Tävla fram till Earth Day 22/4
Tävlingen är nu avslutad. Tusen tack för alla som har deltagit! Vill du också vara med och ställa om ditt liv och agera mer hållbart? Fortsätt i Agera Community
Tävlingen är nu avslutad. Tusen tack för alla som har deltagit! Vill du också vara med och ställa om ditt liv och agera mer hållbart? Fortsätt i Agera Community
Agera är WWFs eget community där man kan anta uppdrag att göra för planeten. Om tillräckligt många är med kan vi göra skillnad på riktigt! För att ge lite extra motivation till att komma igång har vi just nu en tävling där du kan vinna fina priser genom att utföra uppdrag.
Som tack för dina utförda uppdrag i Agera får du dessutom en fröpåse från Nelson Garden hemskickad och blir en naturhjälte genom att plantera för en grönare och vildare natur – och hjälper samtidigt våra pollinatörer.
Lycka till!
Agera – WWF
Lycka till!
Agera – WWF
Lycka till!
Agera – WWF
Tävla om en tygkasse från WWF med två par färgglada strumpor i ekologisk bomull från WWF och Happy Socks gemensamma kollektion genom att utföra minst fem uppdrag i Agera.
Tiger i keramik är ett gediget konsthantverk, som tillverkas och målas för hand på Keramikstudion i Gustavsberg.
Tävla om en alldeles egen tigerfigurin genom att utföra minst tio uppdrag i Agera. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Tillsammans har WWFs och Sveriges Olympiska Kommittés expertkunskaper tagit fram goda, näringsrika och mättande vegorecept. Boken innehåller 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo-vegetariska recept.
Var med och tävla om ditt alldeles egna exemplar genom att utföra uppdraget Provsmakaren i Agera och lämna en peppig matrecension.
Inspireras tillsammans – gå med i WWFs Facebook-grupp ”Vi gör Sverige vildare”. Där får du tips och råd – och möter andra som också hjälper pollinatörerna och naturen.
🠞 Utmana dina vänner på livequiz i appen Primetime
Under mars och april samarbetar WWF Sverige med frågesportappen Primetime. Vi kommer att ha tre stycken frågesporter som handlar om djur, natur – och så klart Earth Hour. Delta den 21 mars kl 20.00, den 25 mars kl 20.00 eller kl 20.20 samt även den 19 april kl 20.00. Allt du behöver göra är att ladda ned Primetime-appen. Och du – din vinst kan du välja att skänka till WWF.
🠞 Kolla in planetsmarta recept
De ingredienser vi väljer till våra måltider påverkar hela vår planet. I WWF Sveriges receptbank kan du bli inspirerad av både goda och smarta recept som är snälla mot planeten.
🠞 Kolla måltidens klimatpåverkan
Vad vi väljer att tillaga har en stor påverkan på både vårt klimat och vår biologiska mångfald. Men nu finns det ett enkelt verktyg som hjälper dig beräkna måltidens påverkan på planeten. Kika in på WWF Sveriges Matkalkylator.
🠞 Beräkna din miljöpåverkan med Klimatkalkylatorn
Vill du veta hur stor påverkan din nuvarande livsstil har på planeten? Testa dig i WWF Sveriges och SEIs Klimatkalkylator. Genom att svara på frågor får du en fin överblick på din påverkan och hur tips på hur du kan minska den. Kika in på Klimatkalkylatorn.
🠞 Fler tips
Vill du får fler tips hur du kan hänga med oss ända fram till 22 april – Earth Day? Kolla in vår Earth Hourwebb!
🠞 Bjud på årets viktigaste frukost
När insekterna vaknar på våren är det viktigt att de hittar mat. Plantera lökar av vintergäck, snödroppe, krokus och pärlhyacint. Sälg och annat vide är träd som är superviktiga för vårens första pollinatörer.
🠞 Välj pollinatörsvänliga växter
Pollinatörer tycker om växter som ger mycket nektar och pollen. En tumregel är att välja färgglada blommor som doftar gott, och gärna sådana som även växer vilt i naturen. Fjärilar gillar stora landningsbanor – tänk blommor med stora kronblad, som prästkragar.
🠞 Ängsblommor i balkonglåda, kruka eller på äng
Har du en egen trädgård är en blomsteräng något av det bästa som humlor, bin och fjärilar vet. Men ängsblommor kan också planteras i blomlådor och krukor. Kom ihåg att de trivs bäst i näringsfattig jord.
🠞 Avvakta med trädgårdsarbetet
Vänta med gräsklipparen och låt vilda blommor som vitklöver och maskrosor dyka upp och blomma. Du ser snabbt att de blir festmat för pollinatörerna. Kanske kan du låta några kvadratmeter vara vildvuxna hela sommaren – och bidra till att göra Sverige lite vildare? Och lägg inte så mycket tid på att städa i trädgården – både insekter och andra djur gynnas av gamla löv och kvistar.
🠞 Sätt ut en bivattnare
När man jobbar som pollinerande superhjälte blir man törstig. Ställ ut en skål med vatten till pollinatörerna. Lägg i några stenar så att de har en plats landa på när de ska dricka och inte drunknar. Funkar lika bra i trädgården som på balkongen och är även populärt för småfåglarna.
🠞 Fixa bostäder
I tätbebyggda områden kan de pollinerande insekterna ha svårt att hitta lämpliga platser där de kan lägga ägg eller övervintra. Med humleboxar och insektshotell hjälper du de små superhjältarna i en kritisk fas av livet. Köp färdiga, eller låt fantasin flöda och bygg själv. Om du har trädgård kan du låta den vara lite ”ostädad”. Då hjälper du de bin som övervintrar och lägger sina ägg i död ved, gamla kvistar, sandhögar eller jord.
🠞 Låt det blomma från vår till höst
Odla arter som blommar olika tider – från tidig vår till långt in på sensommaren. Då kan du njuta av blomsterprakt under en lång tid, samtidigt som humlor, bin och fjärilar kan leva gott under hela säsongen.
🠞 Bärbuskar och örter
Satsa på en middag för två! Bärbuskar och örter är smaskens för både dig och pollinatörerna. Röda och svarta vinbär, blåbär och örter som salvia, mynta, timjan och oregano är gott för alla.
🠞 Välj giftfritt – tänk som en insekt!
Det sista tipset är ganska självklart, men samtidigt något vi lätt kan glömma: Undvik kemiska bekämpningsmedel. Tips för den kluriga: Plantera istället blommor som lockar till sig insekter som äter skadedjur… Nyckelpigor hjälper till exempel till att hålla antalet bladlöss nere. Ett insektshotell, en vedtrave eller en lövhög kan tjäna som övervintringsplats. Tidigt på våren – innan bladlössen har börjat utvecklas i större mängd – livnär sig nyckelpigan på pollen. Vill du göra det mer trivsamt för nyckelpigan är det bra att se till att det finns tidigblommande växter som till exempel vide, pil, sälg och hassel att tillgå. Tänk som en nyckelpiga!
ALLT SAMLAT OM EARTH HOUR
SPRID BUDSKAPET!
SÅ KAN DU DELTA I EARTH HOUR
ANMÄLAN OCH MATERIAL
ANMÄLAN OCH MATERIAL
ANMÄLAN OCH MATERIAL
VARFÖR, HUR LÄNGE OCH I VILKA LÄNDER? I VÅR FAQ FÅR DU VETA ALLT OM EARTH HOUR.
Senast ändrad 05/07/23