sitt Eiffeltorn

Under Earth Hour släcker många städer och länder sina viktigaste ikonbyggnader, som en signal till politiker och makthavare. De flesta orter har någon byggnad som är lite speciell, som sticker upp eller syns extra bra. Prata med din kommun om att släcka den under Earth Hour-timmen.

För inspiration: Eiffeltornet i Paris, Tokyo Skytree, Brandenburger Tor i Berlin, Peterskyrkan i Vatikanstaten, Colosseum i Rom, Sydney Opera House och Niagarafallen släcker för att visa sitt stöd för Earth Hour.

Fixa den perfekta låtlistan!

Sätt ihop en spellista med låtar som innehåller ord som ”black”, ”dark”, ”svart” och ”mörk”. Eller andra ord som du tycker passar! Perfekt till Earth Hour-kvällen! Det är mysigt att lyssna på musik i mörkret.

 

Varför släcka lamporna under Earth Hour?

Att släcka lamporna är viktig symbolhandling och det mest klassiska sättet att fira Earth Hour. Genom att släcka belysningen hemma skickar du, ditt grannskap, din ort, din region och ditt land en signal till våra politiker och beslutsfattare. Vi uppmanar dem att agera för klimatet och för den hotade biologiska mångfalden på planeten. Och vi är många som bryr oss under den här timmen – det syns på satellitbilderna!

OBS! Släckandet har ingenting att göra med att spara el under själva släckningstimmen.

Tips för barn och lekfulla vuxna!

Lek konstnärer i beckmörkret!

Här kommer en riktig utmaning. Dra för gardinerna, så att det blir helt mörkt. Dela ut papper, pennor och kritor – och turas om att välja motiv. Sätt igång!

Tips på motiv: Självporträtt, porträtt av varandra, detaljerade djur eller sporter. Skriv vad det är du har ritat på ditt papper (fortfarande i mörkret), eller låt de andra gissa sen när ni tänder lampan.

Mörkersminkning

Förbered med avsminkade ansikten och allt smink ni behöver. Dra för gardinerna. Sminka dig själv eller någon annan så bra du kan – helt i mörkret. Garanterat roligt när ni tänder lampan!

Tips: Lägg upp resultatet på instagram med #earthhour

Bjud på spännande blindtest!

Bjud på en ny variant av blindtest. Ställ fram skålar med olika innehåll. Se om barnen (eller de vuxna) kan gissa vad de smakar på när de inte ser! Redan första steget – att gissa genom att känna – kan vara väldigt roligt… Här sätter bara fantasin gränser.

Tips: Godisbitar med olika form och konsistens, era olika typer av frukostflingor, oliv, vindruva (kan man känna skillnad på vindruvans färg?), nöt, brödbit, bananskiva, äppelbit, päronbit…

Lek skräck-kurragömma

Att leka kurragömma i mörkret är faktiskt läskigare än det låter – och definitivt inte något för den yngre eller skrajare. Next level: Berätta skräck- och spökhistorier som uppvärmning.     

Videopodd: Lär dig äta mer hållbart med WWF, Korpen och Jessie Sommarström

Vill du ha tips på mat som är både näringsrik och klimatsmart? Lyssna på nya avsnittet av Motionpodden från Korpen, där stjärnkocken Jessie Sommarström möter WWFs egen dietist Ulrika Backlund för ett (gott) samtal om hållbar mat – för kroppen och för planeten. Välj själv om du vill titta eller lyssna på avsnittet. Du hittar det på Youtube och där poddar finns!

Kolla in planetsmarta recept!

Vi har stor påverkan på planeten genom våra val i mataffären. Med lite kunskap är det både lätt och gott att äta planetvänliga måltider. En dag i veckan eller alla sju – det väljer du! Färdiga recept och inspiration hittar du här:

❯ WWFS RECEPTBANK❯ TIPS FÖR RAMADAN

 

Testa hållbara appar

Det finns många appar som gör vardagen lite mer planetsmart – och de är bara en knapptryckning bort. Här har vi listat några av dem vi gillar. Finns dina favoriter med?

❯ HÅLLBARA APPAR

Fler tips till din Earth Hour-kväll

Dela i sociala medier #earthhour

Dela och lägg upp din Earth Hour för att inspirera och sprida kampanjens budskap. Tips: Om du publicerar en Instagram Story med #earthhour, så kanske vi delar den vidare!

Färdigt budskap: Släck lampan och gör din röst hörd! När du släcker kräver du att beslutsfattare agerar för klimatet och den biologiska mångfalden. Hundratals miljoner människor på sju kontinenter deltar varje år i Earth Hour. Tillsammans gör vi skillnad! #earthhour

Mys med levande ljus

Frossa i mys genom att tända levande ljus. Vad man gör i skenet av de fladdrande lågorna bestämmer du själv, men att spela kort, spel eller bara umgås brukar vara populära alternativ.

Tips: Stearin- eller bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanenmärkt.

Passa på att titta på stjärnhimlen

Om det är klart väder är det perfekt att njuta av stjärnhimlen när samhället är mer nedsläckt än vanligt. Ta med ett sittunderlag, en filt och en termos. Kanske får du se ett stjärnfall?

Titta på film

Dra för gardinerna och mys i soffan! Passar en romantisk, spännande eller rentav läskig film bäst i mörkret?

 

Gör skillnad i din vardag med de fem B:na 

Du kan hjälpa klimatet och den biologiska mångfalden genom att agera hållbart inom områdena som handlar om Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken. Under Earth Hour kräver vi att beslutsfattarna agerar. Men året runt kan du göra skillnad för planeten i ditt vardagsliv.

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Läs våra frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss nedan.

Tillsammans är vi världens chans.

Ha en fin Earth Hour!

planeten-foto-bjorn-.jpg

Kämpa med oss mot naturkrisen

På drygt 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt* och ofattbara 1 miljon arter är riskerar att försvinna**.  Men det är inte för sent att ändra den negativa utvecklingen.

Stötta vårt arbete för en levande planet –  bli Planetfadder!

*Visar undersökningar av 31 821 populationer hos 5 230 arter av vilda ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2018. Källa: Living Planet Report 2022. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

WWF Community

Dela gärna:

Senast ändrad 25/03/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se