
Testa din måltid i Matkalkylator
Hur påverkar din lunch eller middag klimatet? Nu kan du enkelt testa genom att mata in receptet i vår Matkalkylator.
Det finns många sätt att engagera sig i Earth Hour – både före och under själva timmen. Earth Hour 2021 infaller den 27 mars kl 20.30-21.30. Mer information kommer hösten 2020. Våra tips inför Earth Hour:
Hur ska du göra för att bli mer klimatsmart? Låt Earth Hour bli ett startskott för ett mer planetsmart liv och avge ett miljölöfte för det här året. Kanske kan det vara att cykla till jobbet istället för att åka bil? Du har möjlighet att inspirera flera genom att dela ditt löfte eller tips här. Tillsammans kan vi göra skillnad! Nedan hittar du några exempel, du ha fler tips kika under Det här kan du göra.
Delta i ett event för att uppmärksamma klimatfrågan!
Ordna ett eget event eller ta reda på vad som händer under Earth Hour-veckan nära dig. Kika på din kommuns hemsida eller i deras sociala medier. Det finns flera sätt att delta, möten live och online-evenemang kan också vara ett utmärkt sätt att engagera sig.
Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära tjänster. Varför inte buda in till klädbytarträff inför Earth Hour?
#HöjDinRöst #Connect2Earth
Hur deltar du i Earth Hour? Inspirera andra, berätta om din upplevelse och sprid kampanjens budskap i sociala medier under #höjdinröst och #EarthHour. Dela gärna en bild från timmen i en Instagram Story, så kanske vi delar den vidare. Du kan också gå in på vår kampanjmaterialsida och sprida våra posters eller kika på vår Youtubekanal och sprida våra Earth Hour–filmer.
För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Här är några exempel:
Vi delar med oss av våra bästa tips och insikter från kampanjen – alldeles innan själv timmen. Earth Hour är ett tillfälle att känna gemenskap och tillsammans stå upp för vår planet. Med det rådande världsläget kör vi i år ett digitalt videoparty tio minuter innan Earth Hour, så att vi kan känna samhörighet under timmen. Så titta in på Facebook för att se WWFs digitala videoparty på lördag 28 mars kl 20.20 – tillsammans höjer vi våra röster för planeten online.
Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Stearin- eller bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanenmärkt! Och tänk på att släckandet framför allt är en symbolhandling för att skicka en tydlig signal till våra politiker och beslutsfattare att agera för klimatet och planeten. Inte att spara el under själva släckningstimmen! Tillsammans måste vi hitta en livsstil där vi lever hållbart – för människan, djuren och naturen.
Samla ihop vänner eller familjen och laga klimatsmart mat eller varför inte en festmåltid på rester? Se vår receptfolder för färgstark matinspiration inom planetens gränser.
Gå på ett Earth hour event. Många kommuner eller kyrkor anordnar event just under timmen, kyrkor brukar anordna stämningsfulla akustiska konserter till tända ljus. Håll utkik på din kommuns webbsida eller i deras sociala medier, vissa event kan även hållas digitalt.
Vi i Sverige lever som om vi hade nästan fyra planeter, och vår ohållbara livsstil drabbar tyvärr djur och natur. Om vi bara tittar på ryggradsdjur, riskerar vi att de minskar i antal med i snitt två tredjedelar redan till 2020*, jämfört med 1970. Redan nu är minskningen i snitt mer än hälften.
Ingen vet exakt hur ekosystemen påverkas, men vi vet att vi människor är helt beroende av friska ekosystem för vår överlevnad. Samtidigt har vi en pågående klimatförändring i vars spår vi ser översvämningar, skyfall och skogsbränder. Detta i sin tur drabbar både människor och djur. Men en frisk natur med ett rikt djurliv kan skydda oss mot många av klimatförändringarnas konsekvenser.
* Visar undersökningar av 16 704 populationer av 4 005 arter vilda ryggradsdjur, mellan 1970 och 2014. Källa: Living Planet Report 2018.
Hur vi reser, äter, bor, shoppar och sparar pengar är sådant som orsakar stora koldioxidutsläpp och annan miljöpåverkan. WWF arbetar för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt att leva hållbart, men det finns mycket du själv kan göra. Här har vi samlat tips!
Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.
Höj rösten för planeten! Skriv under på vår sida:
Hur påverkar din lunch eller middag klimatet? Nu kan du enkelt testa genom att mata in receptet i vår Matkalkylator.
Utan natur – inget liv. Men naturen kan också erbjuda tröst, läkning för en stressad själ, och den befriande känslan att få vara sig själv helt och hållet. Här berättar några människor om vad naturen betyder för just dem.
Dina val i vardagen spelar stor roll för planeten. Idag finns en uppsjö av appar som kan ge dig mer kunskap om klimatet och göra ditt liv lite mer planetsmart med en knapptryckning. Klicka nedan för att kika in de appar vi gillar!
Många, många miljoner människor i hundratals länder deltar i världens största miljömanifestation Earth Hour med sina egna upplevelser. Vad är din story på #connect2earth?
Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Besök vårt forum för Frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss nedan.
Klimatet och biologisk mångfald hänger ihop. Hjälp oss bromsa klimatförändringarna och skydda hotade arter!
Senast ändrad 01/04/20