Celebrating Earth Hour 2010, Canada

Delta i Earth Hour

 

Med hänsyn till rådande samhällssituation har vi samlat några tips för hur det istället går att engagera sig i årets Earth Hour – utan att arrangera publika evenemang. Allt för att minska spridningen av coronaviruset.

Läs mer

Så kan du delta i Earth Hour

tips och inspiration

Det finns många sätt att engagera sig i Earth Hour – både före och under själva timmen. Earth Hour 2022 infaller den 26 mars kl 20.30-21.30. Våra tips inför Earth Hour:


 

Är du med?50 förändringar för vår enda planet

Som en del i Earth Hour 2022 kan du göra stor skillnad för planeten genom små och stora förändringar i din vardag. WWF har tagit fram 50 konkreta förändringar, allt från att sätta lock på kastrullen till att återvinna dina batterier. En droppe vatten räddar inte en torkad savann, men flera droppar bildar ett regn. Och ju fler vi blir, desto snabbare går det. Är du med?

Till förändringarna!

Miljölöfte 

Hur ska du göra för att bli mer klimatsmart? Låt Earth Hour bli ett startskott för ett mer planetsmart liv och avge ett miljölöfte för det här året. Kanske kan det vara att cykla till jobbet istället för att åka bil? Du har möjlighet att inspirera flera genom att dela ditt löfte eller tips här. Tillsammans kan vi göra skillnad! Nedan hittar du några exempel, du ha fler tips kika under Det här kan du göra. 

  • Äta vegetariskt under en månad – eller längre.
  • Låt bilen stå och åk kommunalt 3 dagar i veckan.
  • Planera en tågsemester istället för en flygresa.
  • Planera dina inköp så att du slipper slänga mat och utmana alla i hushållet att kasta så lite som möjligt.
  • Ta med en påse och samla skräp på varje promenad du tar.
  • Plantera växter som gillas av bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer.
  • Shoppingfri månad – eller handla enbart cirkulärt i secondhandbutiker.


 

Delta i ett event för att uppmärksamma klimatfrågan!

Ordna ett eget digitalt event eller ta reda på vad som händer under Earth Hour-veckan nära dig. Kika på din kommuns hemsida eller i deras sociala medier. Det finns flera sätt att delta, möten live och online-evenemang kan också vara ett utmärkt sätt att engagera sig.


 

Klädbytarträff

Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära tjänster. Varför inte buda in till klädbytarträff inför Earth Hour?


 

Berätta om ditt Earth Hour i sociala medier! Hashtagga #ärdumed för att visa ditt engagemang för klimatet och biologisk mångfald 

#ärdumed #earthhour

Hur deltar du i Earth Hour? Inspirera andra, berätta om din upplevelse och sprid kampanjens budskap i sociala medier under #ärdumed och #earthhour. Dela gärna en bild från timmen i en Instagram Story, så kanske vi delar den vidare. Du kan också gå in på vår kampanjmaterialsida och sprida våra posters eller kika på vår Youtubekanal och sprida våra Earth Hourfilmer.  


 

Earth Hour-kväll

Tips för en extra mysig, rolig och minnesvärd

För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Här är några exempel:


 


 

Släck

(och tänd levande ljus)!

Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Stearin- eller bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanenmärkt! Och tänk på att släckandet framför allt är en symbolhandling för att skicka en tydlig signal till våra politiker och beslutsfattare att agera för klimatet och planeten. Inte att spara el under själva släckningstimmen! Tillsammans måste vi hitta en livsstil där vi lever hållbart – för människan, djuren och naturen.


 

Bjud på mörkermiddag!

Samla ihop vänner eller familjen och laga klimatsmart mat eller varför inte en festmåltid på rester? Se vår receptfolder för färgstark matinspiration inom planetens gränser.  


 

Earth hour Event

Gå på ett Earth hour event. Många kommuner eller kyrkor anordnar event just under timmen, kyrkor brukar anordna stämningsfulla akustiska konserter till tända ljus. Håll utkik på din kommuns webbsida eller i deras sociala medier, vissa event kan även hållas digitalt.  


 

Ha en fin Earth Hour!


 

Biologisk mångfald och klimat

Två ödesfrågor som hänger ihop

Vi i Sverige lever som om vi hade nästan fyra planeter, och vår ohållbara livsstil drabbar tyvärr djur och natur. Kurvan över världens populationer av ryggradsdjur visar på en genomsnittlig minskning på hela 68 procent för de undersökta bestånden av fåglar, fiskar, däggdjur, grod- och kräldjur mellan 1970 och 2016 (Källa: WWF Living Planet Report 2020).

Förlust av livsmiljöer genom storskalig markomvandling och överexploatering är de främsta orsakerna till att den biologiska mångfalden minskar. Handel med vilda djur bidrar också till att sjukdomar som Covid-19 sprids från djur till människor. Det vi ser är troligen bara toppen på ett isberg. Living Planet Index visar nämligen bara läget för ryggradsdjuren som endast utgör 3 procent av allt djurliv. Resten vet vi mycket lite om, det handlar om exempelvis ryggradslösa djur som musslor, sniglar, maskar och insekter. Många har en enorm betydelse för ekosystemens funktioner och tjänster.
Utan dem kan vi inte leva.

Samtidigt har vi en pågående klimatförändring i vars spår vi ser översvämningar, skyfall och skogsbränder. Detta i sin tur drabbar både människor och djur. Men en frisk natur med ett rikt djurliv kan skydda oss mot många av klimatförändringarnas konsekvenser.

Vi håller på att såga av den gren vi sitter på. Både vad gäller klimatet och den biologiska mångfalden.


 

Lär dig om våra B:n

Fem grundpelare för Earth Hour

Hur vi reser, äter, bor, shoppar och sparar pengar är sådant som orsakar stora koldioxidutsläpp och annan miljöpåverkan. WWF arbetar för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt att leva hållbart, men det finns mycket du själv kan göra. Här har vi samlat tips!


Bilen Bostaden Butiken Börsen Biffen
Klimatkalkylatorn
Klimatkalkylatorn

Beräkna din miljöpåverkan med Klimatkalkylatorn

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.

voice-for-the-planet

Höj rösten för planeten! Skriv under på vår sida:

Voice for the planet 

Eva Ingvarsdotter

Några röster om naturen

Utan natur – inget liv. Men naturen kan också erbjuda tröst, läkning för en stressad själ, och den befriande känslan att få vara sig själv helt och hållet. Här berättar några människor om vad naturen betyder för just dem.

WWF Mitt avtryck

Hållbara appar

Dina val i vardagen spelar stor roll för planeten. Idag finns en uppsjö av appar som kan ge dig mer kunskap om klimatet och göra ditt liv lite mer planetsmart med en knapptryckning. Klicka nedan för att kika in de appar vi gillar!

Film

Tillsammans kan vi förändra världen med armbryterskan Heidi Andersson

Förutom att ha vunnit 11 VM-guld är Heidi Andersson även en riktig miljöhjälte. Hon och hennes familj siktar på att bli fossilfria till år 2025. Gör som Heidi och greppa motståndet. Tillsammans kan vi förändra världen!
Läs mer om Heidis arbete för miljön

Film-Heidi-Andersson-armbryterska
Film

Tillsammans kan vi förändra världen med armbryterskan Heidi Andersson

Förutom att ha vunnit 11 VM-guld är Heidi Andersson även en riktig miljöhjälte. Hon och hennes familj siktar på att bli fossilfria till år 2025. Gör som Heidi och greppa motståndet. Tillsammans kan vi förändra världen!
Läs mer om Heidis arbete för miljön

FILM

#Connect2Earth

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan berättar vad naturen betyder för henne.

Läs fler #Connect2Earth stories

connect2earth – Ärkebiskop Antje Jackelén
FILM

#Connect2Earth

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan berättar vad naturen betyder för henne.

Läs fler #Connect2Earth stories

Earth Hour 2018 firande i Vietnam

#Connect2Earth Stories

Många, många miljoner människor i hundratals länder deltar i världens största miljömanifestation Earth Hour med sina egna upplevelser. Vad är din story på #connect2earth?

SE STORIES

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Besök vårt forum för Frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss nedan.

Cecilia Stenström

Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour

cecilia.stenstrom@wwf.se

IMG_9442

Sofia Steinbock

Kommunikatör

sofia.steinbock@wwf.se

Isbjörn

BLI Isbjörnsfadder

Klimatet och biologisk mångfald hänger ihop. Hjälp oss bromsa klimatförändringarna och skydda hotade arter!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Isbjörnsfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till vårt arbete för klimatet, isbjörnarna och de andra invånarna i Arktis.

Bli fadder – hjälp oss kämpa för ett levande Arktis!

 

 

Fyll i uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Signera autogiro

Ha tålamod, din bank kontaktas.

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 07/01/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se