Celebrating Earth Hour 2010, Canada

Delta i Earth Hour

Så kan du delta i Earth Hour – tips och inspiration

Det finns många sätt att engagera sig i Earth Hour – både före och under själva timmen. Släck och höj din röst för planeten den 28 mars klockan 20.30.

Våra tips inför Earth Hour

Gå på ett event för att uppmärksamma klimatfrågan

Ordna ett eget event eller ta reda på vad som händer under Earth Hour-veckan nära dig. Kika på din kommuns hemsida eller i sociala medier.

Avge ett miljölöfte

Hur ska du göra för att bli mer klimatsmart? Låt Earth Hour bli ett startskott för ett mer planetsmart liv och avge ett miljölöfte för det här året. Kanske kan det vara att cykla till jobbet istället för att åka bil eller att äta mer vegetariskt? Här hittar du inspiration – tillsammans kan vi göra skillnad!
Till exempel:

 • Lova att äta vegetariskt under en månad – eller längre.
 • Ge ett löfte att ställa bilen och åka kommunalt minst 3 dagar i veckan.
 • Planera en tågsemester istället för en flygsemester.
 • Minska ditt matsvinn. Planera dina inköp så att du slipper slänga mat, och utmana de andra i hushållet att slänga så lite mat som möjligt.
 • Ta med en påse och samla skräp på varje promenad du tar.
 • Ge ett löfte att till våren plantera växter som gillas av bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer.
 • Lova att ha en shoppingfri månad – eller handla enbart cirkulärt i secondhandbutiker.
   

Sprid budskapet i sociala medier

Hur ska du delta i Earth Hour? Berätta och sprid kampanjens budskap och höj din röst för planeten i sociala medier under hashtaggen #höjdinröst. Du kan också gå in på vår kampanjmaterialsida och sprida våra posters eller kika på vår Youtubekanal och sprida våra Earth Hourfilmer.  

Bjud in till klädbytarträff

Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära tjänster. Varför inte buda in till klädbytarträff inför Earth Hour?

Tips för en extra mysig, rolig och minnesvärd Earth Hour-kväll

För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Här är några exempel:

Gå på ett Earth Hourevent

Många kommuner eller kyrkor anordnar event just under timmen. Kika på din kommuns eller din församlings hemsida och se vad som planeras, glöm inte att många kyrkor brukar anordna stämningsfulla akustiska konserter till tända ljus.

Bjud in till mörkermiddag

Samla ihop ett gäng vänner eller familjen och laga klimatsmart mat eller varför inte en festmåltid på rester? Se vår receptfolder för färgstark matinspiration inom planetens gränser.  

Släck (och tänd levande ljus)!

Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Stearin- eller bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanenmärkt! Och tänk på att släckandet framför allt är en symbolhandling för att skicka en tydlig signal till våra politiker och beslutsfattare att agera för klimatet och planeten. Inte att spara el under själva släckningstimmen!

Berätta om ditt Earth Hour i sociala medier

Hur deltar du i Earth Hour? Inspirera andra, berätta om din upplevelse och sprid kampanjens budskap i sociala medier under #höjdinröst och #EarthHour. Dela gärna en bild från timmen i en Instagram Story, så kanske vi delar den vidare.

Ha en fin Earth Hour!

Klimatkalkylatorn
Klimatkalkylatorn

Beräkna din miljöpåverkan med Klimatkalkylatorn

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.

Ikon teman i klimatpåverkan

Fem B:n minskar din klimatpåverkan

Hur vi reser, äter, bor, shoppar och sparar pengar är sådant som orsakar stora koldioxidutsläpp och annan miljöpåverkan. WWF arbetar för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt att leva hållbart, men det finns mycket du själv kan göra. Här har vi samlat tips!

Eva Ingvarsdotter

Några röster om naturen

Utan natur – inget liv. Men naturen kan också erbjuda tröst, läkning för en stressad själ, och den befriande känslan att få vara sig själv helt och hållet. Här berättar några människor om vad naturen betyder för just dem.

WWF Mitt avtryck

Hållbara appar

Dina val i vardagen spelar stor roll för planeten. Idag finns en uppsjö av appar som kan ge dig mer kunskap om klimatet och göra ditt liv lite mer planetsmart med en knapptryckning. Klicka nedan för att kika in de appar vi gillar!

 

 

 

 

Biologisk mångfald och klimat – två ödesfrågor som hänger ihop

Vi i Sverige lever som om vi hade nästan fyra planeter, och vår ohållbara livsstil drabbar tyvärr djur och natur. Om vi bara tittar på ryggradsdjur, riskerar vi att de minskar i antal med i snitt två tredjedelar redan till 2020*, jämfört med 1970. Redan nu är minskningen i snitt mer än hälften.

Ingen vet exakt hur ekosystemen påverkas, men vi vet att vi människor är helt beroende av friska ekosystem för vår överlevnad.

Samtidigt har vi en pågående klimatförändring i vars spår vi ser översvämningar, skyfall och skogsbränder. Detta i sin tur drabbar både människor och djur.

Men en frisk natur med ett rikt djurliv kan skydda oss mot många av klimatförändringarnas konsekvenser.

Några exempel av klimatförändringarnas konsekvenser:

 • Våtmarker som är viktiga områden för migrerande fåglar, dämpar effekterna av översvämningar.
 • Skogar med många olika trädarter klarar torka bättre och minskar risken för skogsbränder.
 • Stora djur som elefanter och gorillor har en viktig roll i tropiska områden genom att sprida frön till träd genom sin avföring. Träden fungerar i sin tur som koldioxidlagrare.
 • Gräsmattor är städernas egna stötdämpare vid häftiga skyfall.

* Visar undersökningar av 16 704 populationer av 4 005 arter vilda ryggradsdjur, mellan 1970 och 2014. Källa: Living Planet Report 2018.

Film

Tillsammans kan vi förändra världen med armbryterskan Heidi Andersson

Förutom att ha vunnit 11 VM-guld är Heidi Andersson även en riktig miljöhjälte. Hon och hennes familj siktar på att bli fossilfria till år 2025. Gör som Heidi och greppa motståndet. Tillsammans kan vi förändra världen!
Läs mer om Heidis arbete för miljön

01:08
Film

Tillsammans kan vi förändra världen med armbryterskan Heidi Andersson

Förutom att ha vunnit 11 VM-guld är Heidi Andersson även en riktig miljöhjälte. Hon och hennes familj siktar på att bli fossilfria till år 2025. Gör som Heidi och greppa motståndet. Tillsammans kan vi förändra världen!
Läs mer om Heidis arbete för miljön

FILM

#Connect2Earth

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan berättar vad naturen betyder för henne.

Läs fler #Connect2Earth stories

00:24
FILM

#Connect2Earth

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan berättar vad naturen betyder för henne.

Läs fler #Connect2Earth stories

Earth Hour 2018 firande i Vietnam

#Connect2Earth Stories

Många, många miljoner människor i hundratals länder deltar i världens största miljömanifestation Earth Hour med sina egna upplevelser. Vad är din story på #connect2earth?

SE STORIES

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Besök vårt forum för Frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss nedan.

Cecilia Stenström

Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour

cecilia.stenstrom@wwf.se

Therese Wåtz

Therese Wåtz

Projektkommunikatör

therese.watz@wwf.se

Isbjörn
 • Steg 1
 • Steg 2
 • Steg 3

Isbjörnsfadder

Tillbaka Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Isbjörnsfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till vårt arbete för klimatet, isbjörnarna och de andra invånarna i Arktis.

Bli fadder – hjälp oss kämpa för ett levande Arktis!

 

 

Faktureringsadress

Sverige

Signera ditt autogiro

 • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Senast ändrad 16/12/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se