Gå till huvudinnehållet

Earth hour 2023

 

Tips och inspiration


Hitta ditt sätt att fortsätta delta efter Earth Hour.

Häng med oss under Earth Hour ända fram till 22 april och tävla i vår plattform Agera. Anta olika uppdrag under perioden 25/3-22/4 2023 så är du med och tävlar om finfina priser!

Ett tillfälle att välja din egen utmaning!

När du släcker skickar du en signal till beslutsfattare att agera. Men Earth Hour är också en påminnelse till oss själva om vår fantastiska planet! Fånga tillfället att testa planetvänliga recept – och fundera eller fatta beslut om nya vanor i skenet av stearinljusen. På så vis kan du utmana dig själv (och kanske någon du känner) i en egen Earth Hour-utmaning som passar ditt liv.

Tävla med Agera under Earth Hour!

Välkommen till en plats som förenar nytta med nöje. Här har vi samlat massor av uppdrag du kan göra för att hjälpa vår planet – och vinna fina priser. Just nu pågår en tävling där alla som är med och genomför utmaningar är med och tävlar om fina priser. Dessutom kan du få en fröpåse som tack för att du agerar. Läs mer om tävlingen på wwf.se/earth-hour/tävling

Skapa en inloggning och din egen profil i Agera. Du får nya tillbehör till profilen allteftersom du klarar fler uppdrag och kan dela med dig med de andra som är aktiva i communityt.

❯ LOGGA IN

Börja redan nu!

Inspirera och tala om för grannarna att ni uppmärksammar Earth Hour. En idé är att rita och skriva skyltar och sätta på ytterdörren eller brevlådan. Det är häftigt att visa barnen att de kan göra sin röst hörd – och säga till beslutsfattare att agera för klimatet och den biologiska mångfalden på vår planet – genom en så enkel sak som att släcka.

Under Earth Hour släcker många städer och länder sina viktigaste ikonbyggnader, som en signal till politiker och makthavare. De flesta orter har någon byggnad som är lite speciell, som sticker upp eller syns extra bra. Prata med din kommun om att släcka den under Earth Hour-timmen.

För inspiration: Eiffeltornet i Paris, Tokyo Skytree, Brandenburger Tor i Berlin, Peterskyrkan i Vatikanstaten, Colosseum i Rom, Sydney Opera House och Niagarafallen släcker för att visa sitt stöd för Earth Hour.

Samla vänner eller familjen och bjud på en sen middag i mörkret. Smakar maten likadant när man inte ser den? Och går det ens att hitta maten på tallriken? Annars är levande ljus ett alternativ.

Passa på att laga något extra klimatsmart.

EARTH HOUR-RECEPT WWFS RECEPTBANK

Sätt ihop en spellista med låtar som innehåller ord som ”black”, ”dark”, ”svart” och ”mörk”. Eller andra ord som du tycker passar! Perfekt till Earth Hour-kvällen! Det är mysigt att lyssna på musik i mörkret.

Ladda ner posters och logotyper – eller kika på vår Youtubekanal och sprid våra Earth Hour–filmer!

HÄR HITTAR DU KAMPANJMATERIALET  YouTube Earth Hour

Färdigt budskap: Släck lampan och gör din röst hörd! När du släcker kräver du att beslutsfattare agerar för klimatet och den biologiska mångfalden. Hundratals miljoner människor på sju kontinenter deltar varje år i Earth Hour. Tillsammans gör vi skillnad! #earthhour

Missa inte chansen att testa dina kunskaper om djur och natur som uppladdning till Earth Hour-timmen. Klockan 20.00 drar första quizet i gång där du kan utmana vänner och familj att spela! Det andra quizet drar därefter igång klockan 20.20. Det enda du behöver göra för att kunna vara med är att skaffa appen Primetime Quiz i Appstore eller Google Play – den är helt gratis!

Primetime är en direktsänd frågesport där programledaren ställer frågor och du svarar i appen. Om det går riktigt bra så har du chans att vinna pengar, och du kan välja att skänka din vinst till WWF genom appen.

WWF är välgörenhetspartner till Primetime under hela mars och april månad.

Till Appstore   Till Google Play

 

Släck!

En viktig symbolhandling och det mest klassiska och självklara sättet att fira Earth Hour. Genom att släcka belysningen hemma skickar du, ditt grannskap, din ort, din region och ditt land en signal till våra politiker och beslutsfattare. Vi ber dem att agera för klimatet och för den hotade biologiska mångfalden på planeten. Och vi är många som bryr oss under den här timmen, det syns på satellitbilderna!

OBS! Släckandet har ingenting att göra med att spara el under själva släckningstimmen.

Tips för barn och lekfulla vuxna!

Hur lätt är det att ”bolla gris” i mörkret? Testa!  

Bjud på en ny variant av blindtest. Ställ fram skålar med olika innehåll. Se om barnen (eller de vuxna) kan gissa vad de smakar på när de inte ser! Redan första steget – att gissa genom att känna – kan vara väldigt roligt… Här sätter bara fantasin gränser.

Tips: Godisbitar med olika form och konsistens, era olika typer av frukostflingor, oliv, vindruva (kan man känna skillnad på vindruvans färg?), nöt, brödbit, bananskiva, äppelbit, päronbit…

Här kommer en riktig utmaning. Dra för gardinerna, så att det blir helt mörkt. Dela ut papper, pennor och kritor – och turas om att välja motiv. Sätt igång!

Tips på motiv: Självporträtt, porträtt av varandra, detaljerade djur eller sporter. Skriv vad det är du har ritat på ditt papper (fortfarande i mörkret), eller låt de andra gissa sen när ni tänder lampan.

Att leka kurragömma i mörkret är faktiskt läskigare än det låter – och definitivt inte något för den yngre eller skrajare. Next level: Berätta skräck- och spökhistorier som uppvärmning.     

Förbered med avsminkade ansikten och allt smink ni behöver. Dra för gardinerna. Sminka dig själv eller någon annan så bra du kan – helt i mörkret. Garanterat roligt när ni tänder lampan!

Tips: Lägg upp resultatet på instagram med #earthhour

Kolla in planetsmarta recept!

Vi har stor påverkan på planeten genom våra val i mataffären. Med lite kunskap är det både lätt och gott att äta planetvänliga måltider. En dag i veckan eller alla sju – det väljer du! Färdiga recept och inspiration hittar du här:

❯ EARTH HOUR-RECEPT ❯ WWFS RECEPTBANK❯ TIPS FÖR RAMADAN

 

Testa hållbara appar

Klicka planetsmart! Det finns många appar som gör vardagen lite mer planetsmart – och de är bara en knapptryckning bort. Här har vi listat några av dem vi gillar. Finns dina favoriter med?

❯ HÅLLBARA APPAR

Fler tips till din Earth Hour-kväll

Dela med dig av dina bästa idéer och läs andras planetsmarta tips – eller varför inte avge ett löfte om att leva planetsmart? Vad sägs om att äta vegetariskt i en månad, eller att plantera för att hjälpa humlor och bin?

DELA DITT TIPS FÖR PLANETEN

Läs mer om vad du kan göra för att hjälpa den biologiska mångfalden.

DET HÄR KAN DU GÖRA

Dela och lägg upp din Earth Hour för att inspirera och sprida kampanjens budskap. Tips: Om du publicerar en Instagram Story med #earthhour, så kanske vi delar den vidare!

Färdigt budskap: Släck lampan och gör din röst hörd! När du släcker kräver du att beslutsfattare agerar för klimatet och den biologiska mångfalden. Hundratals miljoner människor på sju kontinenter deltar varje år i Earth Hour. Tillsammans gör vi skillnad! #earthhour

Frossa i mys genom att tända levande ljus. Vad man gör i skenet av de fladdrande lågorna bestämmer du själv, men att spela kort, spel eller bara umgås brukar vara populära alternativ.

Tips: Stearin- eller bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanenmärkt.

Om det är klart väder är det perfekt att njuta av stjärnhimlen när samhället är mer nedsläckt än vanligt. Ta med ett sittunderlag, en filt och en termos. Kanske får du se ett stjärnfall?

Skriv ut WWFs ordflätor, som passar barn i alla åldrar. Lös och mys i stearinljusets sken!
Här finns ordflätorna:

För yngre barn   facit

För äldre barn   Facit

Hur lever du? Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Nyfiken? Beräkna din miljöpåverkan med Klimatkalkylatorn. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.

Till klimatkalkylatorn OM KALKYLATORN

Hur påverkar din middag klimatet? Det är stor skillnad på olika matvarors klimatpåverkan. Nyfiken? Mata in receptet i Matkalkylatorn – och lär dig hur du gör skillnad direkt i mataffären.

Till matkalkylatorn  OM KALKYLATORN

Dra för gardinerna och mys i soffan! Passar en romantisk, spännande eller rentav läskig film bäst i mörkret?

 

Gör skillnad hela året!

Du kan hjälpa klimatet och den biologiska mångfalden genom att agera hållbart inom områdena som handlar om Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken. Under Earth Hour kräver vi att beslutsfattarna agerar. Men före och efter Earth Hour kan du göra skillnad direkt i din vardag.

Läs mer om våra "5B"

Ät mindre men bättre kött, ät mer proteiner från växtriket (bönor, linser, ärtor) och sluta slänga ätbar mat – för då är både du, klimatet och den biologiska mångfalden vinnare!

❯ Här får du inspiration och tips

Välj klimatsmartare transportsätt när det är möjligt – som elbil, kollektivtrafik, tåg och cykel. Många av oss har alternativ och möjligheten att tänka till.

❯ Här får du inspiration och tips

Spara energi i din bostad och var med och hejda klimatförändringarna, samtidigt som du minskar elräkningen. Det här är en utmaning som passar även barnen.

❯ Här får du inspiration och tips

Minska din belastning på jordklotet genom att dra ner på onödiga eller ohållbara köp och överkonsumtion av prylar, som kläder, möbler och elektronikprodukter.

❯ Här får du inspiration och tips

Fråga efter investeringar som inte bidrar till den globala uppvärmningen eller utarmning av den biologiska mångfalden. Då visar du att det finns efterfrågan på gröna sparalternativ!

❯ Här får du hjälp

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Besök vårt forum för Frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss nedan.

Cecilia Stenström

Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour

earthhour@wwf.se

Tillsammans är vi världens chans.

Ha en fin Earth Hour!

Kämpa med oss mot naturkrisen

På drygt 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt* och ofattbara 1 miljon arter är riskerar att försvinna**.  Men det är inte för sent att ändra den negativa utvecklingen.

Stötta vårt arbete för en levande planet –  bli Planetfadder!

*Visar undersökningar av 31 821 populationer hos 5 230 arter av vilda ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2018. Källa: Living Planet Report 2022. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

WWF Community

Dela gärna:

Senast ändrad 06/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se