Gå till huvudinnehållet

Nyheter|23 aug, 2018

Oljeborrning hotar gorillorna i Virunga nationalpark

Sunrise behind Mount Mikeno, Virunga National Park, Democratic R
Sunrise behind Mount Mikeno, Virunga National Park, Democratic Republic of Congo (formerly Zaire), Africa.IMPORTANT NOTE - WWF VIRUNGA CAMPAIGN 2013: Whilst this image was photographed in Virunga National Park DRC, WWF does not claim the actual location depicted is in the specific 'Block V' area of the park where oil extraction is intended to take place.
Bergsgorilla

Demokratiska Republiken Kongos regering har nu bestämt sig för att åter överväga att tillåta oljeborrning i gorillornas Virunga, som är en nationalpark och ett UNESCO Världsarv. För att få igenom detta vill de öppna upp delar av nationalparken för oljeutvinning och förändra gränserna för Virunga.

Beslutet vore en katastrof för gorillorna och har mötts av massiva protester. Landet har sedan 2007 på olika sätt försökt få igång oljeborrning i parken, vilket WWF och andra miljöorganisationer hittills lyckats stoppa. Det senaste beslutet känns därför som ett stort bakslag, men kampen för att stoppa hoten går vidare.

Även nationalparken Salonga är utsatt för hot om oljeexploatering, även det ett fantastiskt regnskogsområde med arter som bonobo (dvärgschimpans), kongopåfågel och skogselefant.

Virunga nationalpark är en av de platser som har högst artrikedom av vilda däggdjur i världen.

I Virunga lever bland annat tre människoapor, bergsgorilla, Grauers gorilla och schimpans. Nationalparkens mångfald av miljöer har skapat livsrum för arter som lejon, elefanter och andra savannlevande arter och inne i regnskogen finns den endemiska okapin.

Fågellivet är otroligt rikt med över 700 noterade arter, rekord för en nationalpark i Afrika. Nationalparken är också känd för sina flodhästar, med en population på 30 000 individer, som dock har minskat dramatiskt de senaste åren och som skulle påverkas mycket negativt av en oljeexploatering.

Vattendragen är viktiga för insjöfiske och viktiga för lokalbefolkningens matförsörjningen i regionen, vilka också kommer att hotas av oljeborrning och dess infrastruktur.

I en oberoende rapport på uppdrag av WWF fann forskarna att Virunga nationalpark skulle kunna öka sina inkomster med över 400 miljoner dollar per år genom satsningar på ekoturism och fiske. WWFs arbete med att rädda världsarvet Virunga som ligger i ett av de oroligaste hörnen av Afrika fortsätter.

Träskonäbben lever i Virungas träskmarker. Virunga nationalpark är Afrikas artrikaste med 706 fågelarter noterade. Av däggdjur finns det hela 208 arter.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se