Gå till huvudinnehållet
Original_WW257600_1600

Partnerskap för ansvarsfullt skogsbruk

WWF arbetar tillsammans med globala, världsledande företag för att minska påverkan på biologisk mångfald och bidra till lösningar på utmaningar som avskogning och klimatförändringar. Företagssektorn är drivande i den globala ekonomin och har därför också ett ansvar för att se till att de naturresurser och ekosystem som ligger till grund för deras verksamhet används på ett hållbart sätt. Sedan 2002 har WWF arbetat i partnerskap med IKEA för att främja ett ansvarsfullt skogsbruk och bekämpa illegal avverkning samt identifiera, kartlägga och skydda skog med höga naturvärden.

A local FSC trained harvesting team at work in Phu Loc district, Vietnam.

FSC – Forest Stewardship Council

Ett viktigt verktyg i arbetet för att främja ansvarsfullt skogsbruk är certifiering från Forest Stewardship Council (FSC), vilket bidrar till att skogsbruket blir mer miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt. Både WWF och IKEA bedömer FSC som den mest trovärdiga certifieringen på marknaden. En trovärdig certifiering är ett betydelsefullt verktyg för att främja och garantera ansvarsfullt skogsbruk där skogens biologiska och kulturella värden bevaras.

Original_WW245413

Växande skogsprojekt

När partnerskapet inleddes för 20 år sedan arbetade WWF tillsammans med IKEA 7 länder som idag har växt till gemensamma projekt i 13 länder. Projekten har bidragit med att förbättra skogsförvaltningen i Europa och Asien samt bidragit till att mer än 36 miljoner hektar av FSC-certifierad skog, det motsvarar en yta större än Tyskland.

20 år av samarbete

I år, 2022, firar partnerskapet mellan WWF och IKEA 20 år. Under dessa 20 år har även partnerskapet vuxit inom andra arbetsområden och innefattar nu även projekt inom bomull, vatten och klimat. Tillsammans arbetar vi för en effektiv, hållbar användning och skydd av naturresurser och förbättrad försörjning till nytta för människor och natur. Partnerskapet bygger på varje partners unika kompetenser och styrkor.

Foto: Ola Jennersten / TT / kod 2754

Årsöversikt 2021

50 år i naturens tjänst. Under 2021 har vi firat att det är femtio år sedan Stiftelsen Världsnaturfonden WWF bildades i Sverige år 1971. Femtio år av naturvård, miljöarbete och kamp för vår enda planet.

LÄS MER

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se