Gå till huvudinnehållet

Nyheter|17 jan, 2019

WWF kommenterar EAT-rapporten – Food, Planet, Health

One-Planet-Plate-rödbeta-toppbild-pixabay687251-2400x1200px
2019-01-17 Idag, den 17 januari släppte organisationen EAT sin rapport, Food, Planet, Health, om hur vi äter inom planetens gränser. Rapporten tar fram vetenskapliga mål och definitioner av vad en hälsosam kost från hållbara livsmedelskällor innebär och hur vi mättar en befolkning på 10 miljarder utan att anstränga jordens resurser - ett viktigt vetenskapligt bidrag anser Världsnaturfonden WWF. Anna Richert, Senior expert Hållbar matVärldsnaturfonden WWF ser mycket positivt på rapporten som ger en vetenskaplig grund för vad som är en hälsosam kost för både människa och planet. - Rapporten ger ett viktigt och vetenskapligt bidrag till miljövänlig och hälsosam kost. Det vi behöver nu är kraftfulla åtgärder från både politiker och företag som gör det lättare för konsumenter att välja rätt, både för den egna hälsan och för planeten, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF. Livsmedelsproduktion är en stor källa till utsläpp av växthusgaser och en av de största förbrukarna av sötvatten. Produktionen har också stor påverkan på biologisk mångfald och markanvändning och leder även till övergödning som skapar döda bottnar i sjöar och kustområden. Samtidigt är ohälsosamma matvanor den ledande riskfaktorn för sjukdomar över hela världen, vilket orsakar snabb ökning av sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Genom att sammanställa de bästa tillgängliga vetenskapliga bevisen överbygger EAT-rapporten luckorna mellan hälsa, miljömässig hållbarhet, vetenskap och handling - Rapporten bekräftar den analys som WWF tidigare gjort – att vi överskrider planetens gränser när det kommer till livsmedel och vi måste alla hjälpas åt för att nå en mer hållbar matproduktion och konsumtion. För knappt ett år sedan lanserade WWF konceptet One Planet Plate, där vi visar på måltider inom planetens gränser. Restauranger och alla matlagare kan inspireras av One Planet Plate om man vill hjälpa till att hålla oss inom planetens gränser med maten vi äter. WWFs måltidskoncept One Planet Plate ger en klimatbudget för våra måltider där högst 11 kilo växthusgaser per vecka får släppas ut - vilket motsvarar 0,5 kilo per lunch eller middag. Råden tar också hänsyn till den biologiska mångfalden, vad som gynnar natur, djur och växter - bland annat naturbeteskött som håller landskapet öppet. Vanliga vegetabilier som spelar stor roll för den biologiska mångfalden, som potatis, morot, spannmål, raps och lök, ska odlas på ett sätt som gynnar biodiversiteten. Läs mer om One Planet Plate här Läs mer om WWFs arbete med hållbar mat här Läs sammanfattningen av EAT-rapporten här

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 23/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se