Gå till huvudinnehållet
Moln

Climate Solvers

Ett munstycke till din vattenkran som sparar upp till 98 procent av vattnet – svenska bolaget Altereds uppfinning var en av fem nordiska företagsidéer som utsågs till Climate Solvers 2018. Genom Climate Solvers-utmärkelsen vill WWF hjälpa till att skapa en marknad för innovationer som har riktigt stor klimatpotential.

Enligt WWFs beräkningar har de fem nordiska innovationer som lyfts som Climate Solvers 2018 tillsammans möjlighet att minska koldioxidutsläppen globalt med mer än 100 miljoner ton CO2e varje år. De övriga nordiska innovationerna som belönades var el från lågtempererad industriell spillvärme av svenska Againity, samt tre finska uppfinningar:  energibesparingar genom helautomatisk temperaturreglering på rumsnivå från Fourdeg, vindkraft för stora fartyg av Norsepower och elbilsladdning som integrerad fastighetstjänst av Parking Energy.

Atomiserat vatten sparar livsviktig resurs

Svenska Altereds vattensparande munstycke till kranar minskar alltså vattenflödet till så lite som två procent av vattenförbrukningen i en vanlig kran, vilket sparar stora mängder vatten och energi. Genom att atomisera vattnet skapas miljoner droppar som skjuter ur kranen i hög hastighet. Det gör att nästan allt vatten som kommer ur kranen kommer i kontakt med det man vill skölja, till skillnad från flödet ur en vanlig kran där det mesta rinner förbi rakt ner i avloppet.

Climate Solver stödjer klimatinnovatörer

Utmärkelsen Climate Solver skapades av WWF Sverige år 2008 att uppmärksamma klimatinnovationer som kraftigt kan minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp eller bidra till ökad tillgång på förnybar energi i utvecklingsländer. Det handlar om innovationer som befinner sig i ett tidigt kommersiellt skede, men som kan ha en stor positiv påverkan på utsläpp och energitillgång de närmaste tio åren. Programmet identifierar barriärer och ger stöd till deltagande företag så att deras lösningar kan nå ut till världens marknader och göra verklig nytta för klimatet.

 Många innovativa miljöteknikföretag i Norden

Här finns stora möjligheter – rapporter som Global Cleantech Innovation Index visar att alla nordiska länder är starka nav för startups, där många innovativa miljöteknikföretag med global potential finns. En gemensam utmaning för den nordiska regionen är att hitta sätt att snabbare kommersialisera dessa innovationer. Idag är det ofta svårt att skala upp och nå ut till marknaden. Med Climate Solver lyfter WWF alltså fram bolag med betydande klimatpotential och uppmanar samtidigt politiker och beslutsfattare att underlätta för innovationer att nå ut internationellt.

Förutom i Norden har Climate Solver sedan tidigare närvaro i länder som Kina, Indien och Sydafrika.

Panda (Ailuropoda melanoleuca)

Årsöversikt 2018

Ett år då biologisk mångfald äntligen fick något av den uppmärksamhet den förtjänar.

Läs mer

Dela gärna:

Senast ändrad 27/12/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se